Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

508. Anderhalve meter

1 reactie

De term "anderhalve meter" is afgelopen Zondag met Lubach minstens 50x gevallen. Ik ben de tel kwijtgeraakt. Anderhalve meter is dus de afstand die wij ten opzichte van elkaar moeten bewaren om het coronavirus niet over te kunnen dragen.

Dat bracht mij tot het volgende idee. Ik heb een oude bezem uit de schuur ontmanteld. Toen ik het veeggedeelte had verwijderd bleef de steel over. Na nauwkeurige meting bleek de lengte van de steel slechts 143 cm te bedragen. Zou die 7 cm de doorslag geven?

Mijn bedoeling was om bij elke wandeling deze bezemsteel in de aanslag te houden om overige voetgangers op een veilige afstand te houden.

Als ik het bezemgedeelte had laten zitten dan was de lengte perfect geweest en dan had ik onderweg, in noodgevallen, de reinigingsdienst van het stadje Goes een handje kunnen helpen.

 

Een paar dagen later stond er iemand in de krant die ongeveer hetzelfde bedacht had als ik. Éne meneer uit Borssele. Het enige verschil met mijn bezemsteel: hij had er een handje op gezet. Zoiets van "Ho, ho, tot hier en niet verder!!" (zie foto). Met zijn idee haalde hij het nieuws: de krant (inclusief foto), een interview op omroep Zeeland. Hij krijgt de credits en ik vis (zoals gewoonlijk) achter het net.

Op Facebook zag ik nog een veel mooiere foto. Een manspersoon had zich gehuld in een enorme hoepelrok met een diameter van zo'n 3 meter. Iedereen was dus gedwongen om die anderhalve meter afstand te houden.

 

Mijn echtgenote heeft Nordic Walking stokken. Deze kun je met een eenvoudige handeling langer of korter maken. Zo kunnen wij samen veilig een ommetje maken door om ons heen te zwaaien met onze stokken.

 

Nee, we zijn afgelopen zondag, tijdens het fraaie voorjaarsweer niet naar de Walcherse kust gereden. Het schijnt daar op het strand en in de bossen megadruk geweest te zijn. Niet erg bevorderlijk als je afstand wil bewaren. In plaats daarvan zijn we rond het middaguur naar Hansweert gereden. De auto stond al een tijdje stil en moest dus nodig "gelucht" worden. Hondjes moeten enkele malen per dag gelucht worden, bij een stilstaande auto volstaat één keer per week. Zo gezegd, zo gedaan. Voor het eerst hebben we (bewust) een stukje snelweg meegenomen. Alleen om de 100 km/uur te kunnen ervaren.

Wat een rust!!! Die nieuwe snelheid op de A58 gaf zo'n rustgevend gevoel. Een geweldige maatregel. En iedereen hield zich eraan. Behalve dan die éne eikel die ons voorbij kwam snorren...

In Hansweert hebben we een "rondje Amos" gewandeld. Het was superrustig, bijna geen andere wandelaars. Op dit punt aan de Westerschelde komen de zeeschepen vlak langs de kust, net als in Bath, in Paal, in Walsoorden, in Terneuzen, bij Borssele en in Vlissingen. En het toeval wilde dat er op dat moment een megagroot containerschip langs Hansweert voer.

Precies op "de punt" staat het kunstwerk Amos, één van de Wachters aan de Schelde. Dit is een verzameling kunstwerken tussen de bron van de Schelde in Gouy (bij Saint-Quentin) en de monding. Tijdens een solo-fietstocht heb ik ze destijds allemaal mogen aanschouwen.

 

Nog even over de coronacrisis. Hoe anders zien de dagen er uit.

- het vrijwilligerswerk in het Goese museum is stilgevallen

- er is dagelijks een extra bladzijde met puzzels in de PZC, dat verdrijft de tijd een beetje

- onder invloed van mijn wederhelft doe ik dagelijks mee aan "Nederland in beweging" op TV

- het NOS-journaal houden we nauwkeurig bij

- van 07.00-08.00 mogen 70-plussers boodschappen doen bij Albert Hein (een beetje te vroeg naar onze zin)

- enkele keren per dag maken we een wandeling, waarbij we met onze stokken andere burgers op een vriendelijke manier op afstand houden

 

Onze apotheek heeft ook een nieuwtje. Alleen het nachtloket is geopend. Dit is slechts te bereiken via dranghekken die in een soort zigzag-opstelling geplaatst zijn. De aanlooproute is dus omgetoverd tot een soort Efteling-wachtroute. Iedere wachtende moet 1,5 meter afstand nemen van z'n voorganger. Je waant je in de wachtrij van de Python. Halverwege staat er deze keer geen bordje: nog 23 minuten.

 

Kent u Irma Sluis? Deze doventolk is inmiddels de beroemdste vrouw van Nederland. Wat een prachtig beroep heeft deze vrouw!!! Het gebaar voor het woord "hamsteren" is op zichzelf al een kunststukje. Wanneer wordt zij een keer uitgenodigd voor een talkshow? Iedereen wil haar verhaal horen. En iedereen wil natuurlijk horen of ze ook "gewoon" kan praten.

Nagekomen reactie: Niet te geloven !!! Nauwelijks twee uur na het uitbrengen van mijn column zit Irma Sluis als speciale gast in het programma Op1. Hoe bestaat het?

 

Intussen is de verkoop van het Mexicaanse Coronabier volledig stil komen te vallen. Ja, ik heb het wel eens gedronken, maar de laatste tijd kies ik voor een ander merk.

 

Behalve de bezemsteel of de Nordic-stok zijn er nog andere manieren om de medemens op een afstand van anderhalve meter te houden:

- heel veel knoflook eten (dit was een idee van een columnist van de PZC)

- goed oefenen in het voortbrengen van een naar hoestje

- aan de kassa van de supermarkt luidkeels rondtoeteren "Ik heb al Corona gehad" (dat helpt het allerbest; iedereen stuift achteruit)

 

Ondanks de ernst van de crisis heb ik toch geprobeerd om sommige zaken met een glimlach te benaderen. Ik hoop dat ik hiermee geen lezers gekwetst heb...

 

 

1 reactie

Nou, mij kwets je niet met die humor van je. Juist dat relativeren doet een mens goed. Ik zie jullie trouwens al helemaal voor me met die rondzwaaiende Nordic stokken. Maar zitten daar niet van die gevaarlijke punten aan? Zijn er al gewonden gevallen? En dat Coronabier? Daaraan mis je niet heel veel. Jaren geleden, op stap met de rugzak in Mexico, heb ik er aardig wat van gedronken want in de zomer is Mexico best wel een beetje warm. Gewoon een doorsnee, beetje laf biertje.

Toos van Holstein

01 April 2020 om 13:22

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.