Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

491. Politieke doodzonde

2 reacties

Vroeger was dit een politieke doodzonde. De Tweede Kamer niet, onvolledig of onjuist informeren betekende voor een bewindsman meestal einde verhaal. Tegenwoordig komen leden van het kabinet er soms mee weg.

Neem nou die mededeling van Hennis Plasschaert aan premier Rutte. Dat het bij een Nederlands bombardement in Irak niet helemaal goed was gegaan. Dat het daar toen een drama was geworden. Achteraf had de premier direct de Kamer moeten inlichten. Rutte bedacht een list om het vege lijf te redden. Hij gebruikte geen nietszeggend zinnetje zoals:

"Ik weet het niet meer" of "Ik ben het vergeten". Nee hij kwam met de prachtige volzin:

"Ik heb er geen herinnering aan".

Schitterend, wat een oplossing. Je moet er maar opkomen. En natuurlijk komt hij ermee weg.

 

Ik ga het vanmiddag in Goes gelijk uitproberen. Ik rij met mijn fiets door een rood licht binnen het zicht van een agent. Als de agent mij aanspreekt en opmerkt dat ik een ernstige verkeersfout heb gemaakt dan zeg ik luid en duidelijk: "Ik heb er geen herinnering aan". En dan kom ik er mee weg. Als de premier ermee wegkomt dan komt elk ander Nederlands staatsburger ermee weg.

 

Ook staatssecretaris Snel zou al jaren op de hoogte moeten zijn dat de Belastingdienst onterecht kinderopvangtoeslagen terugvorderde, waardoor vele gezinnen zwaar in financiële nood kwamen. Maar ja, hij had er geen herinnering aan.

 

Een heel ander voorbeeld. Het gaat over de tenenkrommende vertragingstactiek van staatssecretaris Barbara Visser van Defensie over de verhuizing van de marinierskazerne. Zowel Doorn als Vlissingen is dit een "doorn" in het oog. Doorn wil nieuwbouw plegen, Vlissingen wil eindelijk wel eens beginnen met de bouw van die kazerne. En dat alleen maar omdat er een paar echtgenotes van een paar mariniers bang zijn dat ze heimwee krijgen als ze naar Zeeland zouden verhuizen. Kom op, Barbara, even doorpakken !!!

 

Toch zijn er de laatste jaren in de politiek slachtoffers gevallen, maar dat was om hele andere redenen.

We herinneren ons nog het leugentje van Halbe Zijlstra. Hij zou zogenaamd bij meneer Poetin in zijn privé-onderkomen een kopje thee gedronken hebben. Kan ook een glaasje wodka geweest zijn. Wie verzint zoiets? Is dat iets om trots op te zijn? Het bleek dus niet waar te zijn. Einde voor Halbe.

En dan die arme Fred Teeven. Maandenlang had hij gezocht naar dat éne bonnetje. Tot het gevonden werd. Nee, niet door hemzelf, maar door een belangrijk nationaal nieuwsblad. Dag Fred. Tot ziens in de bus. Een leuke titel voor zijn memoires: "Van staatssecretaris naar buschauffeur, een kwestie van besturen"

 

Er zijn ook minder ernstige overtredingen in regeringskringen die nauwelijks het nieuws halen.

Het herhaaldelijk bestuderen van de eigen smartphone terwijl er via de microfoon belangrijke zaken aangekaart worden. Eén bewindsman is betrapt door de camera. Op zijn schermpje stonden geen interessante teksten, maar slechts een doolhof en een paar balletjes... Hij was een spelletje aan het spelen.

Ministers Grapperhaus en van Nieuwenhuijzen waren, tijdens een debat, naar de verrichtingen van Feyenoord aan het kijken. Nadat ze door de camera "betrapt" waren, zijn ze diep door het stof gegaan. Zou er minder ophef geweest zijn als ze naar de verrichtingen van een Amsterdamse club hadden gekeken?

 

En dan is er nog die fout in de wetgeving. Als je een blauwe maandag voor minister hebt gespeeld en je komt daarna weer in de Tweede Kamer, dan heb je zogenaamd recht op WACHTGELD. Ondanks het vorstelijke salaris van het Kamerlidmaatschap komt daar dus nog een smak wachtgeld bovenop. Gewoon een fout in de wetgeving. Twee PvdA-ers konden het op morele gronden niet opbrengen om dit wachtgeld te accepteren. Zij bedankten voor de eer.

VVD-er Klaas Dijkhoff vindt die extra centjes wèl leuk. Laat maar komen, hoe meer hoe liever. En al die minima die ver onder het bestaansniveau bivakkeren? "Daar heb ik geen boodschap aan".

 

Tot slot een voorval uit de plaatselijke politiek. Dit is het verhaal:

In Goes is een straat die geteisterd wordt door het vele verkeer. De bewoners van de Buys Ballotstraat hebben de Gemeente Goes verzocht om hun straat in elk geval vrij van vrachtauto's te maken. Vorige week werd hun verzoek behandeld. Een aantal leden van het comité "Buys Ballotstraat vrachtautovrij" had 's avonds plaatsgenomen op de publieke tribune van de raadszaal.

De andere agendapunten namen zoveel tijd in beslag dat hun item om 23.00 uur nòg niet aan de beurt was geweest. Toen gebeurde het ongelooflijke. De vergadering werd afgebroken om de volgende dag verder te gaan. De bewoners van de Buys Ballotstraat hadden meer dan drie uur voor Piet Snot daar gezeten. Of nog treffender: voor Jan met de korte achternaam.

Hier is maar één woord voor: ONBESCHOFT.

 

Minstens zo onbeschoft als die treinconducteur die op het Roosendaalse perron de trein naar Breda weg laat rijden, terwijl een aantal overstappende Zeeuwen aan komt hollen om die bewuste trein op de valreep nog te kunnen halen.

 

Nee, ik heb nog niks gehoord van mijn klacht aan NS...

 

 

2 reacties

Han, Je verhaal is deze keer zo ellendig waar, ik heb steeds meer moeite met het hele gebeuren. Je krijgt een gevoel dat er niks meer goed gaat...Het trieste is, er zal verandering moeten plaats vinden, maar wie ? hoe? wat? waar ? Wanneer, dat is wel duidelijk, zo snel mogelijk !!! Een prettig weekend gewenst.
Jopie Meerman

29 November 2019 om 19:48

Leuk dat jij en je vrouw afgelopen zondag bij mij in het atelier waren tijdens de Kunst en Cultuurroute. Ik had graag nog wat langer met jullie gesproken als het rustiger was geweest.

je hebt hier weer eens een aantal negatieve gebeurtenissen prachtig op een rij gezet. Maar bedenk dat er ook heel veel positiefs gebeurt. Dat van die twee PvdA politici is daar maar een heel klein voorbeeldje van.

Toos van Holstein

04 December 2019 om 11:43

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.