Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

476. Een alleskunner

3 reacties

We hebben het over André van Duin.

In december 1967 hebben we hem voor het eerst zien optreden. In de Middelburgse Schouwburg, op de jaarlijkse feestavond van het Amerikaanse bedrijf Hercules waar ik een aantal jaren mijn beste krachten aan heb gegeven. André van Duin was uitgenodigd om de avond op te vrolijken. In die tijd beperkte hij zich tot het imiteren van bekende Nederlanders.

Wel grappig, maar niet meer dan dat.

 

Nee, die eerste jaren was ik niet echt een fan van hem. Wel aardig, maar hij kon niet tippen aan de echte komieken zoals een Wim Kan of een Toon Hermans.

Zijn humor was naar mijn mening een beetje goedkoop en een beetje banaal.

 

Wat betreft de titels van zijn vele carnavalskrakers kan dat wel kloppen.

"'k Heb hele grote bloemkoole" (1979) Een enigszins dubieuze titel, want iedereen besefte wel dat daarmee bepaalde lichaamsdelen van de gemiddelde vrouw werden bedoeld.

"Er staat een paard in de gang bij buurvrouw Jansen" (1981) Het toeval wil dat wij vroeger daadwerkelijk een buurvrouw Jansen hadden. Dus wij konden ons van alles voorstellen bij dat liedje. Dat paard hebben we echter nooit in levende lijve mogen zien.

"Het Pizza-lied" (1993) Effe wachte, pizza !!!

"Willempie" (1976) Om dit liedje was enige kritiek omdat de tekst duidde op een minder begaafd persoon.

Van veel later datum:

"De balletjes van de koningin" Op haar verjaardag heeft onze vorstin (Beatrix) spontaan zin in gehaktballetjes in plaats van in luxe snacks. Een carnavalskraker uit 2009.

 

Het was niet de eerste keer dat het Koningshuis voorbij kwam in een satirisch programma.

Reeds in 1972 interviewde Barend Servet (zogenaamd) koningin Juliana terwijl ze spruitjes zat schoon te maken. Daar waren we toen nog niet aan toe want er volgden prompt Kamervragen. Of dat allemaal wel kon.

 

Inmiddels heb ik mijn mening over André van Duin bijgesteld. In positieve zin, wel te verstaan. Ongelooflijk wat die man allemaal gedaan heeft in de loop der jaren. En nog doet.

Mijn waardering groeit, ook voor zijn eerdere werk.

 

Een greep uit zijn oevre:

"Tuut, tuut, tuut, de groetjes van Ruud", met een vette knipoog naar de toenmalige minister-president Ruud Lubbers.

"Animal Crackers", waarin André de gedragingen van dieren op een bijzonder komische wijze becommentarieert.

"Flip Fluitketelshow", waarbij een fluitketel zonder bodem dienst deed als hoofddeksel.

"Dik Voormekaar Show", zijn teksten zijn voor de vuist weg en één en al improvisatie.

"Heel Holland Bakt", als André zich een waardige vervanger toont van Martine Bijl

"Het geheime dagboek van Hendrik Groen", waarbij André bewijst dat hij ook serieuze rollen aan kan.

 

Met plezier kijk ik de overbekende sketches terug met Frans van Dusschoten en Corrie van Gorp. Hier volgen drie overbekende scènes. Als u zin heeft kunt u ze terugkijken.

 

De huwelijksceremonie. André van Duin speelt voor het eerst een trouwambtenaar en Frans van Dusschoten moet hem helpen. Natuurlijk blundert André vanaf minuut één. Af en toe kan zelfs Frans z'n lachen niet inhouden. https://www.youtube.com/watch?v=mQpQnhBmlhE

 

Samen met Corrie van Gorp als meneer en mevrouw de Bok. Eén van de hoogtepunten is als André en Corrie in een vijver belanden. André heeft het "geregeld". Corrie weet van niets. Het gebeurt gewoon spontaan.

https://www.youtube.com/watch?v=s17OwdCCxnw

 

André en Corrie (meneer en mevrouw de Bok) bezoeken een Japans restaurant, waarvan Frans de eigenaar is. Vooral Corrie moet het verduren, want André gaat niet bepaald zachtzinnig met haar om.

https://www.youtube.com/watch?v=zs1Vd6popu4

 

In het nieuwste programma wordt André van Duin gekoppeld aan Janny van der Heijden. Ze kennen elkaar al uit Heel Holland Bakt en nu varen ze in vier afleveringen door waterrijke gebieden van Nederland. De titel doet denken aan de eerste regel van een gedicht van Marsman: "Denkend aan Holland". Met het nog bekendere vervolg "....... zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan".

 

In Denkend aan Holland (deel-I) varen ze in de kop van Overijssel: Giethoorn, de Wieden en de Weerribben. Hele bekende taferelen passeren de revue. De toeristenboten in Giethoorn, volgepropt met Chineesjes en Japannertjes, de stilte van Dwarsgracht, het pontje van Jonen, de schoonheid van het stadje Blokzijl en het passeren van de brug in de Kalenbergergracht in Kalenberg, waarbij de schipper een munt moet deponeren in een klomp aan een touwtje.

Vlak naast die bewuste brug ligt het terras waar ik mij ooit vreselijk misdragen heb. Dit wangedrag staat uitvoerig beschreven in column-55. Nee, gaat u het maar niet lezen, want ik ben er niet trots op.

 

De wisselwerking tussen André en Janny is bijzonder leuk. Èn André springt dit keer niet zo ruw met haar om dan destijds met Corrie van Gorp. Ze is tot nu toe NIET één keer in het water geduwd.

Extra grappig is ook het hondje van Janny, mèt zwemvestje en mèt handvat zodat je het beestje makkelijk mee kan nemen.

Vanavond komt deel-II, waarbij André en Janny het riviertje de Linge afvaren van Gorkum naar Geldermalsen. We kennen de omgeving goed van onze fietstochten. We zijn benieuwd.

 

Kijken dus !!! (we hebben vanmiddag speciaal borrelnootjes ingekocht)

 

3 reacties

Mooi geschreven.

De oudere André spreekt mij ook veel meer aan dan die onge malloot.

GinaHeynze

13 August 2019 om 17:07

Wij zagen hem voor het eerst optreden in september 1966, bij Tholen 600 Jaar Stad. En zoals je schrijft, je had alles al een keer op t.v. gezien. Later genoot onze oudste zoon, toen vier jaar oud,   voor t.v.  schaterlachtend van deze artiest. Zelf genoot ik van zijn liedjes, van zijn acteerwerk, het is een alleskunner. En ook deze serie is o.k., af en toe die opmerkingen tegen Janny, soms zo vrouw-onvriendelijk, maar hij mag het. Leuke blog.

Jopie Meerman

13 August 2019 om 21:28

Ook ik heb in de loop der jaren mijn mening over hem bijgesteld in positieve zin. Hij kan inderdaad heel erg veel. Veel meer dan hij waarschijnlijk zelf vroeger voor mogelijk had gehouden. Dat nieuwe programma bekijken gaat nog even niet lukken vanwege mijn nverblijf in Italië.

Toos van Holstein

14 August 2019 om 11:56

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.