Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

506. Celebrities

4 reacties

Het woord Celebrity staat voor bekend persoon of beroemdheid. Een aantal jaar geleden gingen we naar een optreden van comédienne Brigitte Kaandorp in Carré in Amsterdam. We waren dus voorbereid op het ontmoeten van precies één celebrity. Het werden er twee.

We parkeerden onze auto in de parkeergarage onder de Johan Cruijff-arena. Op weg naar het naastgelegen metrostation liepen we hem tegen het lijf. Plotseling stonden we oog in oog met één van de beroemdste voetballers uit die tijd. Wesley Sneijder liep in z'n uppie vanaf het trainingsveld terug naar de Arena. En hij zei ook nog eens "Hallo" tegen ons...

 

Halverwege de jaren '50 was de Koninklijke familie te gast in Middelburg. Dat waren niet alleen celebrities, maar ook nog royalties. Ik weet nog dat ze te voet over de Nieuwe Burg liepen, op weg van de Lange Jan naar de Markt. Je kon ze als het ware aanraken. Koningin Juliana, Prins Bernhard, de prinsessen Beatrix, Irene, Margriet en Marijke (later Christina) en ook nog de "oude" koningin Wilhelmina.

 

In 1962 zat ik op dansles. Na deze les brachten we de rest van de zaterdagavond altijd door in de "instuif". Het woord instuif betekent letterlijk: informeel feest waarbij je kunt komen en gaan wanneer je wilt. Een Molukse band zorgde elke keer weer voor fantastische muziek, zodat we onze pas geleerde danskunsten konden oefenen. Een enkele keer werd er op die instuif een celebrity uitgenodigd.

Ik herinner me nog Jules de Corte, een blinde zanger met scherpe teksten, die zichzelf begeleidde op de piano.

Ook Drs P. was één van de celebrities. We kregen toen nog niet het "heen en weer" van hem, want dat liedje over die veerpont, dat moest hij toen nog schrijven.

 

We maken een sprong in de tijd. Eind jaren '60 werkte ik bij een Amerikaans bedrijf in Middelburg. Elk jaar, zo rond de Kerst, was er een feestavond, waarbij regelmatig een celebrity werd uitgenodigd.

In 1967 was dat een beginnende André van Duijn, die bekende Nederlanders imiteerde. Je kon toen al zien dat hij een groot talent zou worden.

Een jaar later viel de keus op Ted de Braak, één van de leden van de komische groep Farce Majeur. De Braak was die avond de baas. Hij praatte de zaak op een humoristische manier aan elkaar.

In datzelfde jaar kwam Prins Claus (alweer een celebrity) dit chemische bedrijf officieel openen. Ik mocht toen, speciaal voor hem, persoonlijk een demonstratie geven van een laboratorium-analyse.

 

In 1992 was ik intussen in het onderwijs beland. Eens per jaar was er een schoolfeest. Die avond stond de beginnende Zeeuwse band BLØF op het programma. In de beginjaren kon je die groep nog "gewoon" huren voor een feestje. Nu is dat absoluut niet meer mogelijk. Dat zou een kapitaal gaan kosten.

 

Celebrities kun je overal ontmoeten, maar meestal is zo'n ontmoeting gepland. Bezoek aan een conferencier, een popconcert, een musical, een beroemd toneelstuk, een interlandvoetbalwedstrijd. Of de publieke tribune van de Tweede Kamer, dat kan namelijk ook. Dan zie je al die bekende politici van heel dichtbij.

 

Maar het mooiste is toch het onverwachtse, zoals de ontmoeting met Wesley Sneijder uit het begin van de column.

Toch hebben we in 1992 ook zo'n onverwachte ontmoeting meegemaakt. We waren dat jaar 25 jaar getrouwd en we kregen van de dochters een reisje naar Praag aangeboden.

Op één van die dagen staken we de rivier de Moldau over via de beroemde Karelsbrug. Deze brug is een toeristische trekpleister met artiesten, kunstenaars, souvenir-stalletjes. Aan de andere kant van de brug zijn de Praagse Burcht, het Paleis en de Regeringsgebouwen. Om daar te komen moesten we wel uit het dal van de Moldau klimmen. Op één van de pleintjes gebeurde het. We waren daar praktisch alleen. Plotseling stonden we oog in oog met de grote man van Tsjecho-Slowakije: president Vaclav Havel was een luchtje aan het scheppen. Hij knikte vriendelijk naar ons.

Een jaar later werd Tsjecho-Slowakije opgedeeld in Tsjechië en Slowakije, maar daar waren wij zeker niet schuldig aan.

