Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

472. Humoristen, betaald of onbetaald

1 reactie

Heeft u de nieuwste TV-reclame van Specsavers al gezien?

Een langharige witte poes die wanhopige sprongen maakt om het kattenluikje te vinden. Tevergeefs want helaas zit het kattenluikje helemaal bovenin de glazen deur. De werkman had zich vergist en had de deur op z'n kop in de scharnieren gehangen. "Was nou maar naar Specsavers gegaan"

 

Nog meer Specsaver-reclames:

 

De dierenarts die een levenloze poes een levensreddende injectie wil geven. Alleen, het was de poes zelf niet, het was het bontmutsje van zijn assistente. "Was nou maar naar Specsavers gegaan"

 

Een bijziende darter gooit zijn pijltje per ongeluk in de rug van een lid van de Hell's Angels, die aan de bar rustig een pilsje zit te drinken. Wat was het geval? De afbeelding achterop het leren jasje van de motorrijder vertoonde "enige" overeenkomst met een dartbord. "Was nou maar naar Specsavers gegaan"

 

Twee jonge mensen die duidelijk een amoureuze verhouding hebben, komen elkaar tegen in een natuurgebied. Met de armen uitgestrekt rennen ze enthousiast op elkaar af. Helaas missen ze elkaar op het beslissende moment en rennen gewoon door zonder elkaar te ontmoeten. "Was nou toch maar naar Specsavers gegaan".

 

Eén van de leukste Specsaver-grappen is toch de auto die tegen de gevel van één van de winkels te pletter rijdt. Duidelijk is dat de chauffeur net iets te laat tot de ontdekking kwam dat er noodzakelijk een nieuwe bril moest komen.

 

Wie zou de bedenker zijn van al die originele Specsaver-grappen? Deze humorist is vast in loondienst van Specsavers. Ik kan me de advertentie voorstellen die geleid heeft tot de aanstelling van deze persoon:

 

Gevraagd:

Humoristisch en commercieel aangelegd persoon voor onze afdeling reclame. Bij gebleken geschiktheid zal salariëring plaatsvinden volgens de Balkenende-norm.

(het mag wat kosten)

 

Dit doet me terugdenken aan de bijdragen van ene Harry Piekema die jarenlang de naam van Albert Hein heeft gepromoot, op een bijzonder humoristische wijze. Jammer dat hij daarmee gestopt is.

 

De laatste bijdrage aan de Specsaver-commercials komt helemaal van mezelf:

 

De VAR die tijdens de finale damesvoetbal tussen Nederland en de USA de scheidsrechter onterecht wees op een zogenaamde penalty voor Amerika: "Was nou maar naar Specsavers gegaan"

 

En dan zijn er uiteraard onze bekende conferenciers die goed betaald krijgen voor hun optredens in Carré of andere zalen in Nederland. Vooraf dekken ze zich in door het geven van try-outs in kleinere zalen. Hier komen ze erachter welke grappen het goed doen en welke nog wat bijschaving verdienen. In het Zeeuwse Rilland-Bath oefenen ze onder de vleugels van Podium Reimerswaal, hoewel de plaatselijke SGP-volgelingen hier zeer fel tegen zijn. Ook het Nieuwlandse theater de Wegwijzer heeft al vele artiesten op de goede weg geholpen.

 

Niet alle humoristen ontvangen een vergoeding voor hun soms geniale invallen en momenten. Kijk alleen maar op Internet en geniet bijvoorbeeld van de nieuwste afkortingen, bedacht door naamloze Nederlanders:

 

ADHD: Alle Dagen Hartstikke Druk

ABS systeem: Alle Auto's Botsen

BMW: Badkuip Met Wielen

BOB: Ben Ontzettend Bezopen

FORD: Fietsen Of Regelmatig Duwen

SEAT: Storend En Aftands Tegelijk

SKODA: Samen Knutselen Onder De Auto

 

Een hele andere afkorting:

ZAK Zie Andere Kant. Een opmerking die door leerlingen vaak onderaan het blaadje werd gezet, als teken dat er aan de andere zijde ook nog wat interessants te lezen was. Een synoniem voor ZOZ (zie ommezijde). Het voordeel van de afkorting ZAK was dat je de betreffende docent heel stiekem uit kon schelden, zonder zelf op te vallen.

 

Variaties op bekende spreekwoorden zijn ook heel populair op Internet, ook die zijn meestal anoniem:

Pak je borsten maar vast. (maak je borst maar nat)

De aandeelhouder wint.

Als er één schaap over de dam is dan staat het hek open.

Op de markt is je gulden geen cent meer waard.

Wie het laatst lacht denkt het traagst.

Hoge omes knippen veel lint.

 

Dit laatste spreekwoord, over die hoge omes, doet me terugdenken aan een situatie uit mijn onderwijsverleden.

 

Lang geleden toen ik nog volop actief was in het onderwijs, zou ik tijdens een afscheidsavond van een gerenommeerd collega een komische, kritische speech houden, opgeleukt met wat Powerpoint-beelden. Zoals gebruikelijk, mag ik wel zeggen. Nee, daar kreeg ik NIET voor betaald.

Op het laatste moment werd ik gewaarschuwd door onze schooldirectie dat er ook enkele hoge ambtenaren (= hoge omes) van het ministerie van onderwijs aanwezig zouden zijn. Met het verzoek of ik het met mijn kritische verhaal een beetje "rustig aan" wilde doen.

Dat heb ik, vind ik zelf, redelijk slim opgelost.

De zaal was gevuld met collega's, met familie en vrienden van de vertrekkende collega en dus ook met enkele vooraanstaande Hagenezen.

Ik heb toen vooraf twee vragen gesteld aan het publiek in de zaal:

"Willen alle bobo's in de zaal hun vinger opsteken?". Geen enkele reactie.

"Willen alle hotemetoten in de zaal hun vinger opsteken?" Geen enkele reactie.

Mijn reactie, met een scheef oog aan de schooldirectie: "Hoera, ze zijn niet gekomen, ik kan dus gewoon mijn gang gaan". Zo gezegd, zo gedaan. De genodigden van het ministerie waren er wel degelijk (ik zag ze zitten), maar ze durfden hun vinger niet op te steken op het beslissende moment. Op een later moment die avond kreeg ik van één van de hotemetoten een compliment. Mijn verhaal was af en toe "op het randje", maar toch humorvol en onderhoudend geweest.

1 reactie

Weer een heerlijk verhaal.Waarom ga jij niet solliciteren bij Specsavers?

Toos van Holstein

16 July 2019 om 17:40

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.