Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

467. Waargebeurde fietsverhalen

2 reacties

Als je tussen 1977 en 1997, dus zo'n 20 jaar lang, iedere werkdag een kleine 50 kilometer fietsend aflegt, dan gebeurt er wel eens iets wat het vermelden waard is. In die jaren fietste ik dagelijks de afstand Middelburg-Goes v.v., weer of geen weer, zomer of winter, vaak in het gezelschap van een collega-docent.

Hier volgen een aantal gebeurtenissen en anekdotes die het vermelden waard zijn. Ze berusten alle op waarheid.

 

DE KRUIWAGEN BIJ LEWEDORP

De voortuin van het huis net buiten Lewedorp was keurig met heggen omzoomd. Er waren toen nog geen problemen met de buxus-mot. Alles was mooi groen. De voortuin grensde precies aan het fietspad. Achter die heggen was de eigenaar aan het tuinieren. Zijn kruiwagen was vol met tuinafval en hij besloot om die te ledigen. De bewoner kwam uit zijn tuinpad en duwde de kruiwagen het fietspad op. Toevallig fietste ik daar met een redelijk hoge snelheid. Een botsing was onvermijdelijk. De man putte zich uit zich in excuses. Maar het leed was geschied. Met een hoeveelheid schaafwonden moest ik mijn tocht naar Goes vervolgen. Eén positief puntje: na de confrontatie was de kruiwagen leeg !!!

 

HET PAARD BIJ EINDEWEGE

Voor de afwisseling kozen we, vooral op de terugweg, soms een alternatieve route. Bij Eindewege de spoorlijn over en na een aantal binnenweggetjes en dijkjes bij Lewedorp weer terug diezelfde spoorlijn over. "Om de Noord" noemden we deze route, die in kilometers ietsje langer was. De term "om de Noord" is afkomstig van de ontdekkingsreiziger Willem Barentz die op zoek was naar een noordelijke doorvaart naar Azië. Om Scandinavië heen en bovenlangs Rusland en Siberië.
Helaas eindigde deze reis in Nova Zembla, waar het pakijs hen verhinderde om verder te varen. Overwintering met avonturen met ijsberen.

Nee, op onze fietstocht "om de Noord" hebben we nooit een ijsbeer gezien. Wel een paard, dat door een onvoorzichtige amazone uit zijn wei werd geleid, waarschijnlijk om er een ritje op te gaan maken. Het weitje lag schuin tegen een dijk aan en het paard kwam in een drafje de B-weg oprennen, waar ik het edele dier vol in de flank raakte. Het paard kwam van rechts, maar volgens mij telde dat niet.

 

DE BLIKSEMINSLAG BIJ HET VIADUCT OVER DE A58

Een onverwachte onweersbui overviel ons tijdens de thuisreis. Om te schuilen voor de stortregen èn voor het onweer besloten we onder het viaduct van rijksweg 58 de bui af te wachten. Niet veel later volgde een enorme flits en een oorverdovende knal. Nog nooit zo'n harde knal gehoord. De bliksem sloeg in op het fietspad op luttele meters van onze standplaats. Dat was toch wel even schrikken.

 

WINDKRACHT 9 IN DE QUARLESPOLDER

Tussen de boomgaarden ging het nog wel. Maar toen die abrupt stopten kreeg de noordwesterstorm plotseling vat op de eenzame fietser. Met een grote boog belandde ik aan de andere kant van de weg, over het prikkeldraad, in de grasberm van een schapenweitje. Op een paar schrammetjes na, was ik ongedeerd.

 

GROOT LICHT NABIJ DE SLOEDAM

In de winter is het om 08.00 uur nog pikdonker buiten. Dat was ook zo toen we over het supersmalle fietspaadje langs de rijksweg in de richting van de Sloedam fietsten. Achter elkaar, dat kon niet anders. Plotseling ontstak een tegemoetkomende auto het groot licht. Ik reed voorop en ik zag niets meer. En als je dan met hoge snelheid in de grasberm terechtkomt dan is er geen houden meer aan. Ik sloeg over de kop, met fiets en al. Opkrabbelend had ik nog juist de tijd voor een middelvingergebaar aan de onvoorzichtige automobilist.

 

HET SPROEIVLIEGTUIGJE IN DE QUARLESPOLDER

Dit verhaal heeft mijn fietsmaatje meegemaakt op een solofietstocht. Toen hij op weg naar Walcheren vanaf het bomendijkje de Quarlespolder indook, moest hij plotseling vol in de remmen. Wat was er aan de hand? Er kwam een sproeivliegtuigje van opzij dat heel laag over de akkers vloog. Het vliegtuigje kwam van rechts, dus je zou denken dat dit voorrang had. Alleen wordt deze regel in de Wegenverkeerswet niet met name benoemd. Een bizarre ontmoeting die doet denken aan de Hitchcock film North by Northwest waarbij de hoofdfiguur Cary Grant wordt aangevallen door zo'n sproeivliegtuigje. Die scène is één van de beroemdste scènes uit de filmgeschiedenis. Even kijken? Klik dan op de volgende link:

https://www.youtube.com/watch?v=sIY7BQkbIT8

 

HET VOETBALDOELTJE IN LEWEDORP

Het meest bizarre verhaal heb ik voor het laatst bewaard. Op de avond voor kerst was het op school wat laat geworden, zodat ik het grootste deel van de terugreis in het donker moest afleggen. Toevallig die avond in m'n ééntje. Het batterijlampje gaf nauwelijks verlichting. Net buiten de straatverlichting van Lewedorp gebeurde het onheil.
Naar later bleek liepen er twee jongetjes met een voetbaldoeltje tussen zich in op het fietspad. Eéntje links, ééntje rechts en het doeltje in het midden. Ik klapte vol op het voetbaldoeltje en sloeg met fiets en al over de kop. De jongetjes waren ook erg geschrokken. Met veel moeite heb ik de laatste 11 kilometers naar huis volbracht, met een pijnlijke schouder en een aanlopende fiets. De volgende dag bleek mijn schouder gekneusd te zijn en moest ik een tijdje een mitella dragen. Bij navraag ben ik te weten gekomen waar die jongetjes woonden. De schade aan mijn fiets en aan mijn fietskleding is toen keurig vergoed. Maar één ding is zeker: ik ben de eerste en enige Nederlander die ooit in een voetbaldoeltje is gereden... Een beetje trots mag je dus wel zijn.

 

 

2 reacties

Beste Han, dank voor je Romeins-cijfermatige commentaar bij mijn blog. Op mijn pand staat het jaar van geboorte, 1748, jammer genoeg niet in dat soort cijfers alhoewel ik dat best leuk zou hebben gevonden. Ik hou namelijk ook van Romeinse cijfers. Als ik een boek van mij signeer voor liefhebbers probeer ik daar ook altijd een Romeins getal in te verwerken. Het kan de datum zijn, een verjaardag of wat dan ook. En Peter Leen zou willen dat die XL niet alleen maar heel groot betekent!

Toos van Holstein

07 June 2019 om 19:49

Leuke verhalen om het fietsen in Zeeland populairder te maken laughing.

Toos van Holstein

07 June 2019 om 22:01

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.