Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

438. Knettergek

4 reacties

Deze column gaat over de meneer hiernaast op de foto. Speciaal ter gelegenheid van de Europese Privacywet heb ik hem op de foto onherkenbaar gemaakt. Maar misschien heeft u hem toch herkend, dat zou best kunnen. Het gaat over Emile Ratelband. Eigenlijk zou ik in het kader van diezelfde Privacywet Emile R. moeten schrijven, maar dat doe ik bewust niet.
Emile Ratelband schrijf je voluit. Dat hoort zo. En dat heeft hij zelf ook het liefst, want deze meneer bulkt van eigenwaan en hij zal apetrots zijn dat er speciaal over hem een column wordt geschreven. En dan past het niet om alleen initialen te gebruiken.

Emile houdt zich dagelijks bezig met neurolinguïstisch programmeren. Hij is van beroep bewustzijnsverruimer. Dat staat ook op zijn visitekaartje. Er komt bij mij na het typen van het woord "bewustzijnsverruimer" een rood streepje onder. MSWord kent het dus niet.
We doen nog een tweede poging . Een ander woord voor bewustheidsverruimer is positiviteitsgoeroe. Maar helaas, ook hier komt een rood streepje onder te staan.
Ratelband heeft dus een beroep wat niet bestaat !!! Dat lijkt me vreselijk. Waar doe je het dan nog voor. Alles voor niks gedaan. Heel je carrière naar de klo..., sorry, naar de Filistijnen.
Even stiekem tussendoor kijken of míjn oude beroep wèl bestaat. Je kunt tenslotte nooit weten. Even intikken: wiskundeleraar. Hoera, het bestaat !!! Géén rood streepje !!!

U heeft het nieuws natuurlijk al lang gehoord: Emile Ratelband wil 20 jaar jonger worden.
Formeel is hij geboren in maart van het het jaar 1949. Een simpel rekensommetje legt uit dat meneer Ratelband thans (2018) de respectabele leeftijd heeft bereikt van 69 jaar.
En hij wil dus terug naar de leeftijd van 49 jaar. Officieel, dus op het gemeentehuis, in zijn paspoort, bij de zorgverlener, kortom overal, in alle bestanden.

Hoe pak je zoiets aan? Naar de rechter ermee. De eerste jurist die zijn pad kruiste had ook wel zin in een geintje: "Ik verklaar hierbij dat uw geboortejaar 1849 is en daarmee bent u dus al jaren dood. Wilt u de rechtszaal verlaten. Doden hebben hier niets te zoeken. Engerd !!!"
Maar daar nam de heer Ratelband geen genoegen mee. Hij is nu officieel een rechtszaak begonnen met de eis dat er 20 jaar van zijn huidige leeftijd wordt afgetrokken. Binnenkort dient deze zaak. Aan publiciteit zal het hem niet ontbreken.

Ik heb de situatie eens op mezelf geprojecteerd. Stel dat ik plotseling, van de één op de andere dag, 20 jaar jonger zou zijn. Een klein sommetje: 74-20=54
- dan stopt mijn AOW per direct
- evenals mijn ABP-pensioen, dat van de éne op de andere maand zakt naar € 0,00
- dan moet ik nog minstens 12 jaar mijn oude beroep gaan uitoefenen om brood op de plank te krijgen; dus nog 12 jaar pubers de geheimen van de wiskunde trachten bij te brengen *
- dan kan ik mijn feestjes ter gelegenheid van de verjaardagen 55, 60, 65 en 70 nòg een keer vieren
- dan is mijn echtgenote plotseling 19 jaar ouder dan ik
- dan ben ik ooit in het huwelijk getreden op 3-jarige leeftijd
- dan zijn mijn dochters geboren toen ik respectievelijk 6 en 8 jaar jong was
- dan heb ik mijn diploma HBS-B behaald vóór mijn geboorte.
- zelfs mijn militaire diensttijd heb ik prenataal volbracht.
- ook mijn rijbewijs BE heb ik vóór mijn geboorte behaald

* er is een tekort aan wiskundedocenten, dus dat moet wel lukken; één ding zal ik aan moeten wennen: vóór elke les alle mobieltjes inzamelen en in een grote doos deponeren; vooral niet vergeten

Misschien wordt nu duidelijk waarom het woord KNETTERGEK boven deze column staat. In zijn tsjakka-tijd was er al een klein steekje los aan onze Emile, maar dit slaat alles. Nogmaals dat woord: KNETTERGEK !!!!
Dit woord is ooit uitgevonden door de hoogblonde leider van de PVV, die in een Kamerdebat minister Ella Vogelaar "knettergek" noemde. Daarna heeft hij dit woord nog vele malen herhaald in andere situaties tegen andere politici, zoals tegen zijn vaste kompaan Alexander Pechtold.

Deze week heeft Emile Ratelband bij het programma Pauw een vergeefse poging ondernomen om een serieuze draai aan zijn plan te geven. Ook buitenlandse media hebben lucht gekregen van de ongewone wens van die gekke Hollander. Hij is al door de BBC geïnterviewd. Over belangstelling niets te klagen. Is het hem misschien dáárom te doen? Publiciteitsgeil heet zoiets. En daar komt géén rood streepje onder.
Nog even over de rechtszaak die Emile heeft aangespannen: het zou een grote schande zijn als andere belangrijker rechtszaken hierdoor vertraging op zouden lopen !!!

Nog een laatste projectie van dit plan op mijn eigen situatie:
Zal ik een poging wagen om niet 20, doch 50 jaar van mijn leeftijd af te trekken? Dan ben ik plots 24 jaar en dan gaat één van mijn grootste wensen in vervulling: samen met mijn kleinzoon in hetzelfde voetbalteam te spelen. Hun clubje staat er op dit moment op de ranglijst niet al te rooskleurig voor, dus ze kunnen wel een wat oudere ervaren speler gebruiken.
Eén dingetje niet vergeten. Vooraf even naar de kapper om een kleurspoelinkje te halen. Het staat zo slordig als er op het kunstgras zo'n grijze duif rondfladdert.

Ik ga stoppen. Dat laatste idee was nog gekker dan KNETTERGEK...

 

 

 

4 reacties

Beste Han, Er zijn dingen waarin ik geen enkele vorm van energie meer in steek: dat is het Zwarte Pietengedoe. Mond erover houden en terugdraaien die hap.. Het volgende is: Emile Ratelband: mond erover houden en NIET terugdraaien die hap! Verder een normale dag gewenst vanaf het Waterfront..
Jopie Meerman

14 November 2018 om 14:41

Wat betreft Zwarte Piet: helemaal eens Jopie. Na drie columns over dit onderwerp is het mooi geweest.

Over Ratelband had ik nog nooit iets geschreven. Deze keer kon ik het niet laten...

 

han44

14 November 2018 om 20:24

Sorry Han, ik bedoelde de opmerking niet persoonlijk naar jouw blogs toe, maar naar alle media die me een beetje tureluurs maken over die items. Nee, want die stukjes van jou lees ik veel te graag. De media komen veel te kort wat humor betreft !
Jopie Meerman

14 November 2018 om 20:58

Emile Ratelband? In een heel erg diepe put dumpen en er nooit meer enige aandacht aan besteden.

Toos van Holstein

18 November 2018 om 15:53

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.