Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

484. Foutje, bedankt (2)

1 reactie

Weet u het verschil tussen een Zeeuw en een Zeelander?

Het is bijna hetzelfde.

Een Zeeuw is een inwoner van Zeeland.

Een Zeelander is een inwoner van Zeeland.

Hoe is dat nou mogelijk ????????? Nou, vooruit, nog ietsje nauwkeuriger dan:

Een Zeeuw is een inwoner van de provincie Zeeland.

Een Zeelander is een inwoner van het dorpje Zeeland.

Dit dorpje ligt in het oosten van Noord-Brabant, in de buurt van Uden en Grave.

 

De verwarring tussen die twee Zeelanden ligt op de loer. U kent vast wel die bekende anekdote:

Een familie uit Cuijk aan de Maas (op z'n Brabants: Cuuk an de Maos) wilde een dagje naar het strand van Zoutelande. Met de auto. Oma mocht ook mee. Na een kleine twintig minuten ziet zij, vanaf de achterbank, het bordje ZEELAND opdoemen. "De afstand valt me alles mee" is haar eerste reactie.

 

Maar u voelt al aankomen waar ik het over wil hebben. Tijdens de kustmarathon Zeeland van afgelopen zaterdag zou er een zeer talentvolle hardloper uit Marokko deelnemen. Zo'n goede loper met zulke snelle tijden achter zijn naam. Hij was de gedoodverfde winnaar. Het enige wat hij hoefde te doen was "deelnemen". En daar ontbrak het nou net aan. Want hij stond bij de start niet in Burgh-Haamstede, maar enkele honderden kilometers verderop, naar het oosten. Hij moet bij zichzelf gedacht hebben: "Wat is er weinig water in de buurt. Dit heet toch de kustmarathon?" Wie de topografische blooper heeft begaan is onduidelijk. Was hij het zelf, was het zijn trainer, was het zijn manager?

De Zeeuwse topatleten moesten vreselijk lachen om deze blooper. Èn.....ze roken plotseling winstkansen. Een typisch geval van "Foutje, bedankt". Bij de huldiging achteraf stonden er dus drie Zeeuwen op het podium. Bij aanwezigheid van onze Marokkaan hadden ze alle drie precies één treetje lager gestaan (zie rode pijlen).

 

Ruim een jaar geleden schreef ik column no. 431: "Foutje, bedankt (1)"

De aanleiding was een soortgelijke vergissing. De trouwambtenaar van de Burgerlijke Stand stond te wachten in Kapelle-Biezelinge. Het bruidspaar en hun gasten stonden te wachten in Capelle aan de IJssel, op zo'n dikke 100 kilometer afstand. 't Scheelt inderdaad maar één letter: Kapelle of Capelle.

Deze column bevatte verder een opsomming van "dubbele" of "bijna dubbele" plaatsnamen, die tot pijnlijke vergissingen kunnen leiden.

 

Uit nieuwsgierigheid ben ik het plaatsnamenregister van de atlas van Nederland gaan uitpluizen. En de conclusie is soms ronduit schokkend. Er zijn nog veel meer aanleidingen tot vergissingen tussen plaatsen die òf identiek òf bijna identiek zijn. Op deze manier zullen stiekem vele extra onnodige kilometers worden afgelegd. En dat in een tijd dat onze milieuactivisten vinden dat het allemaal wel een kilometertje minder kan. En hiermee wordt zowel de afstand als de snelheidsmeter bedoeld.

 

De meest absurde conclusie uit die plaatsnamenlijst: Er zijn 28 (!!!) dorpjes of gehuchtjes met de naam Heikant. Ik ken er persoonlijk maar één en dat ligt vlakbij Hulst.

Zo zijn er ook 7 dorpjes met de naam Halfweg, 7 dorpjes met de naam Veenhuizen, 6 plaatsen met de naam Hoek, 9 met de naam Loo, 5 met de naam Nes, 3x Rijswijk, 3x Overbroek. En dit is slechts een kleine greep uit de lange lijst van Nederlandse plaatsnamen.

Soms lijken de namen verrassend veel op elkaar: neem nou Boerengat (bij Terneuzen) of Boerenhol (bij Groede). De betekenis is exact hetzelfde. Het slaat allebei op het achterste gedeelte van een agrariër.

 

Nog even een opmerking over het woord Zeelander, een inwoner van het Brabantse dorpje Zeeland. De Zeelanders varen wel bij de veelgemaakte verwisseling met de gelijknamige provincie. Het vergis-toerisme brengt geld in het laatje. Ja, als je er dan toch bent, dan kun je net zo goed even een biertje drinken, even de maaltijd gebruiken, een nachtje overblijven in herberg D'n Brouwer aan de Kerkstraat.

 

Even iets anders, weet u toevallig wat een Peelander is?

Een Peelander is een beetje spottende term voor een inwoner van Noord-Beveland. De naam is afkomstig uit de tijd dat het telen van suikerbieten hier zijn hoogtepunt bereikte. Het eiland werd omgedoopt tot Peeland en de inwoners tot Peelanders. Nee, geen Peeuwen !!!

Het is de vraag of de Noordbevelanders hun bijnaam als een scheldnaam of als een erenaam opvatten. Inmiddels is er een biermerk met de naam Peelander. Ja, ik heb het wel eens gedronken, het wordt gebrouwen in Kamperland. En er is maar één Kamperland, dus dat kan niet missen.

 

Voor zover ik weet heeft een Fries die in het weidegebied van zijn provincie woont nog geen speciale naam. Tot vandaag dan. Vanaf heden heet zo iemand een "Veelander", een naam om trots op te zijn. Hoewel.............. is er niet een politieke partij die de veestapel wil halveren? Een pijnlijk statement om deze column mee af te sluiten...

 

1 reactie

Dat heb je toch weer mooi uitgezocht voor ons. Maar als ZeBra was ik natuurlijk al wel op de hoogte van het bestaan van de Zeelanders.

Toos van Holstein

16 October 2019 om 19:23

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.