Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

471. Stank voor dank

3 reacties

Het was allemaal zo goed bedoeld. Het laatste halfjaar heb ik iedere fietser met een smartphone in de hand vriendelijk gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen op termijn. Gewoon, uit menselijk oogpunt riep ik dan luid en duidelijk "Vijfennegentig euro !!!". Het was alleen maar om te helpen. Heel positief bedoeld dus.

De laatste tijd had ik mijn vocabulaire al ietsje aangepast:

"Nog twee weken !!!"

"Nog vijf dagen !!!"

"Nog twee dagen !!!"

"Morgen mag het niet meer !!!"

O, ja, in het kader van de Europese privacywet heb ik de dame op de foto een balkje voor de ogen gegeven.

 

De laatste tijd heb ik me dus actief opgesteld ten overstaand van de appende medemens.

Ja, mijn originaliteit liet me ook wel eens in de steek, vooral toen ik op een keer een appende fietser toesprak als flAPPdrol. Deze benaming is door iemand anders bedacht, maar toch wel leuk gevonden.

Helaas waren de reacties van de appende medemens lang niet altijd positief. Het varieerde van vragende gezichten ("Waar heeft die vent het over?") tot boze blikken ("Bemoei je met je eigen zaken"). Een typisch voorbeeld van stank voor dank.

Een jonge volwassen vrouw ontstak zelfs in woede en schold me uit voor een boomvrucht. Welke boom het was? Nou, die boom die de processierupsen het lekkerste vinden. En daar de vrucht van. Als u nog steeds geen idee heeft, bekijk dan het plaatje hiernaast. Dan vindt u het gebruikte scheldwoord.

 

Op de dag van het daadwerkelijk ingaan van de € 95 stond minister Cora van Nieuwenhuizen met haar bil op TV. Ze gaf het goede voorbeeld door tijdens het fietsen de smartphone in haar kontzak, sorry, bipszak, te schuiven. Het was de eerste keer dat een bil van een politicus vol in beeld was. Nou ja, eigenlijk de tweede keer. Toen Jan Peter Balkenende in 2006 in Eindhoven    probeerde om in een overmoedige bui op een skateboard te stappen ging het faliekant mis. Hij belandde toen op zijn beide (Zeeuwse) billen.

 

We gaan terug naar de titel van deze column: Stank voor dank.

Het volgende verhaal heb ik geloof ik al eens beschreven in één van m'n eerste columns uit 2010. Dat er een auto op de Goese Markt vreselijk stond te ronken met een kapotte uitlaat. En dat ik de jonge chauffeur er vriendelijk op attent maakte. En dat ik hem, in al mijn ijver, reeds de kortste weg naar Kwikfit begon uit te leggen.

Helaas, ik zat er toen helemaal naast. De auto had helemaal geen kapotte uitlaat. De chauffeur was een liefhebber van de Formule -1 en hij had zichzelf een sportuitlaat aangeschaft. Het was dus de juist bedoeling dat er zo'n vreselijke herrie uitkwam !!!

Ik heb me toen maar verontschuldigd voor mijn pijnlijke vergissing.

 

We gaan weer terug naar de smartphone. Naar het spelletje Pokémon Go. Het is een tijdje vrij rustig geweest met Pokémons, maar de gekte is weer in alle hevigheid losgebarsten. Precies tegenover ons appartement is een hotspot. Als we door het zijraam van onze erker kijken dan zien we het gebeuren. Plotseling staan er een stuk of vijf jonge mensen met smartphones. Een paar minuten later zijn het er vijftien geworden, van alle kanten komen ze aangefietst. Nog iets later kom ik tot wel vijftig mensen die fanatiek over hun smartphone wrijven. Niet alleen jeugd, ook volwassenen komen aanfietsen met de smartphone in de aanslag. Hier valt voor de politie goud geld te behalen. Tig keer € 95 !!!

Nee, ik ga oom agent niet bellen. Ze zoeken het zelf maar uit. Ons politieapparaat barst van de intelligentie. Ze weten hoe het er toegaat, in de buurt van zo'n hotspot. En die hotspots zijn allemaal nauwkeurig te vinden op Internet.

Trouwens ongelooflijk waar je die beestjes allemaal tegenkomt. Toen mijn kleinzoon laatst op zoek ging naar Pokemons bleek er zelfs ééntje bij òns in de lift te zitten !!! In de lift van een seniorenappartement !!! Hoe is het mogelijk? Wat doet dat beest daar? Tegenwoordig neem ik dus meestal de trap. Het is toch een beetje een vreemd gevoel als je weet dat er zo'n beestje in de buurt is.

 

Het laatste geval van "stank voor dank" dateert van afgelopen week. Mijn echtgenote en ik wandelden door de binnenstad van Goes. Een man die de rolstoel van zijn vrouw voortduwde kwam ons tegemoet. Mijn echtgenote was heel opmerkzaam. In haar bezorgdheid zei ze tegen de man: "De band van de rolstoel staat heel erg leeg". De man was niet blij en zeker niet dankbaar voor haar opmerking. "Die band moet niet al te hard staan, anders schokt het te veel". Met die opmerking moesten we het doen. Stank voor dank.

 

 

3 reacties

Blijf toch maar doorgaan met je pogingen de wereld te verbeteren. En al lukt het niet zoals jij graag wil, hebben wij toch weer een mooi blog!
Ga er maar vanuit: als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan..
Prettig weekend!

Jopie Meerman

05 July 2019 om 16:45

Niets zo ergerlijk als die zogenaamde "goedbedoelde" adviezen, het lijkt ondertussen wel een plaag te worden. Bijna dagelijks worden er opmerkingen tegen ons gemaakt als we aan het fietsen zijn, en weetje? Het zijn bijna zonder uitzondering altijd ouderen die lopen te zeiken. En bijna altijd zitten ze er naast, die onrechtbestrijders. Heel vervelend. Ik zeg wel eens "Ga dan bij de Handhaving werken, maar laat ons lekker met rust! Stelletje betweters. Ze wachten tot het druk is in de Stad en gaan op pad. Hun ogen speuren naar onrecht. En zitten ze zelf op die e-bike, dan gaan ze voor niemand aan de kant, blijven naast elkaar rijden, ze slaan plotseling links af zonder hand uit te steken, ze tuffen met een onverantwoorde snelheid tussen het winkelens publiek en doen alsof de wereld van hen is. En wie hebben er het meeste haast in de supermarkt? OAWers! Duwen maar jongens met dat karretje, lekker tegen je benen en voordringen is wel een heel favoriete hobby. Als het druk is en je ergert je aan alles, als je niet van mensen houdt, blijf dan gewoon lekker thuis en laat je medemens met rust.

wispelhuis

08 July 2019 om 10:32

Niet alle reacties op deze aflevering zijn positief, zo te lezen. Ach ja! Van mij krijg je in ieder geval geen stank voor dank, maar gewoon heel veel dank voor weer een leuk stuk. En wat dat stemmen betreft, dat kan alleen als je nog een ander e-mailadres hebt.

Toos van Holstein

11 July 2019 om 19:10

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.