Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

443. Erica op reis

1 reactie

De overeenkomst tussen mijzelf en een grizzlybeer? Nee, uiterlijk is er geen enkele gelijkenis. Maar... we houden allebei enorm van zalm.
Ikzelf prefereer zalmfilet. Geen gedoe met graten en ander ongemak. De visboer mag voor mij de vis ontdoen van al dit soort ongerechtigheden. En dan graag nog een dillesausje erbij, heerlijk!! Een grizzlybeer is veel minder kieskeurig en eet een zalm met huid en haar op. Als de vissen uit alle macht proberen om de rivier op te zwemmen, waar ze ooit geboren zijn, dan springen ze moeiteloos over allerlei hindernissen heen, zoals stroomversnellingen. Tijdens die kunststukjes staan de beren hen op te wachten. De zalm springt als het ware rechtstreeks in de bek van de beer.

Wat heeft bovenstaand verhaaltje te maken met de titel van deze column? Nou, alles. Het programma "Erica op reis" speelde dit keer op het Canadese Vancouver Island. En plotseling stonden zij en haar cameraploeg oog in oog met een naar zalm vissende grizzlybeer. Op gepaste afstand, dat wel. Want zo'n dier moet je niet storen tijdens zijn werkzaamheden.
Programma's als "Erica op reis", "Floortje naar het eind van de wereld", "Reizen Waes" (met de populaire Belg in de hoofdrol) genieten onze voorkeur. Als het even kan kijken we rechtstreeks, zoniet dan nemen we de zaak op.

Erica's reisprogramma's zijn heel herkenbaar. Ze speelt daarbij de gezellige toerist die de uithoeken van de wereld een bezoek brengt. Overal waar zij komt dringt zij op een hartverwarmende manier door tot de plaatselijke bevolking. Op de één of andere manier krijgt ze alles voor elkaar. Het zijn zeker niet de traditionele vakantiebestemmingen die zij uitzoekt. Dankzij de cameraploeg op de achtergrond krijgt ze veel gedaan, wat een ander nooit voor elkaar zou krijgen. Op de plaatselijke markt mag ze allerlei heerlijkheden proeven. Voor niks. En ze laat zich die culinaire curiositeiten smaken. Mmmmmmm, heerlijk!!! En ze likt er de vingers bij af. Voor de markthouder is dit gratis reclame. U en ik moeten meteen betalen, maar Erica krijgt een aantal gratis proefjes vooraf.

De carrière van Erica Terpstra mag op z'n zachts gezegd bijzonder genoemd worden. In de jaren '60 was zij één van de bekendste Nederlandse zwemiconen. Ze haalde in die tijd meerdere medailles. Vooral op estafette onderdelen. Ze zwom onder andere mee op de Olympische Spelen van Rome (1960) en Tokio (1964).
Hoe is het Erica verder vergaan. Zij studeerde sinologie te Leiden en ze heeft als lerares Chinezen geholpen om Nederlands te leren
Na haar sportcarrière volgde ook een carrière als sportverslaggeefster, iets wat meer beroemde sportmensen overkomt. En plotseling was daar die politieke loopbaan. Eerst als Kamerlid, later zelfs als staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Haar partij was de VVD, niet precies mijn partij, maar vooruit...
Op TV werd ze nog steeds uitgenodigd voor quizzen en spelletjes.
Eén van haar hoogtepunten was de verkiezing tot voorzitter van NOC*NSF

Van de slanke Erica uit 1960 is niet zo veel meer over. Ze laat zich de heerlijkheden van het leven op alle mogelijke manieren smaken. Het zijn niet alleen meer de caloriearme sportcrackers uit haar zwemperiode. Haar oorspronkelijke sportlijf is de laatste tientallen jaren uitgedijd tot bedenkelijke proporties. In haar boekenkast prijken zeker NIET de verzamelde werken van éne Sonja Bakker. Maar ondanks dat, misschien wel dankzij dat, blijft ze de gezellige Erica.

Ze lust ook graag een wijntje en daar komt ze ook ronduit voor uit. Normaal stelt ze dit drankgebruik uit tot na de uitzending. Helaas viel ze tijdens de Olympische Winterspelen in Canada in 2010 uit haar rol. Laat op de avond wilde Edwin Evers haar spreken over de prestaties van de Nederlanders van de afgelopen dag. Daar had ze niet op gerekend. Normaal is meneer Evers een ochtendmens, dat was Erica bekend. Aarzelend stemde ze toch toe in een interview. Dat had ze niet moeten doen. Stamelend en stotterend, met een stem die alcoholgebruik verried, stond ze voor de camera in Vancouver.
Maar .... we vergeven het haar, want het is en blijft onze Erica.

Het is te hopen dat het programma "Erica op reis" nog geruime tijd te zien zal zijn op het Nederlandse TV-net. We blijven kijken Erica, want we zijn fan van jou !!!

 

 

1 reactie

Erica is inderdaad een bijzondere vrouw met een bijzondere carrière die je makkelijk haar foutjes vergeeft.

Toos van Holstein

26 December 2018 om 14:47

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.