Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

509. NS-wandelingen (1)

1 reactie

Nee, vandaag geen column over corona. Wilt u daar toch meer over weten? Mijn advies: TV aanzetten of de krant gaan lezen.

Toch gaat deze column over een hardnekkig virus, waar wij met name in de jaren 2010 t/m 2016 mee besmet waren. Het zogenaamde "wandelvirus". Dat uitte zich o.a. in het lopen van een aantal Pieterpad-etappes. Nee, niet achter elkaar van Pieterburen naar de Sint-Pietersberg of andersom. Maar op vakantie in Overijssel hebben we drie van die etappes "afgewerkt" en tijdens een korte vakantie in Zuid-Limburg stonden er weer twee op ons lijstje.

 

Een andere ervaring waren de NS-wandelingen. Een leuke formule: je gaat per trein naar station A, je wandelt over een interessante route naar station B en de NS brengt je weer thuis. De afstand van onze twaalf NS-wandelingen varieerde van 12 tot 22 kilometer. De bewegwijzering is, op een enkele uitzondering na, uitstekend (zie bovenstaande foto). Opvallend is ook hoe weinig andere wandelaars je op zo'n dag ziet.

 

Het volgende overzicht is niet alleen een saaie opsomming, maar bevat ook een aantal "feitjes en weetjes" en af en toe een anecdote.

 

Baarn - Hollandsche Rading 13 km (deze wandeling wordt De Vuursche genoemd)

Vrijwel meteen vanaf station Baarn duik je het Baarnse Bos in. Enkele km later sta je plotseling voor Paleis Soestdijk, waar vele jaren lang op 30 april een defilé langs het bordes vol met royalty's trok.

Wat meteen opvalt is het mooie beeld van kunstenaar Kees Verkade: een zwaaiende Juliana en Bernhard. Langs de zij- en achterkant van het Paleis gaat de mooie route door bos en hei richting Lage Vuursche. En dan sta je plotseling voor Drakestein, het paleisje van Beatrix. In Lage Vuursche kun je kiezen uit een aantal pannenkoekenhuizen. Helaas zijn die op dit moment niet geopend. De laatste loodjes brengen je bij het stationnetje van Hollandsche Rading. Voordat we de thuisreis aanvaardden hebben we het plaatselijke Chinese restaurant met een bezoek vereerd. Ook hier kun je even niet terecht.

 

Bussum-Zuid - Weesp 22 km (Ankeveense Plassen)

De langste NS-wandeling van ons. Vanaf het station meteen de natuur in. Het eerste dorpje is 's-Graveland, bekend van de vele buitenplaatsen langs de kaarsrechte vaart. In één van die buitenverblijven is Natuurmonumenten gevestigd. Dat hebben we die dag maar even "meegenomen". Het pad richting het dorpje Ankeveen is schitterend (zie foto).

 

 

 

Evenals het brede onverharde graspad tussendoor de Ankeveense Plassen. Eén keer had ik daar ooit geschaatst... Toen kwam er een probleempje. Het graspad werd steeds soppiger. Op den duur kon je zelfs de binnenkant van je wandelschoenen niet droog houden. Tenslotte bereikten we het riviertje de Vecht, waar we de zaak hebben laten drogen. Gelukkig hadden we allebei reserve sokken bij ons... Langs de Utrechtse Vecht bereikten we het stadje Weesp.

 

Vlaardingen-West - Maassluis 13 km (Boonervliet)

Nee, de wandeling kiest niet de kortste weg langs de Nieuwe Waterweg. In plaats daarvan maak je een flinke lus door het Westland. Het eerste deel is wat saai, maar zo gauw je de A20 bent overgestoken wordt het interessanter. Natuurgebied, wandelpaden langs kanaaltjes en als hoogtepunt een pont die over je over het Bommeer en nog drie andere kanaaltjes brengt. Halverwege legt de pont ook nog aan bij een restaurant dat zo te zien alleen via het water te bereiken is. De laatste kilometers loop je over het wandelpad langs de Noordvliet en zie je in de verte Maassluis steeds dichterbij komen. Ook op dit water heb ik ooit geschaatst tijdens de Westland Toertocht, lang geleden.

 

Boxtel - Oisterwijk 18 km (Kampina)

Deze keer een route in het Brabantse land. Na een korte wandeling bereik je vanaf het station het natuurgebied Kampinaheide. Schitterend gebied, vooral ook omdat de heide in volle bloei stond.

 

 

 

Na deze prachtige ervaring kwamen we in de bossen van de Oisterwijkse vennen. Helaas liet de bewegwijzering ons toen in de steek. De eerste en enige keer tijdens al onze wandelingen. Na wat ronddolen bereikten we uiteindelijk het dorpje Oisterwijk. Vrijwel geen andere wandelaars gezien die dag.

 

Driebergen - Maarn 14 km (Utrechtse Heuvelrug)

Meteen bij het station de weg oversteken en je wandelt zo de natuur in. Een afwisseling van bos en hei en een licht golvend landschap. Na het dorpje Austerlitz komt het recreatiepark Pyramide, waar naast restaurants, kermis en speeltuin ook het monument de Pyramide van Austerlitz staat. Het is het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Destijds opgericht ter ere van Napoleon Bonaparta. In Waterloo (België) staat nog een veel grotere pyramide. Diezelfde Napoleon Bonaparte heeft zijn laatste jaren gesleten op het eenzame eiland Sint Helena in de Atlantische Oceaan, laatst bezocht door onze reislustige Floortje Dessing.

Sorry, ik ben wat afgedwaald. Het laatste deel van de NS-wandeling ging door een vergelijkbaar landschap als het eerste deel.

 

Volgende week komt het verslag van andere wandeltochten.

1 reactie

Jullie hebben heel wat afgewandeld en daardoor stukken van Nederland gezien die slechts bekend zijn aan een beperkt aantal wandel-Nederlanders.Ik ben benieuwd naar de andere tochten.

Toos van Holstein

08 April 2020 om 11:38

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.