Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

507. Hamsteren

6 reacties

Deze foto doet de ronde op sociale media. Een meneer wordt op heterdaad betrapt in een supermarkt met een boodschappenwagentje volgestouwd met WC-rollen. Hij is aan het hamsteren. Waarom juist WC-rollen? Geen enkel idee. Er zijn legio producten die mijns inziens veel eerder aan de beurt kunnen komen.

Maar bij nader inzien denk ik deze meneer te kennen. Ondanks het balkje voor de ogen lijkt hij sprekend op onze eigen minister-president.

Heel bijzonder want een uurtje geleden heeft diezelfde meneer Rutte nog gezegd dat we niet mogen hamsteren...

Het lijkt een beetje op die situatie van enkele dagen geleden toen Mark Rutte vertelde dat we absoluut geen handen meer mochten schudden. Kort na deze mededeling bedankte hij RIVM-directeur Jaap van Dissel voor zijn aanwezigheid, door middel van een ferme handdruk...

Mark, Mark, hoe geloofwaardig kun je overkomen?

 

Nee, er komt geen column over het Corona-virus. Als u daar wat meer over wilt weten, dan zet u gewoon de TV aan of u slaat de krant op.

Het onderwerp van vandaag is een stuk luchtiger. Het gaat deze keer over allerlei dieren waar uiteindelijk een Nederlands werkwoord naar vernoemd is.

 

HAMSTEREN

Hier is al het één en ander over gezegd. Deze knaagdieren hebben altijd een onbedwingbare honger. Het voedsel wat niet direct naar het spijsverteringskanaal kan gaan, dat wordt bewaard in twee wangzakken. Daar wordt het dus "gehamsterd".

Vroeger, toen onze meisjes nog klein waren hadden we thuis een mini-hamstertje dat luisterde naar de naam Pluis. Behalve hamsteren kon dit beestje nog een speciale truc. Soms mocht hij loslopen in de huiskamer. Op een avond hoorden we een vreemd geluid. Even later keek het beestje ons aan vanuit een hele hoge positie, bovenop een hoge kast. Hij was aan de achterkant, tussen de kast en de muur, omhooggeklommen. Dat trucje heeft hij nog vele malen herhaald. Behalve hamsteren kon Pluis dus ook klimmen !!!

 

IJSBEREN

Dit woord wordt gebruikt als iemand nutteloos heen en weer drentelt. Het is afgeleid van de ijsbeer, die ogenschijnlijk zinloze rondjes loopt over een ijsschots. Deze rondjes werden in de loop der jaren steeds korter, maar dat lag aan de ijsschotsen, die steeds kleiner werden. En dat lag weer aan de opwarming van de aarde. En daar hebben wijzelf ook schuld aan.

 

VISSEN

Dit is synoniem voor het proberen om, gezeten aan de waterkant, visjes te verschalken. Maar er is nog een andere uitleg van het woord vissen: op een slinkse manier aan informatie komen. "Hij zit te vissen" heeft dus twee verschillende betekenissen.

 

VOGELEN

Iets moeilijks voor elkaar krijgen op een ludieke manier. Iets "uitvogelen" vergt inventiviteit en doorzettingsvermogen.

 

KRAAIEN

Dit is een uiting van met name kinderen die het naar hun zin hebben. "De baby kraaide van plezier".

 

GIEREN

Als de vreugde nog groter wordt dan gaat het kraaien geleidelijk over in gieren.

 

BOKKEN

Deze mannetjesgeiten kunnen heel erg humeurig zijn. Als deze eigenschap zich ook voordoet bij een medemens, dan is de reactie vaak: "Zit niet te bokken"

 

BUFFELEN

Dit betekent zoiets als heel hard werken. Buffels worden in een aantal landen gebruikt als trek- of lastdier.

 

KATTEN

Een niet zo positief woord dat gebruikt wordt als iemand vervelende opmerkingen maakt tegen een medemens. "Zit niet zo te katten"

 

SPINNEN

Een kat kan wel "spinnen", maar een spin zal nooit "katten". De spin heeft het veel te druk om met spanning af te wachten tot er een argeloze vlieg haar web binnenvliegt.

