Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

482. Foei, wat tikt die nare klok

3 reacties

Wat doet onze minister president daar op die foto? Compleet met zo'n lange Pinocchio-neus? En wat betekent die cryptische titel boven deze column?

 

Het antwoord op de eerste vraag is vrij eenvoudig: onze premier heeft een onwaarheid verteld aan het Nederlandse volk. En dat is niet voor de allereerste keer...

In een TV-interview bij de Algemene Beschouwingen na Prinsjesdag kwam het onderwerp op de gepensioneerden, dat ze er dit jaar slechts 1,1% op vooruit gingen, het laagste percentage van alle Nederlandse bevolkingsgroepen. En dat ze het toch al zo moeilijk hadden met die dreigende pensioenkortingen.

Als antwoord sprak Mark toen de gedenkwaardige woorden: "Aan die pensioenkorting kan het kabinet niets doen, dat is een zaak van de pensioenfondsen".

Oei, oei, oei, wat een enorme blunder. Wat betreft de pensioenfondsen PFZW (zorg en welzijn), PME en PMT (metaal) had hij wellicht gelijk, maar ten aanzien van het ABP (ambtenaren en leerkrachten) zat hij er volledig naast.

Zou hij echt vergeten zijn dat zijn voorganger Ruud Lubbers in de jaren 1982-1994 vele miljarden van het toen schatrijke ABP heeft "geleend" om bij andere noodlijdende ministeries in te zetten? Dat ABP was toch al rijk genoeg. Het onderwerp miljardenroof van het ABP wordt breed besproken op het Internet. Tik maar in: de verdwenen miljarden van het ABP.

Mijn moeder heeft mij vroeger geleerd: als je iets leent moet je het ook weer teruggeven. Maar dat teruggeven is er nooit meer van gekomen. En dan heet het plotseling DIEFSTAL.

 

Het gestolen bedrag beliep meer dan 32 miljard gulden: f 32.000.000.000

Even omrekenen naar euro's, even delen door 2,2 Dat is bijna € 15.000.000.000

Als dat bedrag op de juiste manier was belegd, dan was het nu een veelvoud geworden van die 15 miljard euro. Financiële experts hebben berekend dat de ABP-dekkingsgraad in dat geval op dit moment in de buurt van de 117% zou liggen, in plaats van de huidige (gevaarlijke) 89%

Dus geen dreigende pensioenkorting, maar een volledige indexering !!!!

 

Helaas zijn de huidige politici geneigd om deze episode uit de geschiedenis te "vergeten" in het belang van een welgevulde schatkist vandaag. Geen ouwe koeien uit de sloot halen. Niet meer over praten. Geweest is geweest. Die bejaarden hebben toch niet zo lang meer te leven. Het probleem lost zichzelf wel op. En de volgende generatie ABP-gepensioneerden? Die hebben geen idee wat zich in de vorige eeuw heeft afgespeeld. Het schandaal verdwijnt langzaam naar de achtergrond.

 

De lange neus van Mark Rutte is hiermee verklaard. Er blijft nog één vraag over. Waar komt de titel boven deze column vandaan?

 

Het is een zinnetje uit een stichtelijk gedichtje van Rie Cramer (1187-1977):

 

Anneliesje heeft gejokt

Om een tweede koekje

Anneliesje zit beschaamd

In een donker hoekje

Foei, wat tikt die nare klok:

"Jok-ke-brok, jok-ke-brok"

enz. enz.

 

Dit gedichtje is geschreven in de trant van Hiëronymus van Alphen (1746-1803).

U kent zijn opvoedkundige rijmpjes wel:

 

Kornelis had een glas gebroken

Vooraan in de straat

Schoon hij de stukken had verstoken

Wist hij met zichzelf geen raad

enz. enz.

 

Of deze:

 

Jantje zag eens pruimen hangen

O, als eieren zo groot

't Scheen dat Jantje wou gaan plukken

Schoon zijn vader 't hem verbood

enz. enz.

 

Al dit soort versjes vallen in de categorie "Schuld en boete", alleen is de inhoud ervan is wat simpeler dan het beroemde boek van de Russische schrijver Dostojevski.

 

Even een zijsprongetje. Het grote probleem van de pensioenfondsen is de extreem lage rente. De kans is zelfs aanwezig dat mensen hun spaargeld weer in een oude sok gaan stoppen, omdat de banken straks geld gaan vragen in plaats van rente te betalen. De schuldige van dit alles is een Italiaan: hij heet Mario Draghi en hij is voorzitter van de ECB (Europese Centrale Bank). Ik heb hem een poos geleden een mailtje gestuurd (in het Engels; dat zal hij toch wel kunnen lezen?) met de vraag of hij onmiddellijk wil stoppen met die renteverlagingen. U raadt het al: geen antwoord gekregen.

In een vorige column heb ik verteld dat ik tegenwoordig een Draghi-dartbord aan de muur heb hangen. Nee, ik trek me weinig aan van de darts-spelregels. Ik mik gewoon alle pijltjes op het midden. En als er te veel gaatjes in het aangezicht van Mario komen? Dan plak ik er gewoon een nieuwe foto op.

 

Het laatste gedichtje is een variant op het eerste, maar dan met een knipoog naar onze minister-president:

 

Mark die heeft gejokt

Tegen ouwe ambtenaren

Markje zit beschaamd

Voor zich uit te staren

Foei, wat tikt die nare klok:

"Jok-ke-brok, jok-ke-brok"

 

Toch nog een laatste rijmpje uit 1994, speciaal voor onze gepensioneerde ambtenaren:

 

Tuut-tuut-tuut

De groeten van Ruud

3 reacties

Subliem !surprised

 

 

Jopie Meerman

24 September 2019 om 13:33

Je hebt een mailtje gestuurd naar Draghi. Heb je deze column ook naar de Jokkebrok gestuurd? Dat zou je eigenlijk moeten doen om dan af te wachten of je van hem wel antwoord krijgt.

Toos van Holstein

25 September 2019 om 14:38

Éen Tuut teveel !  Ja, wij letten op de kleintjes !

yochem

26 September 2019 om 12:58

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.