Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

441. Het woord van het jaar (2)

0 reacties

Wel eens gehoord van een LAADPAALKLEVER? Nee? Dat kan ik me levendig voorstellen. Maar het woord LAADPAALKLEVER staat wel op de nominatie om het woord van het jaar 2018 te worden.
De betekenis is als volgt: een Tesla-rijder zet zijn automobiel bij een laadpaal en brengt de stekker aan. Als de auto opgeladen is wordt er van deze persoon verwacht dat hij daarna een "normaal" parkeerplekje zoekt. De laadpaalklever niet: "Die auto staat daar goed bij die paal. We gaan nog even de stad in. Winkelen, terrasje pakken, misschien nog een hapje eten en vanavond nog even een bioscoopje pakken". Asociaal? Ja toch wel een beetje.
Het woord BUMPERKLEVER is op dit moment veel bekender. Dat zijn die hoogst irritante achterliggers die op een 80-weg bijna op je bumper zitten. Er zijn een paar trucjes om zo'n figuur nòg kwader te krijgen:
- nòg iets langzamer gaan rijden dan de voorgeschreven 80 (het knarsetanden is bijna hoorbaar)
- seinen met de alarmlichten (de persoon in de achterste auto wordt steeds kwaaier)
- heel even het rempedaal indrukken (de geschrokken achterligger is plotseling enkele meters verwijderd)
De volgende optie is af te raden:
- een flinke trap op de rem geven

Maar of het woord LAADPAALKLEVER inderdaad gaat winnen is de vraag. Het woord BLOKKEERFRIES staat op dit moment dik bovenaan. U kent allemaal het verhaal. Bij de intocht van Sinterklaas in Dokkum in 2017 is er een bus vol met anti-Zwarte-Piet demonstranten op een Friese snelweg klemgereden, tot stoppen gedwongen en net zo lang opgehouden tot het Sinterklaasfeest in Dokkum voorbij was. Volgens opiniepijler Gijs Rademaker kon 82% van de Nederlandse bevolking op één of andere manier begrip opbrengen voor deze ludieke actie. Er is wat afgegniffeld in Nederland. En ik zal het maar eerlijk zeggen: ik heb driftig meegegniffeld.
In 2018 is de publiciteit van deze actie, o.a. vanwege de rechtszaak, alleen maar toegenomen. Vandaar dat het woord BLOKKEERFRIES heel waarschijnlijk het woord van dit jaar wordt.
Maar...daar kunt u nog verandering in brengen door alsnog een keuze te maken voor één van de andere genomineerde woorden. Ga naar Google en tik in: "woord van het jaar 2018". In no-time zit u op de website waar de keuze gemaakt kan worden.

Het woord van het jaar bestaat al sinds 2003. Hier volgt een overzicht in omgekeerde volgorde:

2017: APPONGELUK
2016: TREITERVLOGGER
2015: SJOEMELSOFTWARE
2014: DAGOBERTDUCKTAKS
2013: SELFIE
2012: PROJECT X-FEEST
2011: TUIGDORP
2010: GEDOOGREGERING
2009: ONTVRIENDEN
2008: SWAFFELEN
2007: BOKITOPROOF
2006: geen verkiezing door onderlinge ruzie
2005: GENVERBRANDER
2004: geen verkiezing door onderlinge ruzie
2003: GAMEN

Een paar van die bijzondere woorden gaan we wat nader beschouwen

BOKITOPROOF (2007, 1e):
Een Rotterdamse mevrouw die een abonnement had op dierentuin Blijdorp was niet weg te slaan bij de kooi van Bokito, een potige gorilla. De smoorverliefde dame kwam elke dag op bezoek bij haar geliefde en bracht vele uren door bij zijn kooi. De liefde was níet wederzijds. Bokito ging zich meer en meer ergeren aan deze mevrouw. Op een dag verzamelde hij al zijn krachten. Hij brak uit zijn kooi, gaf de verliefde vrouw een oplawaai van jewelste en trok door de dierentuin, een spoor van vernieling achterlatend. Vooral de eetzaal van één van de restaurants moest het ontgelden.
Is het dus überhaupt mogelijk dat een vrouw verliefd wordt op een aap? Jazeker. Melania, de first lady van de States is het ook ooit overkomen. In column-350 heeft u al kunnen lezen dat Donald Trump ook heel goed ligt bij vrouwtjesapen die een partner zoeken.
Het woord BOKITOPROOF betekent dus letterlijk: bestand tegen vernielzuchtig gedrag. Vergelijk dit woord met eerdere woorden als HUFTERPROOF en LEERLINGPROOF.

POORTJESSPRINGER (2015, 2e)
De toegang tot de NS-perrons is de laatste jaren beperkt tot reizigers die een geldig plaatsbewijs bezitten. Notoire zwartrijders moeten halsbrekende toeren uithalen om toch "gratis" van het openbaar vervoer gebruik te blijven maken. Het springen over poortjes heeft toch één voordeel op lange termijn. Bij de volgende Olympische Spelen gaat Nederland hoge ogen gooien op de atletieknummers waarbij over horden gesprongen moet worden. Let op mijn woorden.

BEURTBALKJE (2003, 2e)
Nooit gedacht dat zo'n simpel attribuut zo'n mooie naam zou krijgen. Dagelijks scheiden we bij Albert Hein onze boodschappen op de lopende band van onze voorganger en van onze opvolger door zo'n beurtbalkje. Maar nooit geweten dat het zo'n mooie naam zou krijgen in 2003.

DAGOBERTDUCKTAKS (2014, 1e)
Deze belasting is bedoeld om rijke Nederlanders harder aan te pakken. Eén geruststelling: zolang Mark Rutte premier is zal het allemaal wel meevallen. De VVD zorgt er persoonlijk voor dat zo'n onsympathieke belastingmaatregel voorlopig niet ingevoerd gaat worden

ONTVRIENDEN (2009, 1e)
Bij Facebook tel je niet echt mee als je minder dan 500 vrienden kunt benoemen. Toch kan het voorkomen dat je, door allerlei verschillende omstandigheden, besluit om één of meer "vrienden" de rug toe te keren. Dat kan. Het verschijnsel heet ontvrienden. In andere talen spreekt men van "entfreunden", "to defriend", "fini ami".

Zo, voorlopig genoeg bijzondere woorden behandeld. Misschien komt er nog een tweede ronde.

0 reacties

- Er zijn nog geen reacties geplaatst.Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.