Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

454. Politieke verhaaltjes

1 reactie

John Bercow, de voorzitter van het Britse Lagerhuis heeft het er maar druk mee. Hij is aangesteld om de politieke beschouwingen in goede banen te leiden. De Britse versie van onze voorzitter van de Tweede Kamer: Khadija Arib.

Alleen in Engeland gaat het er veel steviger aan toe. In het Lagerhuis zitten de twee partijen (Labour en de Tories) pontificaal recht tegenover elkaar, met slechts een beperkte afstand daartussen. Slechts twee partijen, dat klinkt overzichtelijk, maar dat is het geenszins.

 

Als er bijvoorbeeld iemand van Labour aan het woord is dan wordt die persoon luidkeels aangemoedigd door de eigen partij: "Hear, hear !!!!". Vrij vertaald betekent dit: "Zeg dat wel, zeg dat wel !!!!"

De andere partij hanteert tijdens deze speech een ander vocabulaire: "Boooh, boooh !!!!" oftewel het geluid wat een vrouwelijk rund meestal voortbrengt. De bijdragen van enerzijds steun en anderzijds afkeer zijn dermate luid, dat het verhaal van de parlementariër bijna volledig wegvalt in deze orkaan van geluid. Voorzitter John Bercow doet hier nog een schepje bovenop: "Order, order !!!!" op een meer dan oorverdovende toon. Een vergeefse poging om orde in de chaos te scheppen.

 

De Britse TV zendt zo'n debat vaak live uit en de kijkcijfers rijzen de pan uit. Waar "Den Haag Vandaag" bij ons niet bijzonder scoort wat kijkcijfers betreft, is het programma "London Today" mateloos populair bij een miljoenenpubliek.

 

Maar het kan nog veel gekker. Er zijn landen waar het tijdens politieke debatten volledig uit de hand loopt.

In Oekraïne is het niet ongewoon dat parlementariërs met tomaten, eieren of zelfs rookbommetjes gaan gooien.

In Italië of in Griekenland valt zo af en toe ook wel eens een klap en laatst was er in het Turkse Parlement nog een massale vechtpartij tussen vóór- en tegenstanders van meneer Erdogan.

Maar India spant de kroon. De vechtpartijen in het parlement zijn daar tot standaard verheven. Aan de wanden van de regeringszaal hangen om de 3 meter verbandkisten. En die worden regelmatig gebruikt.

 

Vergeleken met de genoemde landen gaat het er in het Haagse gezapig toe. Zo heel af en toe valt er een onvertogen woord ("Doe's normaal man" of "Knettergek"), maar daar blijft het ook bij. Kamervoorzitter Arib heeft een betrekkelijk rustig baantje.

Je moet er toch niet aan denken dat Thiery Baudet en Klaas Dijkhoff slaande ruzie krijgen en dat de bloedspetters in het rond vliegen.

Of dat Liliane Marijnissen met haar scherpe nagels een poging doet om het gezicht van Geert Wilders te bewerken.

Eén ding is zeker. Als dit soort taferelen hier zouden plaatsvinden dan vliegen de kijkcijfers van Den Haag Vandaag en aanverwante politieke programma's als een komeet de hoogte in. Iedereen wil het blauwe oog van de leider van Forum voor Democratie bewonderen. En iedereen wil met eigen ogen zien hoezeer onze blonde PVV-er is toegetakeld door Liliane van de SP.

En de uitzending waarbij Kees van der Staaij van de SGP volledig uit z'n dak gaat trekt nog wat extra publiek vanuit de Biblebelt.

 

We zijn na een omwegje terug bij de Nederlandse politiek.

Wat mij verbaast is het feit dat men zich druk maakt over het feit dat er na de verkiezingen van de Provinciale Staten er misschien geen meerderheid meer zou zijn voor de regeringspartijen in de Eerste Kamer. Nou èn? Heeft er dan niemand vroeger opgelet bij de lessen Staatsinrichting op de Middelbare School?

Op onze boekenplank in de logeerkamer vond ik het boekje Staatsinrichting dat wij op de MULO gebruikten. En daar staat het heel duidelijk. De functie van de Eerste Kamer is heel verschillend dan die van de Tweede kamer:

 

De Eerste Kamer heeft als taak om wetsvoorstellen te beoordelen op werkbaarheid, op toepasbaarheid in de samenleving, te toetsen op fouten of ongewenste neveneffecten.

 

Het is zeker niet de bedoeling om in de Eerste Kamer opnieuw "tweedekamertje" te gaan spelen om wetsontwerpen te gaan blokkeren of verwerpen, louter op politieke gronden.

Het wordt hoog tijd dat politici en ook commentatoren en verslaggevers een herhaalcursus Staatsinrichting gaan volgen.

 

Vroeger was er in Ierland een soortgelijk systeem als hier in Nederland. Ook daar werd in de Eerste Kamer driftig "tweedekamertje" gespeeld. Maar men was dat "dubbel werk" daar zo beu dat in 2013, via een volksreferendum, de Ierse Eerste Kamer definitief is afgeschaft. Het fenomeen had geen toegevoegde waarde meer.

 

Wordt het niet eens tijd om ook hier het Bejaardentehuis van ons parlement te sluiten. De term "Bejaardentehuis" is misschien een beetje oneerbiedig, maar de gemiddelde leeftijd van het gemiddelde Eerstekamerlid overtreft die van het gemiddelde Tweedekamerlid ruimschoots.

De voordelen van het afschaffen van de Senaat zijn helder en klaar:

- een enorme besparing als deze 75 senatoren achter de geraniums gaan plaatsnemen

- geen dubbel werk meer; geen "tweedekamertje" spelen in de Senaat

- in het kader van de verbouwing aan het Binnenhof kan de Eerstekamerzaal omgebouwd worden tot museum, waarbij portretten te bezichtigen zijn van Thorbecke, Troelstra, Kuyper, Cort van der Linden, Colijn, Gerbrandy, Drees, Cals, Marijnen, den Uyl en vele, vele andere

En de naam "senator"? Die wordt slechts gereserveerd voor die overbekende sigaar.

De Eerste Kamer afschaffen? Ja/nee. Ik weet al wat ik ga stemmen...

 

1 reactie

Toch heeft voor mij die Eerste Kamer wel het voordeel van 't nog eens opnieuw beschouwen van wetsvoorstellen die in de Tweede kamer er iets te snel doorheen zijn gegaan. Een rustiger, wat a-politiekere blik kan, zo is vaak genoeg gebleken, echt geen kwaad. Dat we nu met z'n allen die Eerste Kamer veel meer aan het politiseren zijn, vind ik een slechte ontwikkeling.

Toos van Holstein

13 March 2019 om 11:29

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.