 

Een heel ander verhaal. Lang geleden nam ik in de trein tussen Zwolle en de Randstad. Ik plofte neer in een coupeetje voor 4 personen. Tegenover mij zat een dame een boekje te lezen. Plotseling viel het kwartje (er waren toen nog kwartjes, het was nog de gulden-tijd). Sjoukje Hooymaayer zat tegenover me!! Vooral bekend geworden door de rol van dokter Lydie van der Ploeg uit de serie Zeg 'ns Aaa. Ze was helemaal verdiept in haar lectuur, waarschijnlijk was ze haar teksten voor de nieuwe aflevering uit haar hoofd aan het leren. Nee, ik heb ze maar niet lastiggevallen. Het zinnetje "Zeg 'ns Aaa" zou een beetje flauw overgekomen zijn...

 

De laatste celebrity in deze column dateert uit 1949. Ik was 5 jaar jong en op 5 december van dat jaar mocht ik op schoot zitten bij de grootste celebrity (kindervriend) van heel Spanje. Zoiets maakt een onuitwisbare indruk op zo'n klein jongetje...

 

 

 

4 reacties

Jij noemt ze 'celebrities', maar B.N.ers mag toch ook? Of ben ik dan ouwerjaers? In ieder geval, mijn herinnering aan derrgelijke ontmoetingen zijn niet zo uitgebreid als die van jou. Ooit aan een tafeltje in een drankgelegeneheid met mijn ouders zat ik naast Woutje Wagtmans (vertelde mijn vader achteraf). ik was te jong om deze man als wielrenner te herkennen, en eigenlijk vond ik hem ook niet zo knap om naar te kijken. 
Die andere mensen Hele Bekende van het koninklijk huis zag ik ook, in elk geval Claus en Beatrix , die hun kennismakingsronde maakten en daarbij Tholen bezochten. Verder Koning Haakon, die de Noorse woningen kwam overhandigen. (nee, niet in een bouwpakket), gewoon symbolisch. Dat B.N. klopt hier dus ook. De artiesten die je noemt, Brigitte Kaandorp, Andre van Duin, daarmee heb ik een consumptie genuttigd. Zo ook met Youp van 't Hek, Paul de Leeuw, ik stop, anders denk je dat ik op schepembarassed.Maar die consumpties moest ik wel betalen,en  dan mocht ik hen vragen stellen.Gelukkig kreeg ik dat geld weer van de redactie terug.
Harrie Jekkers, die vond ik echt aardig. Anita Meyer ook, die kenden we nog van de tijd dat ze als kind met haar familie op de camping in Haamstede bivakkeerde. 
Is het toch nog een heel rijtje geworden, en wie weet, als deze B.T.er  nog iets invalt, maak ik er misschien ook wel een blogje van! Voor jullie in elk geval een prettig weekend, en blijf gezond !

Jopie Meerman

14 March 2020 om 16:07

BN-ers zijn bijna synoniem met de celebrities uit mijn column. Alleen Vaclav Havel èn Sinterklaas vallen buiten dit pulletje.

Maar ik ben toch wel een beetje jaloers dat jij met Brigitte Kaandorp, André van Duin, Youp van 't Hek en Paul de Leeuw ooit een vorkje geprikt hebt...

han44

14 March 2020 om 17:29

Dat vorkje prikken viekl wel mee, met consumptie bedoelde ik iets vochtigs. Stel je voor dat je met Youp van 't Hek een fricandel zou moeten eten.. nadat hij zijn liedje zong. vies hoor. 
Op dit moment valt er weinig e ontmoeten, we nemen dit weekend zelfs een beetje afstand van onze kleinkinderenfrown.Hopelijk gaat het allemaal snel voorbij.Nu ga ik samen met mijn eigen celebetrity,een consumptie gebruiken!

Op ieders gezondheid!

Jopie Meerman

15 March 2020 om 12:49

Tja, celebrities (of BN'ers) ontmoeten is in deze coronatijden niet voor de hand liggend. Maar zo ben ik op een kunstbeurs al een paar keer prinses Beatrix tegen gekomen die dan anoniem (voor zover mogelijk bij haar) bij een galerie lekker zat te kletsen. 't Is dan heel Nederlands om haar die rust te geven en, zoals je mensen dan zag doen, alleen een beetje stiekem te kijken. En Ron Brandsteder, voor zover je die nog BN'er mag noemen, zie ik af en toe wel in het restaurant bij mijn galerie in Breukelen. Paul van Vliet gaf ik ook nog wel eens een handje. Net zoals ik dat lang geleden deed met Freek de Jonge toen ik samen met zijn vrouw Hella in Leeuwarden exposeerde.

Toos van Holstein

18 March 2020 om 15:38

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.