Nog een andere betekenis van het woord "spinnen": fietsen zonder vooruit te komen.

 

PAPEGAAIEN

Iemand papegaaien betekent: iemand napraten. Precies wat een papegaai dagelijks doet

 

KRABBEN

Als je jeuk hebt, dan moet je krabben. Het heeft geen zin om eerst naar het Noordzeestrand te rijden en aan de strandkrab dit karweitje op te dragen.

 

RAMMEN

Toen ik, lang geleden, bezig was met het plukken van bramen werd ik opgeschrikt door een mannetjesschaap, dat zich door mij gestoord voelde in zijn leefomgeving. Met de kop omlaag kwam hij dreigend op me af. Het woord "rammen" wordt ook gebruikt in de politiewereld, als er bij een onvrijwillige huiszoeking een deur hardhandig moet worden opengemaakt. En wat dacht u van die wanhopige docent die de lesstof, desnoods met geweld, in de koppies van zijn leerlingen wil rammen?

 

MOLLEN

Als uw prachtige grasgazon wordt ontsierd door hoge molshopen, dan is deze grasvlakte gemold. Maar het woord mollen wordt breder gebruikt. Ook andere vormen van vernietiging vallen onder het kopje "mollen".

 

TIJGEREN

Dit is een term uit de militaire dienst. Met het geweer in de aanslag moesten dienstplichtige soldaten zich al kruipend voortbewegen, zodat de "vijand" hen niet kon waarnemen. Dit is vergelijkbaar met de sluipgang van een tijger op weg naar een potentiële prooi.

Aan het einde van de opleidingstijd kregen vele dienstplichtige recruten de zogenaamde "vuurdoop". In het plaatsje Harskamp op de Veluwe moest een parcours tijgerend worden afgelegd, waarbij prikkeldraad, ontploffingen en geweervuur het geheel spannend maakten. Zeker weten dat er nu nog steeds mannen op leeftijd rondlopen die aan dit spektakel een posttraumatische stressstoornis hebben overgehouden.

 

WURMEN

"Hij wurmde zich met veel inspanning door de nauwe opening". Dit zinnetje zegt genoeg over de betekenis van het woord.

 

Verder zijn er nog samengestelde woorden zoals "Muggenziften" en "Mierenneuken" die nauwelijks uitleg behoeven.

 

 

6 reacties

... en katten spinnen. Daar zijn nog geen verklarende woordenboeken voor, want de kat geeft niet aan of wij alles wel goed "vertalen" wat we denken zeker te weten wink

tiscrea ©

21 March 2020 om 14:28

Ik heb een zinnetje toegevoegd over "spinnen". Bedankt voor de tip !!!

han44

21 March 2020 om 16:09

Bij VISSEN kwam er een herinnering boven. We wandelden met onze, toen nog jonge , kinderen in het bos in Schouwen. Bij een ven stond een bordje VISSEN NIET TOEGESTAAN. Onze jongste zag de vsisen zwemmen, en maakte de slimme opmerking; Dan zal ik ze er maar snel uit halen....(Hij is nu voor zijn werk druk in de weer met communicatie).

Jopie Meerman

22 March 2020 om 09:21

Han, je zorgt voor creativiteit in mijn geest: wat te denken van Gieren.. Vogels en het lachen met grote uithalen. En dan Bokken, een beetje stinkende beesten, maar ook een bezigheid van pubers.  En rammen, we kennen ze allemaal. En er zijn sterke mannen, bijvoorbeeld bij de politie, die dat werkwoord bij deuren uitvoeren. laughing

Jopie Meerman

22 March 2020 om 09:41

Bedankt Jopie. Ik heb je ideeën alsnog toegevoegd. Zo wordt mijn column-507 steeds weer een stukje langer.

han44

22 March 2020 om 14:31

Heerlijk om te lezen hoe je geest weer met de taal aan de gang is gegaan. En mooi ook dat dit bij medebloggers ook weer het een en ander heeft losgemaakt. Ik geniet er altijd weer van hoe er met taal kan worden gespeeld. Eigenlijk best jammer dat het meervoud van kikker kikkers is en niet kikkeren.

Toos van Holstein

25 March 2020 om 12:03

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.