Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

446. Nog meer bijzondere dagen (1)

1 reactie

Ruim een jaar geleden heb ik een voorzichtige poging gewaagd om in column-392 een aantal extra bijzondere dagen op te noemen die vanaf heden op de kalender thuishoren, zoals Black Friday en Cyber Monday, om er zomaar eens een paar te noemen. Tot mijn grote spijt ben ik hierbij zeer onzorgvuldig te werk gegaan.

Er zijn er namelijk nog véél en véél meer. Dat bleek uit de bijlage van de zaterdagkrant van het AD en dus ook van de PZC. Het zijn er teveel om op te noemen.

Ik zal me beperken tot een aantal opvallende nieuwe dagen, die vanaf heden op de kalender voorkomen. In 2019 krijgt u te maken met o.a.:

 

Woensdag 23 januari: NATIONALE VOORLEESDAG

Ik heb een idee. Zal ik mijn levenspartner één van mijn columns voorlezen? Vroeger vond ze deze epistels veel te scherp van toon, maar de laatste tijd is ze wat positiever. Ben ik met het verstrijken der jaren misschien iets milder van toon geworden?

 

Donderdag 31 januari: GEDICHTENDAG

Vreemde dag om gedichten te schrijven. Gedichtendag hoort eigenlijk thuis op 4 december, als iemand op de valreep nog een Sinterklaasrijmpje uit zijn mouw moet schudden om precies één dag later geen modderfiguur te slaan op pakjesavond.

 

Vrijdag 15 februari: WARME TRUIENDAG

Hoe weet je van tevoren dat het op 15 februari koud zal worden? Met de huidige klimatologische extremen is het goed mogelijk dat op die dag de mussen van het dak vallen. En hoe weet je dat op ROKJESDAG de temperatuur mee gaat werken? Dat het geen lange-broeken-dag of wollen-truien-dag gaat worden? De weermannen houden zich op de vlakte. Ze kijken hooguit 14 dagen vooruit. Ze durven zich geen buil te vallen.
Hoe anders was dat in de tijd van de Enkhuizer Almanak. Voor een heel jaar stonden per dag de weersomstandigheden muurvast... Maar ja, dat was vroeger.

 

Zondag 17 februari: DOE EENS VRIENDELIJK DAG

Daar hoeven ze wat mij betreft geen speciale dag voor aan te wijzen. Ik ben 365 dagen op een jaar vriendelijk, dus ook op 17 februari.

 

Vrijdag 1 maart: NATIONALE COMPLIMENTENDAG

Klinkt wat geforceerd, maar vooruit, ik zal proberen eraan te denken.

 

Woensdag 6 maart: LUIZENDAG

Is dit de dag dat de tweede serie van de "Luizenmoeder" voor het eerst weer op het scherm komt. Allemaal kijken, want dat wordt weer dolle pret natuurlijk.

 

Donderdag 14 maart: PI-DAG

Als oud-wiskundeleraar doet me dit deugd. Een dag die gewijd is aan het magische getal Π. Even voor de mensen die niet weten wat dit is: Neem een touwtje ter grootte van de middellijn van een cirkel en probeer zo nauwkeurig mogelijk af te passen hoe vaak dit om de omtrek van de cirkel past. Het antwoord is: iets meer dan 3x, iets preciezer 3,14 keer, nog preciezer 3,141592653589793238462643383279502884 keer.

Een paar jaar geleden ging ik naar de film "Life of Pi". Mijn droom dat deze film over het getal Π zou gaan, kwam helaas niet uit. De film ging over een jongeman die door een bizar toeval op hetzelfde vlot belandde als een heuse Bengaalse tijger. Het liep gelukkig goed af, de twee groeiden naar elkaar toe en werden de beste maatjes. De film was best interessant.

Laatste nieuws: er waren afgelopen Sinterklaas chocoladeletters te koop in de vorm van het getal Π. Echt waar!!!

 

Vrijdag 15 maart: DAG VAN DE SLAAP

Een simpel advies: gewoon geen wekker zetten op de avond van de 14e maart.

 

Vrijdag en zaterdag 15-16 maart: NL DOET

De dagen dat de leden van het Koninklijk Huis vrijwilligerswerk verrichten en dat er, elk jaar opnieuw, "toevallig" een cameraploeg in de buurt is.

 

Zaterdag 23 maart: OPSCHOONDAG

Op de Waddeneilanden kijkt men reikhalzend uit naar deze dag, als een grote schare vrijwilligers voor de zoveelste keer de stranden afspeurt naar ongerechtigheden uit losgeslagen containers.

 

Zaterdag 30 maart: LANDELIJKE LOSLAATDAG

Probeer zoveel mogelijk overbodige materialen opzij te leggen om die op Koningsdag op een kleedje in het stadspark uit te stallen en voor een zacht prijsje van eigenaar te laten wisselen.
Wij zijn inmiddels al begonnen om de planken in onze boekenkast kritisch te bekijken op overtolligheid.

 

Woensdag 3 april: DE GROTE REKENDAG

Nee, geen rekenmachine deze keer. Laten we van deze dag DE GROTE HOOFDREKENDAG te maken. Vroeger konden we dat allemaal, waarom nu niet meer?

 

Donderdag 4 april: WANDEL NAAR JE WERK - DAG

Toevallig is elke donderdag mijn vrijwilligersdag op het depot van het Historisch Museum de Bevelanden. Dit depot is naar schatting 3,5 kilometers verwijderd van mijn woonhuis. Sinds gisteren kunnen we weer hoofdrekenen, dus 2 x 3,5 = 7 kilometer wandelen vandaag.

 

Maandag t/m zondag 15 t/m 21 april: WEEK VAN DE TEEK

Dit rijmt. Zou het de bedoeling zijn om die week zo veel en zo lang mogelijk met korte broek door een natuurgebied te struinen? Succes verzekerd.

 

Maandag 6 mei: INTERNATIONALE ANTI - DIEET DAG

Eet smakelijk!! Nergens aan denken, maar gewoon genieten van Bossche bollen, gevulde koeken, frikadellen, en al die andere heerlijkheden die Sonja Bakker ons ooit verboden heeft. Eet smakelijk!!

 

Zaterdag 18 mei: WERELD WHISKEYDAG

Weer zo'n dag dat er geen regeltjes zijn. Toch nog een advies: drink met mate en kruip niet achter het stuur.

 

Donderdag 23 mei: WERELD SCHILDPADDENDAG

Alles mag die dag ietsje langzamer. Op z'n elf-en-dertigs. Zo noemden we dat vroeger. Tegenwoordig, na het ervaren van DE GROTE REKENDAG van 3 april, heet zoiets "op z'n éénenveertigs". Gewoon een kwestie van goed hoofdrekenen.

 

In de volgende column zal ik de rest van het jaar met u behandelen.

1 reactie

En wat dacht jevan de Internationale (en dus ook impliciet  Nationale) Vrouwendag op  vfrijdag 8 maart?

Toos van Holstein

10 January 2019 om 15:48

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.