Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

497. Talkshow-oorlog

1 reactie

De oorlog is losgebroken op het talkshowfront. De strijd om de kijkcijfers is in alle hevigheid ontbrand. Aan de ene kant is daar RTL4 dat Eva Jinek heeft losgeweekt van de publieke omroep tegen een jaarsalaris van pakweg 4x de Balkenendenorm.

Aan de andere kant hebben de omroepen van NPO1 de formule bedacht dat iedere dag een ander koppel (een mannetje èn een vrouwtje) de talkshow Op1 gaan leiden.

 

Het succes van een praatprogramma valt of staat bij de keuze van interessante en aansprekende gasten. Maar ook andere factoren spelen een rol. Welke talkshow start er het eerst van de twee? De kans is aanwezig dat kijkers daar dan blijven hangen. Op1 wint het dan van Jinek: 22.25 uur tegen 22.30 uur.

Ook de irritante reclameblokken zijn in het nadeel van RTL4. Wie zit er nou te wachten op die oersaaie reclames van Specsavers of Ariël? Maar....... Eva Jinek heeft persoonlijk ingegrepen. Ze wil de talkshow doen, maar op voorwaarde dat deze niet onderbroken wordt door hinderlijke reclame. En..... niet te geloven...... RTL heeft daarin toegestemd, geheel tegen het principe van de commerciële zender. Opvallend is dat bij de herhaling van het programma, de volgende middag, dezelfde talkshow wèl meerdere keren onderbroken wordt. RECLAME is dan weer het toverwoord. En dat komt heel vreemd en onnatuurlijk over als halverwege een zin van Jinek plotseling het beeld wegvalt cq terugkeert.

 

Het meten van de kijkcijfers vindt elke minuut plaats. Er zijn namelijk bosjes met kijkers die constant heen en weer zappen tussen de twee talkshows. Jazeker, ik heb zelf ook de neiging om af en toe even te switchen.

 

Columniste Angela de Jong heeft handenvol werk om commentaar te leveren, vooral op de nieuw gevormde koppels van Op1. Ze heeft het toch al zo druk, maar nu heeft ze extra werk erbij. In haar column regent het commentaren op de 10 "nieuwe" presentatoren:

- die doet het wel aardig

- zij moet nog veel bijleren

- hij komt er wel

- de wisselwerking tussen dat koppel kan nog veel beter

Het is te hopen dat Angela niet tegen een burnout aanloopt, want dat zou zo maar kunnen.

 

Het schema van Op1 is voortaan als volgt:

Maandag:        Erik Dijkstra en Willemijn Veenhoven namens BNNVARA

Dinsdag:         Tijs van den Brink en Giovanca Ostiana namens EO

Woensdag:      Charles Groenhuijsen en Carrie te Napel namens MAX

Donderdag:    Sander Schimmelpenninck en Welmoed Sijtesma namens WNL

Vrijdag:          Hugo Logtenberg en Sophie Hilbrand namens BNNVARA

 

Tijd:    22.25 - 23.30 uur en een herhaling de volgende werkdag  15.55 - 17.00 uur.

 

Op RTL4 is op maandag t/m vrijdag ongeveer dezelfde tijd Eva Jinek te zien tussen 22.30 en 23.35 uur in de talkshow Jinek. Volgens onze TV-gids was de herhaling de volgende werkdag 13.40 - 15.05 uur. Dit is inmiddels gewijzigd in: 14.40 -16.05 uur. Later in de middag is bij het publiek gunstiger voor de kijkcijfers. Is die 10 minuten overlap alleen maar pesterij om de herhaling van Op1 dwars te zitten? Tussen 15.55 uur en 16.05 uur zijn de herhalingen van beide talkshows tegelijkertijd op het scherm te zien. Dit had voorkomen kunnen worden door RTL.

 

Om deze column af te sluiten volgt een collage van bijzondere momenten uit vroegere talkshows.

 

In december 1984 nodigde Karel van de Graaf een aantal Surinamers in zijn talkshow. Enkele waren pro-Bouterse, anderen waren contra-Bouterse. Dit was misschien niet zo slim. Halverwege het gesprek sloeg de vlam in de pan en kwam het tot een gevecht. Karel riep nog sussend: "Heren, heren !!!", maar dat mocht niet baten. Lampen en camera's vlogen alle kanten op, het publiek sloeg op de vlucht en er werd later ook nog een schot gelost.

 

In januari 2008 waren Peter R. de Vries èn Joran van der Sloot (moordverdachte) aanwezig bij Pauw en Witteman. Peter stelde bij herhaling hele venijnige vragen aan Joran. Die laatste nam aan het einde van de uitzending wraak. Hij gooide de inhoud van zijn glas rode wijn in het gezicht van Peter R.

 

In oktober 2010 loopt er, alweer bij Pauw en Witteman, een wanhopige jongeman voor de camera langs, richting de gesprekstafel: "Waar is het toilet precies?" Jeroen Pauw maakt een grappige opmerking ("dat het zo'n ontspannen sfeer is vanavond") maar Paul Witteman wijst de jongeman de weg richting toiletgroep.

 

In januari 2017 had Jinek een heftige aanvaring met de ras-Rotterdammer Jules Deelder. Jules had zeer waarschijnlijk stimulerende middelen tot zich genomen. Hij was niet te stuiten, niet tot bedaren te krijgen. Pas na vele waarschuwingen en na veel soebatten werd hij iets rustiger.

 

In februari 2018 komt René van der Gijp, tijdens Voetbal Inside, met een langharige blonde pruik aan de tafel. Hij wil voortaan Renate genoemd worden. Met een knipoog naar een situatie bij onze zuiderburen waar een VTM-journalist voortaan als vrouw door het leven wil gaan. Het "grapje" werd met gemengde gevoelens ontvangen, er werd veel om gelachen maar er werd ook schande over gesproken.

 

Morgen is het weer maandag, dan wordt het 's avonds zo rond de klok van half elf weer spannend. Wie heeft de interessantste gasten en houdt het relatief onervaren koppel van Op1 zich staande? De tweede week van de strijd om de kijkcijfers staat op het punt van beginnen.

 

1 reactie

Een mooi overzicht van deze TV-oorlog. Ik ben benieuwd hoe dit alles gaat aflopen, maar op zich zou 't niet erg zijn als alle oorlogen op deze manier zouden worden uitgevochten.

Toos van Holstein

14 January 2020 om 22:40

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.