Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

500. Zeesoldatenhuis

3 reacties

Nee, het lukt niet meer. Ik kan het woord MARINIERSKAZERNE nauwelijks nog door m'n strot krijgen, laat staan vanaf de toetsen van mijn toetsenbord. Vanaf vandaag neem ik een rigoureuze beslissing. Mijn voorstel is dan ook om dit bouwwerk dat in Vlissingen in de planning ligt vanaf nu het ZEESOLDATENHUIS te noemen.

Misschien geeft dit een frisse kijk op de inmiddels stinkende materie.

 

Als je de landkaart van Nederland bestudeert dan komt ieder weldenkend mens tot dezelfde conclusie: er zijn slechts twee locaties binnen onze landsgrenzen waar zo'n ZEESOLDATENHUIS redelijkerwijs zou kunnen thuishoren. Dat zijn Den Helder en Vlissingen. De mogelijke oefenlocaties voor de zeesoldaten liggen "naast de deur" en daar draait het om.

 

Vanuit de huidige locatie Doorn kun je eventueel oefenen in de uiterwaarden van de Rijn bij Wijk bij Duurstede, precies op de plek waar deze rivier van naam verandert in de Lek. Iets meer dan 5 kilometer lopen vanuit het zeesoldatenhuis en dan ben je op die historische plek die vroeger Dorestad heette en tot waar destijds, zo rond het jaartal 850, de Vikingschepen van de Noormannen onze rivieren opvoeren.

Ook de plaats waar zo'n beetje de beroemdste molen van Nederland staat. De molen "met het gat erin", door schilder Jacob van Ruisdael op vele manieren vastgelegd. Alleen ....... in Doorn kunnen onze zeesoldaten niet blijven. Het plaatselijke zeesoldatenhuis is zwaar over de datum en de gemeente wil er een woonwijk realiseren.

 

Dan toch maar naar Vlissingen, zoals afgesproken in juni 2014? Nee, wacht, er is nog een ander ideetje. Ergens midden op de Veluwe, waar de wegen Amersfoort-Apeldoorn en Harderwijk-Kootwijk elkaar kruisen, daar ligt het piepkleine gehuchtje Nieuw-Milligen en daar staat toevallig een oude kazerne leeg. Wat een geluk!! Hoeven die arme jongens misschien toch niet naar dat verre Vlissingen, helemaal aan het eind van de A58.

En bovendien, Nieuw-Milligen ligt niet zo heel ver bij Doorn vandaan. Het gevaar is dat de zeesoldaten voortaan worden bestempeld als zandhazen. De zandverstuivingen van Kootwijk zijn vlak om de hoek.

Maar.......gelukkig!!! Er is ook water in de buurt. Op een paar kilometer van Nieuw-Milligen ligt het Uddelermeer !!! Niet zo groot, ietsje groter dan een gemiddelde dorpsvijver, maar toch. Er is enige ruimte om te manoeuvreren met landingsvaartuigen en amfibievoertuigen. Heel veel ruimte is er dus niet. Dat wordt roeien met de riemen die je hebt, om in zeemanstermen te blijven. En er is een horeca-gelegenheid aan het meer. Dus na de oefeningen is er ruimte voor een welverdiend borreltje.

Stel dat het Nieuw-Milligen gaat worden. Dan wil ik onze zeesoldaten één welgemeend advies geven. Mochten jullie ooit uitgezonden worden naar de Straat van Hormuz, de poort van de Perzische Golf, willen jullie dan aan andere zeesoldaten van andere NAVO-landen nóóit vertellen dat jullie oefenen op het Uddelermeer? Stel dat ze die locatie gaan googelen, dan komen ze niet meer bij van het lachen...

 

Het bovenstaande verhaaltje is uiteraard niet erg serieus bedoeld. Wat zou de echte reden zijn dat deze dappere strijders niet naar Zeeland willen komen? Bij de sollicitatieprocedure staat de volgende wervende tekst:

 

Als Marinier (sorry, Zeesoldaat) ben je altijd bereid om tot het uiterste te gaan. Waar dan ook ter wereld ben je binnen 48 uur inzetbaar. Van de verstikkende hitte in de jungle tot de ijskoude poolnacht. Ben jij een sportieve man of vrouw met een ijzersterke gezondheid? Schrijf je dan nu in.

 

En de lijfspreuk van elke zeesoldaat is 'Qau Patet Orbis', wat vrij vertaald betekent: 'Zo wijd de wereld strekt'. Toch valt Vlissingen blijkbaar buiten deze wereld...

 

De keurige volzinnen van de sollicitatieprocedure stroken in het geheel niet met de aarzelingen van de zeesoldaten om te kiezen voor een locatie die volledig voldoet aan de eisen van een zeesoldaat. Een nieuwe kazerne en volop oefenmogelijkheden in de nabije omgeving Wat wil je nog meer?

 

Ook de politiek maakt zich wat betreft dit onderwerp volstrekt belachelijk en ongeloofwaardig. Met name staatssecretaris Barbara Visser kan er wat van. Zij behandelt de Zeeuwse politici op een "Barbaarse" manier. En "Visser" rijmt perfect op "grandioze misser". Dat kan geen toeval zijn.

 

De ingezonden stukken in de plaatselijke krant liegen er ook niet om. Er zijn er maar weinigen die enig begrip kunnen opbrengen voor de aarzelingen van de zeesoldaten.

Eén schrijver gebruikte het woord "Marimietjes".

Daar voeg ik er nog één aan toe: Zeesoldaten heten wat mij betreft voortaan "ach-en-wee-soldaten".

 

Zo, dat was column no. 500. Nooit gedacht dat deze jubileum-column over zo'n heikel onderwerp zou gaan...

3 reacties

Ik onderschrijf je 'humoristische' mening volledig. Wat een droeve soap in vele afleveringen! En dat in een zo'n klein landje, met klein letterlijk bedoeld. Klein figuurlijk slaat volledig op die grandioze, dappere en overal inzetbare zeesoldaten. 

Toos van Holstein

05 February 2020 om 13:03

Qua

yochem

08 February 2020 om 11:13

500   een felicitatie waard !

yochem

08 February 2020 om 11:14

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.