Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

445. Lijstjes (1)

0 reacties

Wat heeft het plaatje met de titel van de column te maken? Dat zal later blijken.

 

December is de maand van de lijstjes. De top2000 is de grootste, hier wordt een gigantisch mediaspektakel van gemaakt. Wist u dat er ook een klassieke top500 is? Op de achtergrond luister ik toevallig op dit moment naar de muziek van ClassicFM, heerlijke muziek om een column bij te schrijven. Tussen twee muziekstukken door hoorde ik zojuist een mannenstem melden: "Nummer 192".

 

Over lijstjes gesproken. Om de paar dagen heb ik altijd een lijstje in mijn linkerbroekzak. Een stukje papier waar een aantal artikelen op staan vermeld die ik die dag vanuit de schappen van Albert Hein in mijn winkelwagentje laat belanden. Een "boodschappenlijstje" heet zo'n klein, vierkant, tweemaal dubbelgevouwen, stukje papier. In mijn linkerbroekzak wel te verstaan. Waarom? Nou, gewoon, mijn rechterbroekzak is gereserveerd voor de munt die ik moet gebruiken om één van de boodschappenkarretjes los te koppelen van zijn soortgenoten.

 

Dankzij een ander lijstje (een verlanglijstje) ben ik sinds Tweede Kerstdag in het bezit van de zeurkalender 2019 van Peter van Straten.

 

Even tussendoor. De mannenstem op de achtergrond is er weer: "Nummer 191". U merkt het, ze tellen af.

 

Elke maandag staat de sportkrant barstensvol met lijstjes. Ik bedoel de standen van de ranglijsten van het vaderlandse voetbal. Voorlopig staat PSV nog op één, maar binnenkort staan de nummers één en twee van de eredivisie weer gewoon keurig op alfabetische volgorde. En als die club uit Rotterdam eens iets beter gaat voetballen dan is er zelfs nog een waterkansje dat de bovenste drie clubs, aan het eind van de competitie, in alfabetische volgorde eindigen. Maar dan moeten van Persie en consorten wel een beetje meewerken.

 

Nog een ander lijstje is de zogenaamde bucketlist. Wat zou je graag nog een keer doen? In mijn geval is dit voor 100% duidelijk. Ik ambieer een ballonvaart boven mijn geboortestad Middelburg. Sinds ik, heel lang geleden, fietsend over het Meiveldpad in diezelfde stad, ben getroffen door een lading zand, dat via mijn nek en mijn rug tussen de band van mijn onderbroek belandde, zin ik op wraak. De hoeveelheid zand was inderdaad afkomstig van een ballon die op dat moment pal boven mij zweefde. Hoe leuk zou het zijn dat ik, dit jaar nog, hoog boven Middelburg, diep onder mij een fietser zou ontwaren. En dat ik, om de ballon ietsjepietsje in hoogte te laten klimmen, een paar schepjes zand overboord mag gooien. Twee dingen in één klap: een sinds lang gekoesterde ballonvaart èn een trauma uit het verleden overboord.

 

Afgelopen jaar hebben we één lijstje volledig afgewerkt. Alle Waddeneilanden zijn nu in de pocket, sorry, in de bucket.

Een ander lijstje is nog niet helemaal volledig. Er zijn nog twee steden te gaan van de Elfstedentocht-route: Sneek en IJlst. Dat gaat misschien dit jaar gebeuren. De twee steden liggen vlak bij elkaar. We bespreken gewoon een "vrienden-op-de-fiets-adresje in één van beide stadjes en we hebben twee vliegen in één klap.

 

Nog een bijzondere hobby van ons: we sparen watervallen.

De grootste waterval van Nederland in de Hierdense Beek bij Harderwijk. Die kennen we inmiddels.

De grootste waterval van de Benelux: de watervallen Van Coo in het riviertje de Amblève. Jammer dat ze hier een soort pretpark omheen gebouwd hebben.

De grootste waterval van Europa: de Rheinfall bij Schaffhausen op de grens van Duitsland en Zwitserland. Deze hebben we, lang geleden, per fiets bezocht toen we daar in de buurt een Zimmer-Frühstück gekozen hadden.

De grootste waterval van Noord-Amerika: de Niagarawaterval op de grens tussen de USA en Canada. Wat een geluk dat je dochter in de USA gaat studeren en dat je daar op bezoek gaat en dat je daar haar auto mag gebruiken om een aantal interessante objecten af te vinken. O.a. dus die bewuste waterval.

Let op, de volgorde is van levensbelang. Een gratis advies. Als u eerst de Niagara watervallen bezoekt en pas daarna de Hierdense Beek, dan barst u in lachen uit. Doe het alstublieft andersom.

 

Nog te doen op onze waterval-bucketlist:

- De grootste waterval van IJsland: Skógafoss.

- De grootste waterval van Afrika: de Victoriawatervallen in de Zambesi-rivier op de grens van Zimbabwe en Zambia.

- De grootste waterval van Zuid-Amerika: de Iguacu watervallen in Zuid-Brazilië.

 

Als we dan toch in Zuid-Amerika zijn, dan heb ik nog wel een paar extra wensen:

- Een excursie naar de Inca-stad Machu Picchu in de Peruaanse Andes.

- Een bezoek aan de afbrokkelende gletscher Perito Moreno in Patagonië (Argentinië).

 

Toevallig is de zaterdagbijlage van de PZC deze keer geheel gevuld met lijstjes, in alle vormen en maten. Een greep uit de onderwerpen:

- de duurste steden om te parkeren (jazeker, Amsterdam staat op één)

- de rijkste Nederlanders (néé, ik sta NIET in de top5)

- de meest gewilde beroepen (piloot staat "slechts" op no. 2)

- de bankschandalen uit 2018 (de ING komt er niet best af)

- het woord van het jaar (zoals verwacht: BLOKKEERFRIES heeft gewonnen)

- de 5 lompste oneliners van boer Marnix (één van de deelnemers aan Boer zoekt Vrouw)

- de populairste jongens- en meisjesnamen uit 2018

- de grootste ergernissen uit het verkeer (Smartphonegebruik staat ruim op één)

- de dingen die je nog moet doen vóórdat de BTW wordt verhoogd: snel even langs de kapper en langs de fietsenmaker.

 

Op de achtergrond hoor ik vanuit de boxen van de radio de inmiddels overbekende mannenstem: "Nummer 184".

 

Nog één punt van mijn laatste lijstje afwerken: ik wens al mijn lezers een voorspoedig 2019 toe. En dat u uw bucketlist dit jaar een stukje korter mag maken...

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.