Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

460. Dubieuze straatnamen

3 reacties

Zou u in de Marco Kroonstraat willen wonen nadat deze man tijdens het carnaval in Den Bosch zich, in beschonken toestand, volledig heeft misdragen?

Zou u op het Halbe Zijlstraplein willen wonen, nadat die jokkebrok van de VVD ten onrechte beweerde dat hij op de thee was uitgenodigd bij Vladimir Poetin?

 

Nee, deze straten bestaan nog niet. Meestal worden bekende personen pas na hun dood geëerd met een eventuele straatnaam. Het Koningshuis vormt hierop een uitzondering.

Maar het zou natuurlijk zo maar kunnen dat uw gemeente straatnamen zoekt voor een nieuwbouwplan en dat de keuze hierbij valt op markante wereldleiders. Dan heeft u de kans om een prachtig nieuw huis te betrekken òf op het Poetinplein, òf in de Erdoganlaan, òf op de Trumpboulevard.

 

Maar ook straten genoemd naar historische figuren staan ter discussie. Er zijn mensen die absoluut niet langer in de J.P. Coenstraat willen wonen, vanwege het slechte imago van die VOC-man. En ook het blazoen van onze eigen Michiel de Ruijter begint steeds meer vlekjes te vertonen.

Vroeger, toen ik een klein jongetje was, zong ik nog luidkeels het bekende liedje

"In een blauw geruite kiel

Draaide hij aan 't grote wiel" (het vervolg ben ik helaas vergeten)

Maar de kritiek op onze zeeheld wordt alsmaar groter. Het naar hem genoemde ziekenhuis wordt nog slechts aangeduid met de 4 letters ADRZ. Niemand spreekt het meer voluit uit. En de zeemeeuwen op de Vlissingse boulevard hebben al helemaal geen eerbied meer voor Michiel. Zo neemt het aantal vlekjes alleen maar toe.

 

Ikzelf woon aan de J.A. vd Goeskade in Goes. Zoëven heb ik voor de zekerheid even gegoogeld wat dat voor snuiter was. Gelukkig, dat viel alles mee. Joannes Antonides van der Goes was een begenadigd dichter, schrijver en vertaler en ook nog eens doctor in de geneeskunde. Een hele opluchting was dat. Hij zal toch te boek staan als kinderlokker, daar moet je even niet aan denken. In dat geval waren we òf verhuisd, òf we hadden de gemeente Goes verzocht om de straatnaam te wijzigen.

 

We maken een sprongetje naar de A4, de snelweg tussen Antwerpen en Amsterdam. Wat is er zo dubieus aan de A4? Wèl, de A4 is namelijk het melkkoetje van het Centraal Justitieel Incasso Bureau. U kent het CJIB wel, die sympathieke organisatie uit Leeuwarden met dat prachtige logo. Als u dit logo ontwaart op één van de enveloppen in uw brievenbus, dan weet u al hoe laat het is.

Waarom vallen er zoveel boetes op juist die A4? De reden is deze: de afwisseling van de maximumsnelheid varieert bijna met de kilometer. Dan 100, dan weer 120, dan een stukje 80, dan weer 100 (van 09.00 tot 19.00 uur), dan een stukje 130, dan weer 100. Heel onlogisch en als goedwillende automobilist bijna niet bij te houden. Vooral in de buurt van Leiden is het ronduit idioot.

Toch heeft de inning van de snelheidsboetes ook z'n positieve kansen. Als ze deze onlogische opeenvolging van snelheidswijzigingen ook zouden doorvoeren op de A16, de A27, de A2 en de A15 dan stroomt er zoveel geld binnen bij de overheid dat ze de pensioenen niet meer hoeven te korten !!!! En dat is ook in mijn eigen belang, eerlijk is eerlijk. Tezamen met het innen van de boetes voor appen achter het stuur moet dit ruim voldoende zijn om onze ouderen schadeloos te stellen.

 

We sluiten af met enkele merkwaardige Nederlandse straatnamen:

 

EENDEKOTSWEG (Gapinge) - heeft deze eend misschien iets verkeerds gegeten?

QUISTKOSTSEDIJK (Kwadendamme) - geef iemand de onmogelijke opdracht om tien keer achter elkaar snel deze straatnaam op te noemen zonder dat meneer Quist over z'n nek gaat

SPIJKERBRUG (Middelburg) - een prestatie om zonder platte band aan de overkant te geraken

POEPERSHOEK (Sint-Jansklooster) - wildpoepen wordt hier oogluikend toegestaan

BOERENVERDRIET (Bergen op Zoom) - slaat dit op een mislukte poging van Yvon Jaspers om één van haar agrariërs aan de vrouw te helpen?

AJAXSTRAAT (Rotterdam) - een geboren Rotterdammer wil daar onder geen beding wonen; de Ajaxstraat bevindt zich in de Griekse buurt tezamen met de Apollostraat, Pandorastraat, en de Minervalaan

ACHTER DEN ENGELSCHEN PISPOT (Den Bosch) - hebben dronken Britse voetbalsupporters in dit steegje hun behoefte gedaan toen FC Den Bosch nog op het allerhoogste niveau acteerde?

SESAMSTRAAT (Oosterhout) - we zitten in de kruidenbuurt gezien de namen van de omliggende straten Oreganopad, Dillestraat en Basilicumpad

TURK (Zwijndrecht) - deze straat in een nieuwbouwwijk is een zijstraat van de straat Onrust; alles wijst erop dat hier aanhangers van meneer Erdogan wonen

TUSSEN HEL EN VAGEVUUR (Enkhuizen) - dit is geen compliment voor de twee kades die aan weerszijden van dit smalle straatje liggen

HOEREJACHT (Enkhuizen) - òf het betreft hier de klopjacht op één enkele publieke vrouw òf één van de prostitutie-woonboten van het Utrechtse Zandpad is via de Utrechtse Vecht en over het IJsselmaar naar Enkhuizen gesleept

VOOR DE BLANKEN (Ruinen) - hier wonen zeker geen asielzoekers uit Centraal Afrika; de zijstraat heet toevallig de Huttenweg; mogen daar wèl asielzoekers wonen?

PISBUITEN (Anderen in Drente) - det klinkt als een echte opdracht; toen heel vroeger de WC-tjes zich nog buiten in de tuin bevonden moest je òf in je nachtgewaad naar buiten òf je maakte gebruik van een nachtspiegel; in Italië is er toevallig een rivier genoemd naar dit handzame hulpmiddel...

 

3 reacties

Ik denk dat ik met Marco Krroon geen moeite zou hebben.  Misschien hij wel met mij, maar dat is en ander verhaal .

yochem

19 April 2019 om 14:09

Poutin plein...heell graag !

yochem

19 April 2019 om 14:12

Ik woon toch maar heel veilig in Middelburg! Wat voor probleem zou er kunnen zijn met de Korendijk die vlak bij mij overgaat in de Kinderdijk. Geen, denk ik.

Toos van Holstein

24 April 2019 om 13:57

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.