Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

435. Verboden te glimlachen

2 reacties

Het is alleszins de moeite waard om zo af en toe een blik te werpen op de pagina's 400 t/m 410 van NOS-teletekst. De meest bizarre nieuwsfeiten doen daar de ronde.
Deze week was het weer raak. Let wel, dit is géén grapje.

Het volgende bericht werd wereldkundig gemaakt:
Op alle vliegvelden van India is het aan douanepersoneel en politie vanaf heden verboden om te glimlachen naar vliegtuigpassagiers. De gedachte die hier achter zit is, dat het controleren van toeristen en andere passagiers moeilijker gaat als er eerst een vriendschappelijke band is geschapen via het uitwisselen van een simpele glimlach. Het Indiase douanepersoneel en de politiemensen waren tot nu toe te vriendelijk. Te familiair. Ze moeten chagrijniger gaan kijken. Toch in elk geval bozer. Toch op z'n minst neutraler. Passagiers moeten afgeschrikt worden. Dan is de kans groter dat drugstoeristen, smokkelaars en andere wetsovertreders op heterdaad betrapt zullen worden. Met een glimlach bereik je niks.

Dus stel dat u binnenkort als toerist gaat landen op het vliegveld van Mumbai, Madras, Calcutta of New Delhi dan bent u vast gewaarschuwd. Natuurlijk mag u zelf een poging ondernemen om een controlerend ambtenaar ter plaatse vriendelijk te bejegenen, maar deze avances zullen niet beantwoord worden. Toch jammer dat u door de allereerste mensen die u gaat ontmoeten in uw nieuwe vakantieland zo onvriendelijk benaderd wordt, maar helaas, het is niet anders. Bedenk erbij dat deze norse manier van benadering hen is opgedragen van hogerhand.

Op één Indiaas vliegveld gaan ze zelfs nog een extra stapje verder. Ook dit verhaal stond vermeld in het teletekst-stukje. Als op dat bewuste vliegveld het mannelijk bewakingspersoneel de snor laat staan dan krijgen ze daarvoor een extra maandelijkse financiële vergoeding. De overheid gaat er dus blijkbaar van uit dat het dragen van een snor leidt tot een onvriendelijker uiterlijk, dat de toeristen angst moet inboezemen.

Is dat zo? Zou een snor dan echt zo afschrikwekkend overkomen? Ik ben ook ooit begonnen met een vakantiesnor en -baardje, maar nooit beseft dat ik daardoor een barse uitstraling had gekregen. Nooit gemerkt dat mensen mij daardoor anders hebben benaderd.
Een beginnend snorretje zal ook nog wel meevallen, maar zodra dit object verder is uitgegroeid tot een soort oerwoud tussen neus en lippen, dan liggen de zaken toch duidelijk anders.
Bij agent Bromsnor klopte dat zeker wel. Deze veldwachter uit de afleveringen van Swiebertje maakte door zijn grote zwarte snor op iedereen een angstaanjagende indruk. Pas tijdens een kopje thee bij juffrouw Saartje ontdooide hij enigszins. Hoeveel kinderen zouden er in die jaren elke avond snikkend van verdriet in slaap zijn gevallen? Hoeveel kinderleed heeft agent Bromsnor tijdens al die afleveringen veroorzaakt?
Ja, daar gaan we nu pas serieus over nadenken. Tussen 1961 en 1974 heeft Bromsnor zijn "slachtoffertjes" gemaakt.

Maar is het uniek, wat daar op die Indiase vliegvelden gebeurt? Nee, bij lange na niet. Als grote voorbeeld gaan we naar Amerika, naar de USA, het land van Donald Trump.
Bij het douanepersoneel op de vliegvelden aldaar is alle menselijkheid er van bovenaf uitgeramd. Tijdens de ondervraging "Wat kom je doen in Amerika?" zit er een soort robot tegenover je, zonder gelaatsuitdrukking. Bij mijn eerste bezoek aan dat land heb ik nog geprobeerd om er doorheen te breken, maar dat is niet gelukt. Mijn familiaire opmerking dat mijn dochter daar studeerde sorteerde geen enkel effect. Geen enkele belangstelling, geen enkel invoelingsvermogen, niets van dat alles. Hij zat duidelijk niet om een praatje verlegen. Ook deze vorm van extreme desinteresse in de medemens is van overheidswege zijn opgelegd. Het kan slechts een kwestie van tijd zijn, of het douanepersoneel aldaar wordt daadwerkelijk vervangen door een legertje èchte robots. Het verschil zal nauwelijks te merken zijn.

Hoe zit dat op Schiphol, onze nationale luchthaven? Het is al weer een paar jaar geleden dat we voor het laatst gevlogen hebben, maar niets dan lof over het humeur van het Schipholpersoneel. Vooral die éne meneer. Nog altijd zie ik die uitbundige glimlach van die douaneman die vond dat ik mijn mini-flaconnetje met shampoo niet mee mocht naar één van de Canarische eilanden. Dit minicontainertje was nèt iets te groot, en met nèt iets teveel inhoud. Logisch dat deze meneer met een glimlach mijn eigendom in zijn bezit nam. Waarschijnlijk heeft hij zich, met diezelfde glimlach, die avond gedoucht met mijn shampoo.... Grrrrrrrrrrrr.

2 reacties

Stukje dat wat toevoegt aan het weblog, leuk...
Niewt dat je andere stukjes dat niet doen, maar het ene spreekt je meer aan dan het andere. Ik ben ook maar een mens. En wat die snor betreft, die van mijn husband, ik heb hem zelfs nooit zonder gekend, maar de snor is in de loop der jaren wel meegegroeid met ons beider postuur. Maar angst heeft dat ding nooit ingeboezemd, niet bij mij , kinderen noch kleinkinderen. en ook vreemde vrouwen zie ik nooit opzij springen.
En onvriendelijk kijken ? Ik vraag me wel eens in sommige winkels af of dat norse gedrag opgedragen is, of dat de man/vrouw, jongen of meisje dat uit zichzelf doet. In elk geval, bij mij scoor je niet met onvriendelijkheid. 
En op een vliegveld heb ik ook niks bij me waarmee gescoord kan worden. Dus, lachen mag !! Ik ga trouwens die pagina's eens opzoeken.
Prettig weekend!

 

Jopie Meerman

19 October 2018 om 21:36

Dat van Amerika komt mij heel bekend voor. Allemaal strak in het gezicht daar bij die douane. Je kunt zelf maar beter oppassen en niet te vriendelijk doen met een grapje want anders ben je gelijk verdacht. Jammer dat ze dit in India nu gaan copiëren, past helemaal niet bij de cultuur daar zoals ik die heb meegemaakt. Overigens moet ik het nu dan ook eens serieus met levensgezel hebben over zijn snor!

Toos van Holstein

24 October 2018 om 13:09

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.