Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

505. Nieuwe afkortingen

2 reacties

Het stond er duidelijk bij in de uitnodiging voor het sollicitatiegesprek: "Neem vooral uw CV mee". Dan is het toch een vreemd gezicht als de sollicitant je kantoortje binnenkomt met een radiator onder de arm. Ter verdediging van deze vergissing: inderdaad betekent CV zowel Curriculum Vitae (Latijns voor levensloop, oftewel wat heb je allemaal uitgevoerd in de loop der jaren), maar het betekent ook Centrale Verwarming.

Nee, ik ga niet zeggen dat de betreffende sollicitant van het vrouwelijk geslacht was en zeker zal ik niet beweren dat ze ook nog blond was. Nee, nee, nee. Dan loop ik het risico dat een flink deel van mijn lezers zwaar beledigd is en per ingang van heden stopt met het lezen van mijn "humor". Ik wil ook mijn lezeressen te vriend houden.

Maar .... er is sinds kort nog een derde betekenis van de afkorting CV. Het onderwerp dat dagelijks in het nieuws is, waar de kranten mee vol staan. Inderdaad we hebben het over het Corona Virus. Het zinnetje "Neem vooral uw CV mee" krijgt hiermee een zeer dubieuze lading.

 

Een andere nieuwe afkorting gaat ervoor zorgen dat we over ruim een week slechts 100 km/uur mogen rijden op onze autosnelwegen. We hebben met z'n allen een PAS-probleem. Een PAS-probleem? Ik kan me slechts één PAS-probleem bedenken. Als alle pashokjes bij C&A bezet zijn en toevallig wil je op dat moment een nieuwe spijkerbroek passen. Ja, dan heb je een PAS-probleem.

Maar PAS betekent ook Programma Aanpassing Stikstof en dat moet er voor zorgen dat er minder stikstofoxiden en ammoniak uitgestoten worden. Eén van de maatregelen is dus de verlaging van de maximumsnelheid tot 100 km/uur.

Behalve op het circuit van Zandvoort. Daarvoor wordt ruimhartig een uitzondering gemaakt, ook al ligt het nieuwe circuit midden in een kwetsbaar natuurgebied. Racen is daar toegestaan !!! Zelfs tot ver boven de 130 km/uur. Niemand snapt het. En toch is er geen enkele rechter in Nederland die hier zijn vingers aan wil branden. Temeer omdat er iemand van het koningshuis in de organisatie zit. Wegkijken dus.

Die 100 km/uur op de snelwegen wordt nog een probleem. Ik zie de volgende situatie aankomen: Er rijdt een lange vrachtwagen met 90 km/uur. Ik ga inhalen met 100 km/uur. Dat duurt wel even. Achter me zit een snelheidsduivel die me met licht en geluid probeert op te jagen. Na de passage van de vrachtauto zoeft hij me voorbij onder het opsteken van zijn middelvinger...

 

Een andere afkorting. Toen wij een aantal jaren geleden een nieuwe Hyundai kochten stond er op het nummerbord de drielettercombinatie ZJP. Onmiddellijk heb ik dit vertaald tot Zeer Jong Persoon. Het streelt de ijdelheid en bovendien kun je de auto op een druk parkeerterrein eenvoudiger terugvinden.

 

 

Op de foto zie je onze auto staan op het beroemde bomenweggetje dat dwars door de Hedwigepolder loopt. Regelmatig maakten we hetzelfde rondje: door de Westerscheldetunnel - buitendijks koffiedrinken in Paal met zicht op de Westerschelde en de oceaanreuzen - wandeling door de slikken van Saeftinge - lunch in café 't Verdonken Land in Emmadorp - voor de laatste keer (?) de Hedwigepolder zien - langs de kerncentrale naar het Belgische spookdorpje Doel

(zie foto van de molen èn de kerncentrale in één beeld) - door de Liefkenshoektunnel naar het prachtige dorpje Lillo (gelukkig is daar de pokémon-gekte weer wat afgekoeld...) - via het smalle grensweggetje naar Rilland-Bath en zo terug naar huis.

 

Mijn buurman heeft intussen ook een andere auto met de lettercombinatie ZRH: Zeer Rijk Heer. Je hebt altijd baas boven baas.

 

Sommige verdwenen afkortingen worden weer in ere hersteld. LPF betekende ooit Lijst Pim Fortuyn. Tegenwoordig is er een andere betekenis: LPF is nu Laadpaalfile.

Als je met je splinternieuwe Tesla op pad gaat dan moet je geluk hebben om onderweg een laadpaal te vinden. Er zijn verhalen bekend van Tesla-rijders die op weg naar de Oostenrijkse Alpen twee extra overnachtingen moesten plannen in Duitsland, alleen maar om hun accu's opgeladen te krijgen. Heel zielig dat je er dan dagen over doet om naar de wintersport te rijden.

 

Soms is de betekenis van een afkorting zo moeilijk, dat er naar iets simpelers gezocht wordt. Neem nu ADHD. Letterlijk betekent dat Attention Decifit Hyperactivity Disorder. Echter de vertaling van ADHD in Alle Dagen Hartstikke Druk is veel aansprekender. Iedereen weet dan precies waar je het over hebt.

 

Kent u het verhaal van de Apeldoornse voetbalclub AGOVV?

Bij de oprichting stond dat voor Apeldoornse Geheel Onthouders Voetbal Vereniging.

Maar ja, na een wedstrijd wilden met name de jongere leden graag in de derde helft een biertje drinken.

De betekenis van AGOVV werd gewijzigd in Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder.

Maar toen het sportief even niet zo goed ging met de resultaten kwam er alweer een wijziging: Altijd Geleuter Over Voortdurend Verliezen.

 

Zo, dit was het weer. Deze column werd u aangeboden door een Zeer Jong Persoon.

 

Toch nog een slotopmerking. De Hedwigepolder is NIET langer toegankelijk voor bezoekers. De boerderijen zijn gesloopt en alle bomen zijn gekapt. VERBODEN TOEGANG zegt een groot bord.

 

2 reacties

Ja, ik heb er weer van genoten! 
Mijn baas schreef vroeger L.S. en zei erbij dat het niet Lieve Schat betekende, maar sindsdien blij ik het altijd zo lezen..embarassed

Groetjes en fijn weekend.

Jopie Meerman

06 March 2020 om 17:55

Weer een heerlijk vermakelijke column met al die afkortingen! Jullie zullen dus wel je rondje Zeeland moeten aanpassen als binnenkort die Hedwigepolder eindelijk het Hedwigemeer gaat worden.

Toos van Holstein

11 March 2020 om 11:42

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.