Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

477. Het sprookjesbos

1 reactie

Onze kleinkinderen zijn enkele weken geleden naar de Efteling geweest. Dankzij onze oudste kleinzoon die reeds wettelijk een auto mag besturen. Ze kwamen na afloop hun ervaringen met ons delen. Het ging voornamelijk over spannende dingen zoals enge achtbanen en andere huiveringwekkende belevenissen.

Toen volgde een hele simpele vraag van mijn kant: "Zijn jullie ook in het Sprookjesbos geweest?". Iedereen viel helemaal stil. Dit was de generatiekloof ten top. Wie denkt er tegenwoordig aan het Sprookjesbos bij een bezoek aan de Efteling? Nee, natuurlijk hadden ze het Sprookjesbos overgeslagen. Er zijn zoveel andere leuke en spannende dingen te beleven. Wat een domme vraag was dat. "Opa, doe niet zo raar!!!"

 

Tijdens een schoolreisje in 1956 kwam ik als twaalfjarig jongetje voor het eerst in de Efteling

Er waren toen alleen het sprookjesbos, de stoomcarrousel, het kindertreintje, het restaurant en de kanovijver. Dat was het dan. Het sprookjesbos was dè publiekstrekker.

Als je het park met de bus benaderde zag je reus Langnek zo af en toe boven de bomen uitsteken. Verder was er niets: geen achtbanen, geen andere spannende attracties. Niets van dat alles. En toch was het in mijn herinnering ontzettend leuk.

 

In de loop der jaren werd het park uitgebreid met een groot aantal andere zaken. In welke volgorde? Dat zou ik niet met zekerheid kunnen zeggen.

 

Het Spookslot (met de bekende muziek van Danse Macabre van Saint-Saens)

De Indische Waterlelies (een nieuw sprookje van koningin Fabiola)

De Fata Morgana (in een bootje langs de oosterse taferelen)

De Python (de allereerste achtbaan, over de kop en door de kurkentrekker)

De Halve Maen (een reuzenschommel)

De Piraña (een wildwaterbaan)

Droomvlucht (ooit de favoriet van onze kleindochter)

De Vliegende Hollander (een waterachtbaan)

Het Carnaval Festival (met dat vervelende liedje wat continu in je kop blijft hangen)

Joris en de Draak (alweer een achtbaan, deze is van hout gemaakt)

De Vogel Rok (een achtbaan in het donker, hoe verzinnen ze het?)

Villa Volta (een huis waarin een zware aardbeving wordt nagebootst)

Bob (het woord zegt het al, een bobsleebaan)

De Pandadroom (een film in 4D, jazeker 4D, want je wordt er ook getrakteerd op sneeuw, regen en storm)

De Baron 1898 (de engste attractie van het hele park is mij verteld)

 

Laten we het toch nog even over sprookjes hebben.

Het woord sprookje is zo ongeveer het enige zelfstandig naamwoord dat alleen als verkleinwoord geschreven kan worden. Het woord "sprook" bestaat zelfs helemaal niet. Zelfs een uitgebreid sprookje zoals "Klein Duimpje en de Reus" wordt nog steeds een sprookje genoemd en geen sprook. Het woord "sprook" staat niet eens in de Dikke van Daele.

 

We zullen een paar sprookjes iets nader beschouwen.

 

Roodkapje en haar grootmoeder waren door omstandigheden in de buik van de wolf beland. Toen de jager later de buik van de wolf opensneed kwamen zowel Roodkapje als haar oma vrolijk lachend uit de buik tevoorschijn. Zelfs als kleuter had ik al moeite met deze afloop van het drama. Hoe was dit mogelijk? Opgegeten door dat ondier en toch meteen weer springlevend. Onbegrijpelijk.

Klein Duimpje was een slim ventje. Om niet te verdwalen liet hij om de zoveel meter een stukje brood vallen. Helaas, de vogels stelden dit bijzonder op prijs en pikten alle brood van het bospad. De tweede actie van Klein Duimpje was nog iets slimmer. Hij gebruikte witte kiezelsteentjes in plaats van stukjes brood. En toen de reus lag te slapen stal hij stiekem zijn zevenmijlslaarzen. Zeven mijl per voetstap, dat is meer dan 10 kilometer per voetstap!!

 

Hans en Grietje troffen in het bos een huisje wat gemaakt was van peperkoek. Vroeger heb ik me dat nooit afgevraagd, maar hoe houdt peperkoek zich bij een hevige regenbui? Hans en Grietje begonnen driftig te kanen. De aldaar wonende mevrouw protesteerde via het overbekende rijmpje "Knibbel, knabbel, knuisje, wie knabbelt er aan mijn huisje?" Toevallig was de bewoonster tevens een heks en ze was zo boos dat ze Hans opsloot in een soort kippenhok met de bedoeling om hem vet te mesten en later op te eten.

Weten mijn lezeressen toevallig hoe je zeker weet of je een heks bent of niet? Gewoon even naar Oudewater rijden (provincie Utrecht) en je laten wegen in de heksenwaag. Heksen wegen heel weinig, dat moet haast wel want anders wil die bezemsteel niet omhoog. Uit die gewichtstest komt 100% een ja/nee antwoord. Wèl of geen heks.

 

De prinses op de erwt was een gevoelige dame. Totaal 12 matrassen lagen er op elkaar. Helemaal onderaan lag welgeteld één erwt onder het onderste matras. Helemaal bovenaan, zowat met de neus tegen het plafond lag de jongedame. Zij had 's nachts vreselijk veel hinder van die éne erwt die helemaal onderin lag. De conclusie was heel duidelijk: "Zij moest haast wel een prinses zijn. Zo gevoelig, dat kon niet anders"

 

Assepoester was een lief meisje dat misbruikt werd door haar stiefmoeder en haar beide stiefzusters. Ze moest allerlei rotkarweitjes opknappen. Op een goede dag was er een dansfeest in het paleis, waarbij ook de stiefzusters uitgenodigd waren. Dankzij vogels en muizen werd ook Assepoester in een baljurk gehesen. Ze danste die avond zelfs met de prins!!! Om klokslag 24.00 uur verliet zij ijlings het paleis. Helaas verloor ze daarbij één van haar glazen muiltjes. Dat muiltje was ruim voldoende om haar op te sporen. Een soort CSI dus. De prins was zo onder de indruk geweest van haar verschijning dat hij dit onderzoek had ingesteld. Eind goed, al goed.

 

Bij Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen moet ik altijd denken aan die schitterende tekenfilm van Walt Disney. De mooiste film die hij ooit gemaakt heeft duurt bijna 1,5 uur. Maar de leukste scène is het liedje wat de dwergen ten gehore brengen en dat aan het eind plotseling afbreekt als dwerg Dopey een niesbui krijgt. Als u op onderstaande link drukt krijgt u dat leuke liedje.

 

https://www.youtube.com/watch?v=c3CbTKKCquE

 

Tot slot, na even zoeken heb ik toch nog een tweede woord gevonden dat, net als sprookje, alleen maar als verkleinwoord wordt gebruikt. Het woord is "hachje" in de betekenis van "je hachje redden". Het woord "hach" bestaat namelijk ook niet.

Misschien zijn er nog meer van dat soort woorden. Hierbij daag ik mijn lezers uit...

1 reactie

Wat leukdat jij bij de Efteling gelijk aan het beroemde Sprookjesbos moet denken. Bij mij is dat precies zo. Ik heb daar magische herinneringen aan. De Efteling heb ik al in geen jaren meer gezien. Misschien moet ik dat maar zo houden.

Toos van Holstein

22 August 2019 om 11:13

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.