Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

473. Het is gelukt !!!

3 reacties

Hoera, we hebben ze nu alle elf gehad !!! Afgelopen week reden we naar het zuidwesten van Friesland, naar een tot hotel omgebouwde Friese boerderij in het elfstedenstadje Workum. Een voortreffelijk hotel trouwens, dat mag gezegd worden. Na het huren van fietsen peddelden we de volgende dag op ons gemakje door het Friese land, langs weiden vol met zwartbonte koeien, langs meren en waterwegen, via fietspontjes. Onderweg hebben we en passant het wereldrecord "wachten-voor-een-geopende-brug" verbeterd.

En toen kwam het grote moment. De laatste twee ontbrekende stadjes van de Elfstedenroute kwamen in zicht. IJlst en Sneek hadden we nog nooit aangedaan. Vanzelfsprekend is dit moment vastgelegd via de smartphone. Nee, niet fietsend, want dat kost € 95 per foto, zonde van het geld.

IJlst was als eerste aan de beurt, maar nauwelijks een kwartiertje later stonden we al bij de beroemde Waterpoort van Sneek.

 

In diezelfde week hebben we ook nog stadjes bezocht, die al op onze lijst stonden: Stavoren (het vrouwtje stond er nog steeds) en Hindeloopen. Beide plaatsnamen zijn taalkundig best bijzonder. Bij Stavoren gaan mijn gedachten terug naar vroeger, naar het jaarlijkse vuurwerk in Middelburg, dat werd afgestoken vanaf de Loskade en waarbij het publiek aan de overkant op de Kanaalweg mocht genieten. Omdat ik, zeker als kind, nogal klein van stuk was, mocht ik van de omstanders altijd vooraan staan: "Sta voren !!! Sta voren !!!"

Hindeloopen betekent letterlijk: de gang van een hert, een vrouwtjeshert om precies te zijn. Heel toevallig heet het trainingscomplex van de Eindhovense eredivisieploeg (die dit jaar géén kampioen werd) ook de Herdgang. Die taalfout (een d in plaats van een t) zullen we die Brabanders maar vergeven.

 

Een ander opvallend fenomeen is de Friese taal. Zoals u op de foto van IJlst heeft kunnen zien staat er een bijna onleesbare tekst onder het woord IJlst: Drylts. Dat is de Friese benaming voor IJlst.

Zo staat er onder het naambordje van Sneek het Friese woord Snits.

Bij elke plaats staat er zo'n Friese naam onder:

Workum ----> Warkum

Stavoren ----> Starum

Hindeloopen ---> Hylpen

 

Waarom doen we dat niet in Zeeland? Onder de plaatsnaam de Zeeuwse vertaling.

In column-233 heb ik daar ooit al een voorzetje toe gegeven.

 

Grijpskerke ----> Hrieps

Aagtekerke ----> Aegte

Westkapelle ----> Waschappel

Oostkapelle -----> Ooskappel

Serooskerke ----> Seroos

Gapinge ----> Gaepinge (of op z'n Frans uitgesproken: Gapìnge, met de nadruk op de tweede lettergreep. Dat klinkt bijzonder exotisch, een beetje Mediterraan zelfs. Gewoon Gapinge klinkt alsof er iemand vreselijke slaap heeft. Niet echt een opwekkende naam voor een dorp)
Poortvliet ----> Pófliet

Sint-Annaland ----> Stalland

Sint-Maartensdijk ----> Smerdiek

Sint-Philipsland ----> Flipland

Breskens ----> Bresjes

Groede ----> De Groe

IJzendijke ----> Iezendieke

Sluis ----> Sluus

Hoofdplaat ----> Ôofdplaet

Kortgene ----> Kortjeen

Wolphaartsdijk ----> Wolfertsdiek

Yerseke ----> Yese

Lewedorp ----> Lewedurp

's Heer Hendrikskinderen ----> Sreinskinders

's Heer Abtskerke  ----> Srabbekerke

Hansweert ----> Answest (let op: dit is níet Hansweert-West)

Wemeldinge ----> Weumeldienge

Kruiningen ----> Kruninge

Krabbendijke ----> Krabbendieke

Brouwershaven ----> Brouw

Dreischor ----> Dreister

Bruinisse ----> Bru

Zierikzee ----> Zurrekzeeë

Schuddebeurs ----> Schuddebeuze

Scharendijke ----> Schaerendieke

Haamstede ----> Haemstie (Een Haemstiese reise ontstaat als de TomTom kapot is als de bestuurder daardoor hopeloos onthand is. Waar moeten we naar toe als niemand meer aanwijzingen geeft? Dat wordt dus een omweg via allerlei obscure dorpjes, een zogenaamde Haemstiese reise. Hoe vreselijk afhankelijk zijn we geworden van dat digitale TomTom-gedoe....)

 

Het zal nog een hele operatie worden om al die plaatsnaamborden te vervangen door de toevoeging van het Zeeuwse equivalent. Zullen we het maar gewoon zo laten zoals het is?

 

We gaan toch nog even terug naar Friesland.

Behalve het wereldrecord "wachten-voor-een-geopende-brug" hebben we vorige week nòg een record verbeterd: "terrasje-pikken-aan-het-water".

Aan de ober stelden we dan elke keer dezelfde vraag: "Heeft Maarten hier gezwommen?", hetgeen altijd weer leidde tot enthousiaste reacties van het bedienend personeel.

Deze vraag is namelijk vele malen actueler dan "Heeft Henk hier geschaatst?" Zeker weten dat dit heel wat vragende gezichten zou oproepen. Wie kent nog Henk Angenent, de schaatsende spruitjesboer uit het Zuid-Hollandse Woubrugge, die de laatste Elfstedentocht won in 1997? Volgens onze klimaatdeskundigen was dat inderdaad de àller, àllerlaatste keer.

Toch gaan er geruchten dat de 11 Friese rayonhoofden nog steeds elke veertien dagen vergaderen over de toestand van het ijs op de Friese wateren.

Om in de stemming te komen kiezen ze altijd een bijzondere vergaderlocatie: een koelcel van een bedrijf in diepvriesproducten...

 

De volgende dagen wordt het bijna 40 graden Celsius, dat is zo'n 50 graden boven de ideale Elfsteden-temperatuur voor schaatsers.

Allemaal veel sterkte met de naderende hittegolf !!!

3 reacties

je bin sreinskinders hlad verhete

P+l

27 July 2019 om 12:29

Ik heb Sreinskinders en Srabbekerke toegevoegd !!!

han44

28 July 2019 om 12:15

Heb je ook nog alle 11 fonteinen gefotografeerd die nu in die 11 steden staan vanwege het feit dat Leeuwarden Culturele Hoofstad van Europa is geweest?

Toos van Holstein

01 August 2019 om 10:46

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.