Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

504. De Raad van Elf uit Friesland?

1 reactie

Nee, niet Corona was de oorzaak. Het was de schuld van de vijfde storm die West-Europa aandeed, gerekend vanaf het begin van dit stormseizoen. De storm Ellen was de oorzaak van het afgelasten van de meeste carnavalsoptochten. Heel zielig. Een heel jaar is er gewerkt om die prachtige praalwagens te bouwen en op te tuigen. En dan wordt de optocht afgelast. Heel terecht overigens want zo'n hoog opgebouwde wagen gaat in zo'n storm vroeg of laat op z'n kant, met alle risico's van dien.

En dan voel je het al aankomen. Een journalistje van het plaatselijke krantje maakt een foto van de gekantelde wagen. Deze foto staat de volgende dag breed in de plaatselijke krant met het macabere onderschrift "Kar na val" een soort humoristische verspreking van het woord Carnaval. Ja die krantenmensen hebben soms een vreemd gevoel voor humor.

 

Over carnaval gesproken. Lang geleden werden wij, als Zeeuwen, in dat volksfeest getrokken vanwege onze kennissen uit her Rijk van Nijmegen. Vele jaren hebben wij en onze dochtertjes dat feest meegemaakt, getooid in boerenkiel en rode zakdoek om de hals. De kinderen hebben enkele malen meegedaan als "loopgroep" in de plaatselijke optocht in Wijchen. De eerste keer werd het bekende Franse boek "Sans famille" (Alleen op de wereld) nagespeeld. De rollen van Vitalis (de oude man), Remi (het weesjongetje) en Joli Coeur (het aapje) werden vertolkt door onze kinderen. Prachtig aangekleed en dito geschminkt hebben ze die middag de hoofdprijs gewonnen van de kinder-loopgroepen.

Dat smaakt naar meer. Een jaar later waren Suske en Wiske aan de beurt. Naast de tweeling kregen ook Lambik en tante Sidonia een hoofdrol. Nee, deze keer geen prijs, maar wel dolle pret.

 

Iedere carnavalsvereniging kende in die tijd een Prins Carnaval èn een Raad van elf: totaal twaalf vrolijke Fransen die zich het hele weekend, met een pul bier in de hand, laten verwennen door wulpse dansmariekes. De eerste praalwagen in de optocht was voor hen gereserveerd.

Behalve de laatste jaren, want er is wel degelijk iets veranderd. Er zijn nu zelfs carnavalsverenigingen met een prinses Carnaval en een volledig vrouwelijke Raad van Elf.

 

Brabanders en Limburgers beweren dat het echte carnaval plaatsvindt ten zuiden van de grote rivieren. Dat is niet helemaal waar. Ook tussen de grote rivieren, zoals het Rijk van Nijmegen, maar ook in de Achterhoek en in Twente wordt dit feest uitbundig gevierd. En we vergeten uiteraard niet de katholieke dorpen in de Zak van Zuid-Beveland en in Oost-Zeeuw-Vlaanderen.

 

En onlangs kwam er een berichtje uit Friesland. In Friesland? Daar vieren ze toch geen carnaval? Nee, dat niet. Maar er is wèl een Raad van Elf. Het zijn de beroemde elf rayonhoofden die in de winter wekelijks bij elkaar komen, beurtelings in één van de elf steden die tezamen de Elfstedentocht vormen. De man die aan het hoofd staat heet geen Prins Carnaval, maar hij is wel de voorzitter van het Elfstedencomité. We hebben het dus over schaatsen.

 

Iedere winter komen ze elke week bijeen, steeds in één van de elf steden. In een achterzaaltje van een buurtkroegje vindt dan de wekelijkse vergadering plaats. Deze week waren ze in Workum.

 

Het eerste programmapunt is altijd de ijsdikte van dit moment. De Raad van Elf doet verslag van de ijsmetingen:

 

Leeuwarden              0 mm

Sneek                       0 mm

IJlst                          0 mm

Sloten                       0 mm

Stavoren                   0 mm

Hindelopen                0 mm

Workum                    0 mm

Bolsward                   0 mm

Harlingen                  0 mm

Franeker                   0 mm

Dokkum                    0 mm

 

Daarna komt het item "Slechte plekken en wakken in het ijs". Dit programmapunt wordt soms overgeslagen. Als de ijsdikte overal 0 mm is heeft het namelijk weinig zin.

Een volgend programmapunt is de bemensing van de controleposten. Zijn er genoeg vrijwilligers? Zijn er invallers beschikbaar? Is er niemand getroffen door het Corona-virus?

 

En dan komt het meeste spannende programmapunt. De weersvoorspelling voor de komende periode. Wekelijks is ook weerman Piet Paulusma aanwezig. Wat zijn de vooruitzichten? Piet Paulusma was deze keer gematigd positief. In het oosten van Rusland is de temperatuur gezakt tot drie graden onder nul. Normaal is dat ongeveer 45 graden onder nul. Maar vooruit, je kunt niet alles hebben. Die koude lucht (van -3 graden Celsius) heeft de neiging om ietsje naar het westen op te rukken. De Raad van Elf is razend enthousiast. Zou het er dan toch van komen?

 

Het laatste programmapunt, tevens het wekelijkse hoogtepunt, is het laten aanrukken van een aantal literflessen Sonnema Beerenburg. Onder het genot van meerdere borrels wordt iedere vergadering op plezierige wijze afgesloten. Dit laatste punt vergt de meeste tijd van de hele vergadering. Er gaat zelfs het gerucht dat enkele leden van de Raad van Elf speciaal voor dit programmapunt iedere week aanwezig zijn, maar dat kan ook geroddel zijn.

 

Aan het eind van de avond komt er altijd een taxibusje langs om de voorzitter, de weerman en de Raad van Elf weer veilig thuis te brengen.

Piet Paulusma heeft het laatste woord: "Oant moarn, sorry.... oant volgende week"

 

Vanaf mijn laptop kijk ik toevallig schuin naar buiten. Het sneeuwt!!! Weliswaar natte sneeuw, maar toch. Zou die Russische kou al gearriveerd zijn? Zou de tocht der tochten in maart 2020 nog een kansje maken?

 

1 reactie

Nee, dit jaar weer niet. Maar Piet Paulusma blijft voor de komende jaren optimistisch, zo zag ik laatst in een tv-programma. En als Piet dat zegt, blijf ik ook maar hopen.

Toos van Holstein

04 March 2020 om 12:25

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.