Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

496. Lijstjes (2)

1 reactie

In de bijlage van de PZC van 28 december was ruimte gemaakt voor allerlei lijstjes. Een aantal daarvan wil ik u niet onthouden.

 

De eerste foto van een zwart gat in de ruimte heeft gewonnen in de categorie EUREKAMOMENTEN.

In diezelfde categorie wordt uitgelegd waarom Kipchoge voor het eerst de marathon gelopen in een tijd ònder de 2 uur. De truc is simpel en verklaarbaar. De hazen lopen in een V-formatie vóór de loper in een punt naar achteren in plaats van de punt naar voren. Schijnt minder luchtweerstand te geven.

 

De categorie VOLKSVERLAKKERIJ is gewonnen door de gezamenlijke supermarkten. Zij prijzen choco-pasta met 31% suiker (!!!) aan als opvolger van de moedermelk.

 

In de categorie DUURSTE SCHILDERIJEN ging de hoofdprijs (postuum) naar Leonardo da Vinci: de koper moest iets meer van $ 450.000.000 neertellen.

 

De top-5 in de categorie FAAMNAMEN (= mensen met een bijzondere naam) luidde:

  1. Mat Ras
  2. Ron de Koe
  3. Ben Vierkant
  4. Nicky Maus
  5. Wil Naaijen

 

In de categorie WERELDLEIDERS TE PAARD won Kim Jung Un het o.a. van Vladimir Poetin en Koningin Elizabeth II. Ik vraag me trouwens af hoe Elizabeth II haar paard bestijgt. Met een keukentrapje redt ze dat niet, gezien haar geringe lengte. Het "formaat" van de Engelse koningin valt extra op als andere wereldleiders, zoals bijvoorbeeld Willem Alexander, haar proberen te begroeten. Onze koning moet zodanig bukken dat een rughernia op de loer ligt.

 

In de categorie BEETJE DOM werd Yvon Jaspers slechts tweede. Van mij had ze deze trofee glansrijk mogen winnen toen ze in het programma Pauw tranen met tuiten huilde omdat ze vond dat haar onrecht was aangedaan. Het dramatische was dat aan de overkant van de tafel van Pauw de familie van de vermoorde Anne Faber zat. Met plaatsvervangende schaamte heb ik destijds deze aflevering bekeken. Het gevolg voor mij persoonlijk: als Yvon ook maar even in beeld komt dan zap ik weg....

Iemand die ik ook altijd onmiddellijk wegzap is Matthijs van Nieuwkerk, maar dat komt door die lange serie r's aan het eind van het zinnetje "De wereld draait doorrrrrrrrrrrrrrrr". Daar ben ik nou eenmaal zwaar allergisch voor.

 

In de categorie GROOTSTE GELUKSVOGELS is een inwoner van Gorinchem de winnaar. Hij won € 6.900.000 in de Jackpot. Door de Lotto is hem een cursus EHBG aangeboden. Dit staat voor Eerste Hulp bij Geluk.

 

Alcoholvrij bier staat op de tweede plek in de categorie CULINAIRE TRENDS. Als ik mag kiezen, schenk mij maar een Westmalle Tripel voor me in. Iets meer alcohol, veel meer smaak.

 

In de categorie TOCH MAAR NIET ging het over politici die op hun besluit terugkwamen. Natuurlijk staat VVD-coryfee Klaas Dijkhoff in de top. Door, onder druk van de publieke opinie, toch maar af te zien van zijn wachtgeld.

 

De categorie STRESS OP DE HUIZENMARKT werd gewonnen door een doorsnee rijtjeshuis in Amsterdam-Zuid, dat, schrik niet, voor € 1,5 miljoen verkocht werd.

 

Er is ook een categorie WE SCHAMEN ONS KAPOT. Geen verrassing dat de "vleesschaamte" hoog in het lijstje staat. Maar de "bezorgschaamte" wint het, want wie koopt er nou níet bij BOL.COM ?

 

Bij de categorie SPORTIEVE HOOGTEPUNTEN is het niet vreemd dat Mathieu van der Poel de winnaar is. Vooral de manier waarop hij de Amstel Gold Race won was van absolute topklasse. En bij de talrijke (vooral Vlaamse) veldritten is er vooraf maar één vraag: "Wie wordt er vandaag tweede?"

 

De categorie MEDIARELLETJE heeft alweer Yvon Jaspers in een hoofdrol. En inderdaad, het gaat alweer over die domme actie aan de tafel bij Pauw.

 

Martine Bijl wint postuum de LITERATUURPRIJS VAN NEDERLANDSTALIGE BOEKEN. De opvallende titel: "Rinkeldekink" oftewel het geluid als er iets omvalt bij een kandidaat van Heel Holland Bakt.

 

In de categorie REURING IN DE RECHTBANK is een toppositie gereserveerd voor Marco Kroon die tijdens het Bossche carnaval buiten zijn boekje ging. Het wildplassen verdedigde hij met het zinnetje "Ik heb een blaasprobleem". Dit zinnetje is ook uitermate toepasselijk als oom agent vriendelijk vraagt om in een ballonnetje te blazen bij de alcoholtest...

 

In de categorie GEHEUGENVERLIES wint Mark Rutte met zijn opmerking: "Ik heb er geen herinnering aan". Zijn neus kreeg spontaan de afmeting van die van een jokkende Pinocchio.

 

De categorie TV-TRANSFERS werd gewonnen door Eva Jinek die van NPO overstapte naar RTL4. We zullen er maar niet bij vermelden dat haar salaris met een factor 4 vermenigvuldigd is. Nog even en dan kiest Matthijs van Nieuwkerk ook voor het kapitaal.

 

Bij de afdeling MILIEUCRISES (dit is meervoud) gaat het in de topposities over "stikstof", PFAS èn over de aangespoelde rotzooi uit de containers van MSC Zoë, waardoor de stranden van onze Waddeneilanden werden vervuild. Maar een milieucrisis kan ook voordelen hebben: nog eventjes en dan mogen we met een rustig kalmerend gangetje van 100 km/uur over de A58 snorren.

 

Het nieuwe hitterecord van 25 juli in Gilze-Rijen (40,7 graden Celsius) wint het bij de categorie EXTREEM WEER.

 

In de categorie TOERISTENPLAAG wordt geadviseerd om als toerist de volgende plaatsen te mijden:

Cinque Terre (aan de Ligurische Zee ten zuiden van Genua)

Hallstatt (uitverkoren tot het mooiste dorp van Oostenrijk, nou, dan vraag je erom)

Dubrovnik

Venetië

Santorini (vanwege de zonsondergang die trouwens heel erg lijkt op die van Zoutelande)

Toevallig zijn we in drie van deze plaatsen "op tijd" geweest: Hallstatt, Venetië en Santorini.

 

Onze koning wint de hoofdprijs in de categorie MAKE-OVER. Zijn rossige baard trekt de volle aandacht. Toen ik vorige week bij Bruna om een velletje postzegels vroeg verontschuldigde de eigenaar zich uitvoerig: "We hebben helaas nog geen zegels mèt baard"

 

Heb ik u al een voorspoedig twintig-twintig gewenst? Nee? Nou, bij deze dan !!!

1 reactie

Een mooi lijstjesoverzicht, dat heb je toch maar weer mooi voor ons gedaan. Maar had je er nog niet een lijstje aan kunnen toevoegen met de grootste fake-art? Dan had die banaan mooi bovenaan kunnen komen.

Toos van Holstein

08 January 2020 om 11:38

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.