Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

461. Vrienden op de Fiets

1 reactie

Tegen betaling van € 8 per jaar bent u al lid van Vrienden op de Fiets. Elk jaar ontvangt u dan een deelnemerspasje en een boekwerk met meer dan 6000 adressen, alfabetisch gerangschikt per provincie. Stuk voor stuk privé-adressen waar u tijdens een meerdaagse fietstocht kunt overnachten inclusief ontbijt. Pictogrammetjes bij het adres geven aan

- of het sanitair zich op de kamer bevindt

- of u te maken krijgt met één of tweepersoonsbedden

- of de kamer zich bevindt in het huis of dat er sprake is van een tuinhuisje, pipowagen woonboot of caravan

Naast Nederlandse adressen staan er in het boekje ook adressen in België, Duitsland, Frankrijk en "overig buitenland". Meestal betreft het hier Nederlanders die verhuisd zijn naar het buitenland.

De kosten per overnachting zijn € 22,50 per persoon inclusief ontbijt en inclusief een welkomstdrankje bij aankomst. Die prijs is geleidelijk omhooggegaan. Toen wij een jaar of 15 geleden lid werden was het nog € 16,50 per persoon.

Tijdens het welkomstdrankje komen de verhalen los "Hebben jullie daar al eens gefietst?" of "Weet je waar het ook heel erg mooi is?"

Soms is het ook wel een beetje tegen elkaar opbieden: "Hebben jullie nog nooit langs de Donau gefietst? Nou dat moeten jullie nodig een keer gaan doen!!"

Toch nog een extra voordeel: Het vinden van een restaurant voor 's avonds gebeurt vaak op voorspraak van de verhuurders.

 

Behalve fietsers zijn ook wandelaars van harte welkom (kanoën of schaatsen mag ook - als het maar op eigen spierkracht is).

 

Vrienden op de fiets (eventueel elektrische fiets)

Vrienden aan de wandel

Vrienden op de schaats

Vrienden aan de peddel

(arriveren per trapauto moet dus ook mogelijk zijn, als het maar eigen spierkracht is)

 

Enkele fietsverhaaltjes tot slot:

 

- Mijn allereerste "solo-fietsovernachting" was in Ginneken, een dorpje te zuiden van Breda, vlakbij het prachtige kasteeltje Bouvigne bij het Mastbos. De mevrouw van dit adres vond het zo gezellig dat ze me uitnodigde om 's avonds de maaltijd met haar te gebruiken. Zonder bijbetaling.

- In Kortenhoef (bij 's Graveland) kregen mijn vrouw en ik een welkomstdrankje in de tuin, waar ook een kolonie ooievaars was neergestreken.

- Holysloot ligt in het buitengebied van Amsterdam, aan het einde van een doodlopend weggetje. We sliepen op een enorme zolder. Helaas had de enige horeca in het dorpje die dag Ruhetag. Dus 's avonds op de fiets naar Monnickendam. Onderweg hebben we nog een koe gered uit de sloot, niet door zelf te gaan sjorren, maar door de boer te waarschuwen.

- De fietstocht tussen onze fietsadressen in Akersloot en Abcoude liep dwars door Amsterdam. Aangekomen bij de grachtengordel kozen we bij elke brug een gracht die dichter bij het centrum lag. De volgorde werd dus: Prinsengracht, Keizersgracht, Herengracht, Singel. Bij het verlaten van de hoofdstad kwamen we op het fietspad langs de Amstel Femke Halsema tegen. Nee, ze was toen nog geen burgemeester. Ze was toen fractieleider van Groenlinks.

- Vlakbij Ouderkerk aan de Amstel mochten we op het erf van een boerderij een mini-caravan gebruiken. Gelukkig zijn we allebei klein van stuk, anders had het niet gepast.

- In het dorpje Vlist, aan het gelijknamige riviertje, zaten we ook op het erf van een boerderij. Daar stond er een pipowagen voor ons klaar.

- Ook in het dorpje Meije, aan het gelijknamige riviertje, zaten we bij een boerderij. Deze keer was het een soort zomerwoning achter de schuur, aan de rand van een enorme wei met talloze schapen. Onze nachtrust was daar perfect. In plaats van denkbeeldige schaapjes te tellen om in slaap te kunnen komen, konden wij levende schaapjes tellen. Dat slaapt nòg beter.

- In Westbroek in een prachtige omgeving iets ten noorden van de stad Utrecht. Holland op z'n mooist. Helaas was er geen restaurant in de buurt, maar wel een veredelde frietkraam in het minidorpje. Dan maar een keer ongezond.

- In Soesterberg sliepen we in een tuinhuisje, midden in de tuin. Veel geslapen hebben we niet vanwege een zware en langdurige onweersbui. 's Morgens werd er vanuit het huis een mand met ontbijtspulletjes gebracht.

- In Weesp heb ik mijn vrouw verrast door vooraf een Vrienden op de Fiets adresje te plannen in een boot!!! Wat een leuke ervaring was dat. Heerlijk 's avonds op het dek in het zonnetje. 's Nachts een paar keer m'n hoofd gestoten bij het toiletbezoek. 's Morgens ontbijten in het huis aan de wal.

- Andere Vrienden op de Fiets adressen die we bezocht hebben waren in Nes aan de Amstel (tweemaal hetzelfde adresje), Vinkeveen (na een middagje vliegtuigspotten op Schiphol), Naarden (binnen de vesting), Woubrugge (later ben ik daar ook nog op de schaats langs gekomen), Kamerik, Elburg en Culemborg.

 

Hebben we nog plannen? Jazeker, we willen de steden van de Elfstedentocht allemaal gezien hebben. We moeten er nog twee: Sneek en IJlst. Even in het boekje neuzen bij de afdeling Friesland: jawel, er zijn voldoende adresjes van Vrienden op de Fiets.

 

 

 

1 reactie

Ik ben niet zo'n fietser dus ik zie me die tochten van jullie niet zo gauw maken. Maar daardoor mis ik natuurlijk wel het soort avonturen dat je hier beschrijft.

Nog even een antwoor dop je vraag bij mijn blog over Hockney. Op die uitvergrote iPad prints zie je inderdaad veel details. Ik heb nog uitgebreid gezocht naar zichtbare pixels maar kon die niet zo gauw vinden. Wel zie je van dichtbij hoe vervagend en vlak sommige delen van het werk zijn. Er worden dus allerlei technieken gebruikt zoals het toevoegen van pixels (of het vergroten van de resolutie, 't is maar net hoe je dat wilt noemen). Maar ja, Hockney heeft dan ook een heel team achter zich staan om dit soort zaken voor elkaar te krijgen.

Toos van Holstein

01 May 2019 om 11:22

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.