Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

510. NS-wandelingen (2)

1 reactie

De tweede column over het volstrekt onschuldige wandelvirus. De volgende NS-wandeling die aan de beurt is was meteen de mooiste die we ooit gelopen hebben.

 

Woerden - Breukelen 17 km (bijgenaamd Hollandse Kade)

Slechts enkele honderden meters na het station loop je al over het smalle wandelpad langs de Oude Rijn (zie foto hiernaast). Na een aantal kilometers steek je deze rivier over met een voetgangersbrug en dan begint met recht het Groene Hart. Prachtige smalle paden door een weidegebied. Heel veel levende wezens. Nee, geen mensen, maar rundvee van het vrouwelijk geslacht. Mensen hebben we die dag nauwelijks gezien. Dan doemt er in de verte een dorpje op: Kockengen (zie foto).

 

 

Het laatste stuk richting Breukelen loopt weer langs een vaartje. Prachtige route !!!

 

Delft - Zoetermeer 13 km (Bieslandse Bos)

Het eerste half uur doorkruis je de oude binnenstad van Delft en dat is zeker geen straf. Bij het buurtschap Delfgauw belandt je in een weidegebied. Een deel van de route gaat zelfs dwars door de weilanden, met toestemming van de veehouder. Na het dorp Pijnacker is het niet zo ver meer naar het eindpunt Zoetermeer. Net voor het einde kom je langs het voormalige Floriade-terrein uit 1992.

 

Bilthoven - Utrecht CS 14 km (Beukenburg)

De eerste honderden meters gaan door een villawijk waar politica Els Borst toen woonde. Tragisch dat deze vrouw nauwelijks een half jaar later in haar eigen garage vermoord werd...

Deze herfstwandeling stond in het teken van de herfstkleuren. Het binnenwandelen van de stad Utrecht gaat heel geleidelijk, de bossen gaan geleidelijk over in een stadspark. Even verderop konden we het niet laten om onderaan de werven van de Oudegracht een terrasje te pikken. Die plek is voor ons "vaste prik".

 

Den Bosch - Vught 12 km (Vughtse Lunetten)

Om aan de afstand van 12 km te komen doorkruis je eerst de oude binnenstad van Den Bosch, om via de vestingwerken van de Buiten-Dieze de stad te verlaten. Met een grote boog door een natuurgebied sta je plotseling voor het vroegere concentratiekamp Vught. De voormalige fusilladeplaats maakt dan veel indruk. Het laatste stuk naar Vught-station is niet erg interessant.

 

Rhenen - Veenendaal-West 18 km (Elsterberg)

Als je met de auto vanuit het zuiden Rhenen nadert is het silhouet indrukwekkend: links het stadje met de Cunera-toren en rechts de Grebbeberg. Maar deze bekende berg zit niet in de wandeling. Vanaf het station loop je met een wijde boog door de uiterwaarden van de Rijn om daarna de plaats Rhenen te doorkruisen. Tijd voor koffie!!! Vandaar gaat het door een bosgebied richting het noordwesten. De route wordt steeds heuvelachtiger. We naderen het gebied rond de Elsterberg. Het laatste stuk richting Veenendaal is helaas wat aan de saaie kant.

 

Hoofddorp - Haarlem 19 km (Geniedijk en Spaarne)

De Geniedijk tussen Hoofddorp en de Ringvaart Haarlemmermeer is kaarsrecht. Dat klinkt als een saai stuk, maar dat was het niet. Want om de paar minuten steeg er rechts van ons een vliegtuig op. Eén van de start/landingsbanen van Schiphol ligt bijna evenwijdig aan deze dijk. Halverwege zijn er herinneringen aan de Floriade Haarlemmermeer uit 2002. Aan het eind van de dijk ligt het dorp Vijfhuizen, waar het gelijknamige fort is omgebouwd tot horeca. En dat is niet ongewoon want ook in Fort Vuren en Fort Asperen (beiden in de Betuwe) kun je eten en drinken. Het dorp Vijfhuizen is sinds kort bekend vanwege het monument voor de slachtoffers van de MH17-ramp.

Vanuit Vijfhuizen steek je de Ringvaart over.

Omdat er op dat moment even geen vliegtuigen waren heb ik er zelf thuis maar ééntje bij gephotoshopped. De moderne techniek staat voor niets. Het laatste stuk richting Haarlem loop je over een interessant pad langs de rivier de Spaarne. Voor je het weet ben je plotseling in het centrum van Haarlem.

 

Utrecht CS - Bunnik 12 km (Kromme Rijn)

Na een wandeling door het centrum, langs de Dom en de grachten loop je plotseling over het voetpad langs de Kromme Rijn. Deze rivier blijf je volgen tot in Bunnik. Maar halverwege heb je de prachtige plek Rhijnauwen, waar we een theetuin aan het water niet konden weerstaan. Op één van de mooiste terrassen van Nederland hebben we langdurig vertoefd. temeer omdat onze dochter en kleinkinderen zich bij ons voegden, nadat we ze mobiel op de hoogte hadden gebracht van onze wandeling van die dag. Hun woonplaats Houten is in de buurt.

 

Zo, dat waren onze NS-wandelingen. Er staan er nog wel een paar op ons verlanglijstje. Of het er ooit nog van gaat komen?

 

Den Haag CS - Voorschoten 12 km

O.a. langs Huis ten Bosch en langs De Horsten, de huidige èn de vroegere woning van onze Koninklijke familie.

 

Naarden - Naarden 19 km

Een grote ronde rondom het Naardermeer

 

Gorkum - Leerdam 22 km

Een wandeling die in het teken staat van het riviertje de Linge. Hierbij wordt ook Fort Vuren (incl. horeca) aangedaan.

1 reactie

Ik had er geen idee van dat er zoveel prachtige NS-wandelingen bestaan. Op die manier leer je Nederland natuurlijk op een heel andere manier kennen. En die wandelingen op jullie verlanglijstje? Natuurlijk gaan die er nog een keer van komen.

Toos van Holstein

15 April 2020 om 11:53

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.