Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

468. Winkelen, ja gezellig !!!

0 reacties

Is winkelen inderdaad zo gezellig als velen beweren? Dat ligt er helemaal aan in welke winkel we terechtkomen. Gezellig naar een kledingzaak? Nee, dank u. Alleen wanneer het hóóg- en hóógnodig is. Als het ècht niet anders kan. Toch opvallend hoeveel blije, naar kleding zoekende mensen, zich langs de winkelrekken bewegen.

In de winkel iets passen in zo'n klein, onhandig kleedhokje met weinig of geen privacy, nee, dat hoeft voor mij ook niet meer. Er zijn nog wel pashokjes, maar de kans dat je juist in je onderbroek staat als één of andere onvoorzichtige dame van middelbare leeftijd op dat moment het gordijn ruw opzij trekt is levensgroot.

Het alternatief? Gewoon op de gok een nieuw kledingstuk kopen. Als thuis blijkt dat de pasvorm niet in orde is, dan ga je terug naar de winkel en je levert je aankoop weer in bij de kassa.

 

Zijn er dan geen winkels waar ik wèl met plezier kom? Ja toch wel, geef mij maar een boekwinkel of tijdschriftenshop. Daar kan ik tijden doorbrengen. Bovenop een stapel fotoboeken ligt een beduimeld exemplaar. INKIJKEXEMPLAAR staat er met grote letters op. Dat laat ik me dus geen twee keer vertellen. Inkijken die handel. Ongeduldig staat mijn echtgenote te wachten. Ze wil nog wat nieuwe kleren kopen en ik hou de boel alleen maar op. En we moeten nog ook nog groente en fruit kopen op de Markt. En ook nog naar de bakker. Een paar roombroodjes voor bij de koffie. Wanneer ben ik eindelijk klaar met die boeken en die tijdschriften?

 

Nog meer voorkeuren op winkelgebied:

- Wij komen honderd maal liever in een fietsenwinkel dan in een autoshowroom. Helaas, eens in de zoveel jaar is dat laatste onvermijdelijk.

- De drie dwaze dagen van de Bijenkorf laten we wijselijk aan ons voorbijgaan.

- Een bezoekje aan een Ikea-vestiging, voor de één een feest (voor mijn vrouw dus), voor de ander een kwelling (voor mij dus).

 

Opvallend is de vaste lange route door een vestiging van Ikea. Afsteken om snel bij de uitgang te geraken is ònmogelijk. Je zult alle producten te zien krijgen, of je wil of niet. De enigen die wel kunnen afsteken is het personeel, dat in het bezit is van de sleutel van bepaalde "tussendeurtjes". Tot overmaat van ramp klinkt er boven je hoofd, vanuit een luidsprekerboxje, totaal nietszeggende muziek, ook wel muzak genoemd.

Een woonboulevard in Kruiningen heeft ook zo'n systeem dat je verplicht bent om achtereenvolgens alle toonzalen te doorlopen. Aan het eind was er een personeelslid die ons een "nuttig" advies gaf: "Wandel nog een keer door de hele winkel, maar dan in omgekeerde richting. Dan zie je toch weer andere dingen". Voor mijn echtgenote klonk dat overtuigend genoeg om voor de tweede keer door die megazaak te sjouwen. Weer een half uur kwijt, ik kon die vent wel wat...

Ook beslist geen aanrader is de woonboulevard in het Thoolse Poortvliet. In deze giga-winkel zijn meerdere zaken gevestigd. Voor je het weet ben je in de toonzaal van alweer een ander meubelbedrijf. Niet te volgen. En ben je moe bent geworden van al dat gesjouw dan kun je in die naargeestige ruimte ook nog lunchen als je wilt...

 

We nemen een stapje naar een hele andere winkel. Naar de grootgrutter Albert Hein.

De klant moet aan de kassa tegenwoordig zèlf zijn of haar bonuskaart onder een scanner houden. Niet te vroeg alstublieft want dan wordt de kaart gekoppeld aan de boodschappen van uw voorganger. Vroeger deed de caissière deze handeling. Na de vraag "Heeft u een bonuskaart?" haalde zijzelf dit kaartje langs een scanner. Nu moet je dat dus zelf doen.

Een heel nieuw fenomeen zijn de zelfscankassa's. Je neemt de caissière echt àlle werkzaamheden uit handen. De producten met een streepjescode moet je scannen, evenals je bonuskaart. De producten zonder streepjescode moet je opzoeken op een schermpje en naar waarheid invullen. Aan het eind moet je mobiel betalen, eventueel contactloos. Op de kassabon zit ook een streepjescode. Hiermee kun je de winkel verlaten.

De handscanner wordt al weer hopeloos ouderwets. Je moet dan namelijk nog steeds langs een juffrouw achter een kassa om de winkel te kunnen verlaten.

Eén ding wil ik nog vermelden over het fenomeen zelfscankassa. Omdat deze manier van afrekenen een caissière uitspaart, zou het eindbedrag op de kassabon moeten worden verminderd met pakweg een procent of tien. Toch even voorstellen aan de directie van AH.

 

Als ik naar Albert Hein ga, dan heb ik in mijn linkerbroekzak een opgevouwen boodschappenbriefje. Heel braaf hou ik me precies aan de producten die op dat briefje staan.

Als mijn vrouw erbij is liggen er plotseling ook wel andere boodschappen in het karretje. Dingen die helemaal niet op dat briefje staan. Extra producten die de wenkbrauwen van Sonja Bakker zouden doen fronsen.

Dit verschijnsel heet "verleiding". Is dit een vrouwelijk probleem? Jazeker. Dat kunt u lezen in Genesis-3 vers 1-15 waar Eva werd verleid door de slang die haar vertelde dat de appels van de verboden boom toch wel heel erg lekker smaakten. Eva zal gedacht hebben: "Aan een boom zo vol geladen, mist men één, twee appels niet". Vele eeuwen later schreef Hieronymus van Alphen ongeveer dezelfde regels op in zijn gedicht "Jantje zag eens pruimen hangen". Maar uit dit verhaal uit het bijbelboek Genesis blijkt dus dat het met name vrouwen zijn die de verleiding vaak niet kunnen weerstaan, vooral als de vakkenvullers van AH het een beetje slim aanpakken door bepaalde "lekkere" producten op ooghoogte neer te leggen.

 

Maar eerlijk toegegeven, afgelopen dinsdag heb ik zelf ook gezondigd. Buitenom de artikelen op mijn boodschappenbriefje laadde ik toen stiekem één blikje speciaal-bier in mijn karretje. Voor 's middags bij de voetbalwedstrijd van de Oranje-dames. Ook bij deze actie zou Sonja Bakker mij bestraffend toegesproken hebben. Maar Sonja kan wat mij betreft de boom in. Niet voor niets heb ik haar bij ons laatste bezoek aan Den Bosch betrapt op het nuttigen van een Bossche Bol. Ze had een donkere zonnebril op en ze gedroeg zich een beetje stiekem, maar.....ik weet zeker dat ze het was !!!

 

Tot slot wens ik al mijn lezers aanstaande zaterdag een gezellige winkelmiddag toe !!!

 

 

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.