Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

464. Zo oud als Methusalem

1 reactie

We beginnen even met Jan Mulder, een begenadigd voetballer van het Groningse Platteland die in 1964 werd weggekocht van amateurclub WVV uit Winschoten om in het Brusselse Anderlecht te komen voetballen. Hadden de Nederlandse scouts zitten slapen? Dat ze dit talent over het hoofd hadden gezien?

In zijn Anderlecht-jaren heb ik Jan éénmaal live mogen aanschouwen toen Anderlecht op bezoek kwam in het Philips-stadion van PSV. Ik kan me nog herinneren dat, vooral door toedoen van hem, PSV volledig werd weggespeeld door de Belgische topclub.

Veel later heeft Jan Mulder zijn voetbalcarrière voortgezet bij Ajax, toevallig ook de club die gisteravond dit seizoen heeft afgerond met het kampioenschap.

 

Waarom heb ik het over Jan Mulder? Dat zit zo. Na zijn voetbalcarrière heeft hij vele andere dingen gedaan, zoals het schrijven van columns en boeken en het deelnemen aan allerlei TV-programma's.
Zo heeft hij nu een programma lopen met de merkwaardige titel "Het Eeuwige Leven van Jan Mulder". Hierin gaat hij op zoek naar methodes om het aardse leven te verlengen. Hij interviewt allerlei mensen die hem mogelijk kunnen helpen bij zijn zoektocht. Dit varieert van medici tot computerdeskundigen. Die laatste categorie meent dat het mogelijk moet zijn om digitaal verder te leven, als het menselijk brein een upload krijgt naar de cloud.

Niet lijfelijk verlengen van het leven, maar geestelijk dus.

Stel je toch eens voor dat dit mogelijk is. Dat ikzelf bijvoorbeeld geestelijk door zou leven in de cloud. En gewoon elke week mijn column op Zeelandnet zou blijven plaatsen. Daar zit toch niemand op te wachten?

 

Het programma van Jan Mulder heeft mij aan het denken gezet. Wie was ook weer de oudste mens op aarde? Juist, dat was Methusalem. En hoe oud is hij exact geworden? Na enig googelen had ik het gevonden: Methusalem is 969 jaar oud geworden. Dit zal Jan Mulder deugd doen.

Adam, de eerste mens op aarde haalde "slechts" de 930 jaar.

En Eva? Ik heb nog even gegoogled, maar het enige tastbare resultaat was dat Eva Jinek op dit moment 40 jaar jong is. Maar ik was niet op zoek naar Jinek, maar naar die andere Eva, de vrouw van Adam, de moeder van Kaïn en Abel en al die andere kindertjes, waaronder ook meisjes uiteraard. Dat moet haast wel, want anders was de stamboom al heel snel vastgelopen...

 

Mijn belangstelling was gewekt. Adam en Eva woonden aanvankelijk in de Hof van Eden.

Volgens wetenschappers lag de locatie van het Paradijs in Mesopotamië, tussen de rivieren de Eufraat en de Tigris, een deel van het huidige Irak. Adam en Eva hebben dus waarschijnlijk Iraaks gesproken tegen elkaar.
Pas na de bouw van de toren van Babel ontstond de zogenaamde Babylonische spraakverwarring en is iedereen een andere taal gaan spreken. Zou het Nederlands ook uit die periode dateren? Dat kon ik helaas niet vinden in Google. Wel dat "The Rivers of Babylon" (de Eufraat en de Tigris dus) in 1978 zijn bezongen door de popgroep Boney M.

 

We maken een sprongetje in de tijd.

Noach werd 950 jaar oud. Noach was een kleinzoon van Methusalem. Hoe ik dat allemaal weet? Ja, sorry, maar het staat gewoon in Wikipedia. En als het in Wikipedia staat dan is het wáár !!!

Toen het op een keer héél hard en héél lang ging regenen zag Noach de bui al hangen. Hij besloot om een heel groot houten schip te gaan bouwen. Toen de nood steeds hoger werd trokken Noach en zijn gezin aan boord. Intussen had hij uit het dierenrijk van elke diersoort een koppeltje uitgenodigd om aan boord te komen. Dus een mannetjes- en een vrouwtjesleeuw, een koppeltje Bengaalse tijgers, een koppeltje krokodillen. Ga zo maar door. Echt van elke diersoort een koppeltje, dus ook twee oorwurmen, twee steekvliegen en twee malariamuggen.

Die inscheping moet af en toe erg spannend geweest zijn. Toch zeker toen dat koppel olifanten over die smalle loopplank aan boord probeerde te komen.

En er moest ook nog voldoende voedsel mee aan boord om het een tijdje vol te houden.

 

De uiteindelijke vaartocht duurde 40 lange jaren. De ark is tenslotte weer aan land gekomen in het tegenwoordige Armenië, op de flanken van de berg Ararat in het Kaukasusgebergte. En toen moesten de dieren weer één voor één de loopplank af en moesten de koppeltjes terug naar hun natuurlijke habitat.

De twee koalaberen moesten teruglopen naar China.

De twee ijsberen moesten naar het noorden van Noorwegen lopen en vandaar een stukje zwemmen naar Spitsbergen.

En die twee arme pinguïns moesten richting Zuidpool, dus dwars door donker Afrika waggelen en bij Kaapstad nog een ferme zwempartij voor de boeg.

De twee zwartbonte koeien moesten op weg naar het Groene Hart van Holland.

De twee lama's moesten zelf maar zien hoe ze terug in Peru kwamen.

 

Van het gezin van Noach was bekend dat er drie zoontjes waren: Sem, Cham en Jafeth. Toch moeten er later ook nog meisjes zijn verwekt, anders was de wereldbevolking alsnog uitgestorven geweest, want bij Noach begon de wereldbevolking weer helemaal van onder af aan.

 

Tenslotte nog een tip voor Jan Mulder. Probeer erachter te komen waarom de mensen uit het Bijbelboek Genesis zo oud konden worden. Wellicht ligt daar de sleutel die hij zoekt.

 

 

1 reactie

Een heerlijke hertaling van een deel van het Oude Testament. Ik zie al uit naar de volgende onderdelen ervan. En dat de positie van de vrouw wat onderbelicht blijft? Ach, kijk naar de positie van de vrouwen tegenwoordig bij de orthodox Joodse groeperingen.

Toos van Holstein

22 May 2019 om 12:05

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.