Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

481. De Efteling in Bergen op Zoom?

2 reacties

Wist u dat? Dat in het centrum van Bergen op Zoom de afvalbakken gaan praten als je er wat ingooit? Ja, het is toch echt waar. Als je van zo'n grote kleurige afvalbak het deksel opendoet, dan begint een vrouwenstem iets te vertellen over de stad. Iedere bak heeft zijn eigen unieke verhaaltje. Iets terugzeggen heeft geen zin. Daar wordt niet op gereageerd. Jammer dat tijdens het verhaaltje de smerige luchtjes uit de bak kunnen ontsnappen in de richting van de geïnteresseerde luisteraar. Mijn advies: plaats bij elke bak een doosje met knijpers, zodat je één zintuig kunt uitschakelen (de reuk) als je het andere zintuig juist wilt prikkelen (het gehoor).

 

Sprekende afvalbakken, dat verwacht je zo'n 60 à 70 kilometer oostelijker. In Kaatsheuvel om precies te zijn, in de Efteling. Waar Holle Bolle Gijs al vele tientallen jaren zijn riedeltje doet: PAPIER HIER. Hier wordt wèl op geantwoord met beurtelings de teksten DANKUWEL of LEKKER!!!. In de loop der jaren is daar Baby Gijs bijgekomen. Hier gebeurt het omgekeerde. Deze baby krijst vreselijk, totdat je er een propje papier ingooit: dan is ie stil.

Ik heb een voorstel om in het kader van de afvalscheiding een kleine uitbreiding te plegen. Naast PAPIER HIER moeten er toch tenminste de voorzieningen PLASTIC DAAR en IK WIL BLIK bijkomen. Bij mijn volgende Efteling-bezoek toch eens kijken of ze het advies opgevolgd hebben.

 

We gaan terug naar Bergen op Zoom, de stad waar we afgelopen zaterdag met z'n vieren een stadswandeling maakten. Toevallig op Open Monumentendag en dat heeft z'n voordelen. Je mag op plaatsen komen waar je andere dagen niet mag komen. Ook het Ravelijn was toegankelijk. Weet u het verschil tussen de verdedigingswerken Ravelijn en Bastion? Eigenlijk heel simpel: een Ravelijn is driehoekig van vorm en een Bastion vijfhoekig.

 

Op de Grote Markt waren vier gebouwen te bezoeken: het Stadhuis, de Gertrudiskerk, de Maagd (een tot schouwburg omgebouwde kerk) en de Enghel (een voormalige bioscoop, thans zalencentrum).. Wat een toeval: een MAAGD en een ENGEL op één en hetzelfde plein. Dat geeft te denken. Zou elke MAAGD tevens een ENGEL zijn? Misschien wel, maar dan is zij als MAAGD geen lang leven beschoren. Andersom, zou elke ENGEL een MAAGD zijn. Deze vraag is een stuk moeilijker. Want er bestaat grote verwarring over het geslacht van een ENGEL. Zijn engelen mannelijk of vrouwelijk? Ze hebben in elk geval mannennamen: Michael, Gabriël, Lucifer. Na wat googelen werd ik een beetje wijzer. Algemeen wordt aangenomen dat engelen geslachtsloos zijn, genderneutraal met een mooi woord.

Ik heb nog even zitten denken om de bestuursvoorzitter van het Calvijn College op te bellen. Deze man heeft in een TV-programma blijk gegeven van een fabelachtige Bijbelkennis. Hij weet alles van het Heilige Land, het Bijbelse Palestina dat destijds ruwweg bestond uit het huidige Israël, Jordanië, de Gaza-strook en een stukje Libanon.

Deze meneer van het Calvijn College weet precies hoe de Bijbelse jeugd zich destijds kleedde. Hij weet ook precies welke sexuele varianten er zijn, hij weet dus alles van LHBT, dus dat probleem met die engelen daar heeft hij ook zeker verstand van.

 

Nou had ik me zo plechtig voorgenomen om NIET over het Calvijn College te schrijven en nou doe ik het toch. Alle voorgaande tekst wissen lijkt een simpele oplossing, maar het oude hardnekkige probleem doet zich opnieuw voor: mijn BACKSPACE-toets vertoont weer eens kuren en dat is niet voor de eerste keer. Het lijkt wel opzet.

 

We gaan weer terug naar de interessante stadswandeling langs alle Bergense monumenten. Zoals de Gevangenpoort, een voormalige gevangenis, met smalle trapjes en piepkleine raampjes. In één van de grotere ruimtes speelde zelfs een orkest. Dat zie ik in de penitentiaire inrichting (= een leuke omschrijving voor gevangenis) Torentijd (Middelburg) nog niet zo gauw gebeuren. Ook daar hebben ze af en toe een Open Dag, maar een gezellig muziekje voortgebracht door een stemmig orkestje, nee, dat zie ik niet snel gebeuren.

 

Het gezellige pleintje bij het museum Markiezenhof diende voor ons als een uitstekende plek om te lunchen. Een stuk rustiger dan op de Grote Markt. De wandeling langs de gedempte haven werpt helaas een smet op het Bergense verleden. Hoe hebben ze dat ooit kunnen doen? Hoe dom kun je zijn om daar een parkeerterrein van te maken. Gelukkig waren ze in Goes verstandiger. Dat onzalige idee bestond ook in ons stadje, maar gelukkig waren de Goese politici alerter. Mijn advies: net als in andere Nederlandse plaatsen die haven van Bergen op Zoom weer opengooien. Zie de voorbeelden in Breda en Hulst.

 

Alles bij elkaar een hele interessante dag met als hoogtepunt: jazeker, u voelt 'm al aankomen. De sprekende afvalbakken !!!!

2 reacties

En jullie hebben zeker nog mooie locaties van het Krabbengat gemist.. zoals een rondwandeling onder de stad. En vrgeet de mooie bossen niet  .Dus, kom nog eens langs zou ik zeggen!

Jopie Meerman

17 September 2019 om 16:40

Ik kom te weinig in Bergen op Zoom, dat is duidelijk. Maar ja, als ik er langs rijd is Middelburg niet ver meer en daar vind je ook heel mooie monumenten! Toch maar weer eens die afslag nemen.

Toos van Holstein

18 September 2019 om 10:58

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.