Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

440. Welke kalender gaat het worden?

1 reactie

Wat een prachtige kalender met fraaie beelden uit de Franse Provence. Om jaloers op te worden !!
Wat is er aan de hand? Ik ben bezig om cadeautjes te bedenken voor onze Kerstviering in besloten familiekring. We doen aan lootjes trekken en mijn verlanglijstje is nog niet helemaal klaar. En een kalender leek me wel een aardig idee. Òf een maandkalender, òf een weekkalender òf een dagkalender. Om ideeën op te doen kun je naar de boekhandel stappen, maar ik pak het anders aan: ik ben aan het googelen.
Maar de keuze is zo verschrikkelijk groot op Internet.

Om je aardrijkskunde en met name je geografie een beetje op te halen kun je een kalender vragen met fraaie beelden van de Nederlandse provincies. We hebben tegenwoordig exact 12 provincies, sinds Flevoland is toegetreden, dus dat past precies met het aantal maanden.
De kalender "Seasons" grossiert in prachtige natuuropnames. De plaatjes passen zich uiteraard aan aan de betreffende maand.
Bij ons recente bezoek aan het Spaanse eiland La Palma kochten we op de valreep, op het vliegveld, jawel .... een kalender. Nog een jaar genieten van de prachtige natuurbeelden van dit vulkanische eiland.

Nog even verder zoeken.
Er zijn kalenders met 12 schitterendste zonsondergangen, de 12 mooiste watervallen, de 12 beroemdste bruggen ter wereld.
Er is ook een maandkalender met 12 verschillende vliegtuigen. In de Haarlemmermeer zal deze nauwelijks verkocht worden, laat staan een weekkalender met 52 verschillende vliegtuigen. Schiphol geeft al genoeg afleiding.
Als je je kennis van de ornithologie op een hoger peil wilt brengen dan kies je een kalender over vogeltjes.
Wil je iets meer weten over kinologie? Neem een hondenkalender.
Ook wereldsteden zijn goed vertegenwoordigd. Prachtige beelden van Londen, Parijs, Barcelona, Venetië.
En wat dacht u van die prachtige kalender over Griekenland met de witblauwe koepeltjes van het eiland Santorini?

Er zijn talloze kunstkalenders met mooie platen van bekende schilders zoals van Gogh, Pissarro, Picasso, Modigliano, Renoir, Gaugin. Ja er is ook onbekende kunst, er is zelfs een graffitti kalender.

Je kunt ook je eigen fotokalender laten maken. Stuur 12 familiefoto's op naar één of ander bedrijf en een paar dagen later brengt PostNL een pakketje met een hele persoonlijke kalender.

Toevallig had ik in december 2017 ook een kalender op mijn lijstje gezet. En nog gekregen ook. Het was de Zeurkalender van tekenaar Peter van Straten. Iedere dag een soort cartoon met onderschrift, soms verrassend, soms voorspelbaar, soms spitsvondig, vaak ook ontzettend flauw, vaak ook met een grote dosis seksueel getinte grappen.
Toch knap dat hij het elk jaar weer voor elkaar krijgt om die 365 dagen te vullen. En in 2020 moet hij zelfs één pagina méér bedenken.
Ik ken precies één figuur die dat ook zou kunnen. Dat is één van mijn buurvrouwen in ons appartementencomplex. Zij zou moeiteloos 365 zeurderige verhaaltjes kunnen bedenken over zichzelf, maar nog veel meer over anderen. Ik kan dit straffeloos hier opschrijven. Ze leest mijn columns toch niet, bij gebrek aan een laptop, een iPad of een smartphone.

Mijn Zeurkalender van Peter van Straten hangt aan een koordje onderaan het wasbakje van onze toiletruimte, tezamen met het humoristische boekje "Moppen en cartoons voor op het kleinste kamertje, deel 3". Toch opvallend dat juist in dat kleine kamertjes blijkbaar de behoefte is aan een dosis humor. Is een toiletruimte zo'n naargeestig hok dat je noodzakelijkerwijze opgevrolijkt moet worden?
Als het toiletbezoek ongewild wat uitloopt, als het uitscheiden van de afvalproducten niet erg wil vlotten, ja dan is het toch wel leuk dat je even zo'n boekje kunt pakken. Een uur is niets tenslotte.

In de jaren '70 en '80 was er een kalender in omloop die, in elk geval wat naamgeving betreft, wel wat weg had van de Zeurkalender.
Ik heb het over de zogenaamde Bescheurkalender. Deze leuke woordspeling kwam uit de hoge hoed van Kees van Kooten en Wim de Bie. Behalve de met grappen en anekdotes gevulde Bescheurkalender was er ook Het Groot Bescheurboek, een soort megaversie van de kalender. Met zijn bijna 1,5 kilogram aan gewicht ging deze kalender door de wereld als "het postcodeboek van de humor". Nauwelijks te tillen. Na een maand of wat kwam daar verbetering is door het vallen der blaadjes.

Het laatste nieuws: Panorama geeft een speciale kalender uit met 365 mannenmoppen. Het is het overwegen waard. Alleen, waar moet dat ding een plekje krijgen? Niet in het toilet, want daar brengt mijn levenspartner ook haar minuten door. Ik zou haar natuurlijk plechtig kunnen laten beloven dat ze niet in die kalender mag kijken, maar dit is nauwelijks controleerbaar. Maar het idee van de kalender met de mannenmoppen laat me nog niet los.

Heb ik u door dit kalender-verhaal op ideeën gebracht? Of heb ik u juist aan het twijfelen gebracht? In dat laatste geval: het spijt me zeer.
Veel sterkte met het kiezen van de juiste kalender voor 2019.

 

1 reactie

Tjonge... wat een mooie kalenders...

En jij brengt mij op een idee, want ik ben bijna jarig!

Tuinfluiter

02 December 2018 om 15:21

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.