Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

432. Topografische verzamelwoede

3 reacties

Dit wordt een heel ander verhaal dan column-104. Die verzamelwoede ging over postzegels, sigarenbandjes, lucifersmerken, kauwgomplaatjes en dat soort zaken. Het woord topografisch in de titel verraadt het onderwerp al een beetje.
Wat is het geval? Binnenkort gaan we ons laatste Waddeneiland bezoeken. Daarna hebben we ze allemaal gehad. Alleen Texel ontbrak nog op ons lijstje.

We zijn, lang geleden, in een voorjaarsvakantie, begonnen met Ameland. Het was een koude winter geweest, de ijsbergen lagen nog op het strand. En je auto stallen op het havenplateau van het Noordfriese Holwerd was al een risico op zich. Elke springvloed loopt de zaak daar onder en zout water is niet zo goed voor de carrosserie.
Ons tweede eiland was Terschelling. Ook daar hebben we fietsen gehuurd, want dat eiland is best wel groot. Mooi dat de hoofdplaats, toevallig ons domicilie, uitzicht biedt op de Waddenzee.
Het derde eiland was Schiermonnikoog, waar we sliepen in een voormalig schoolgebouw. Op dit kleine eiland konden we alle afstanden te voet afleggen.
Daarna volgde Vlieland. Deze keer gingen onze eigen fietsen mee. Het eiland was nog rustig, de TV-serie Dokter Deen moest nog komen. We hadden een hotelletje aan de voet van de vuurtoren waar destijds de pleegouders van Liesbeth List de scepter voerden. Ons stamrestaurant had uitzicht op de Waddenzee en elke avond werd het mooiste plekje, in de erker, voor ons gereserveerd.

Tja, en nu gaat het er binnenkort van komen. We gaan naar Texel. Deze keer gaat de auto mee. Op Texel mag dat, als je maar een retourtje koopt.

De volgorde van de Waddeneilanden van West naar Oost: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, (Rottumeroog). Te onthouden met het bekende zinnetje: Thee Van Tante Annie Smaakt (Rot).
Onze eigen persoonlijke volgorde: Ameland, Terschelling, Schiermonnikoog, Vlieland, Texel. Hoe gaan we dat onthouden? Ik weet al wat: Annie's Taarten Smaken Vreselijk Taai.
Niet te hopen dat tante Annie deze column leest. Zoja, dan hebben we binnenkort weer die witte limousine nodig met die geblindeerde ramen, die ons naar een geheim restaurant brengt waar Bert van Leeuwen een poging waagt om de verstandhouding te herstellen.

Waar is onze topografische verzamelwoede nog meer actief? In Friesland hebben we in de loop der jaren 9 van de 11 steden van de Elfstedentocht bezocht. Tijdens onze fietstocht door Nederland, dankzij een bezoek aan de schaatshal van Heerenveen, op weg naar één van de Waddeneilanden, een boerderij B&B in de buurt van Franeker.
Twee steden ontbreken nog op onze bucket-list: Sneek en IJlst zijn de blinde vlekken. Gelukkig liggen ze vlak bij elkaar. Een B&B in één van die Friese stadjes moet kunnen volstaan. Het gaat er zeker van komen.
De Elfstedentocht schaatsen? Nee, daar ben ik nooit aan begonnen. De afstand van 200 kilometers schrok me een beetje af. Die 70 kilometers langs de molens in de Alblasserwaard waren ver genoeg voor mij.

Tot voor kort waren we ook Pieterpad-etappes aan het sparen. De afstand Pieterburen (Gr) naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht is opgedeeld in etappes van zo'n 15 à 20 kilometer. Nee, we lopen ze niet op volgorde, maar inmiddels hebben we er totaal 6 gewandeld: 3 in Overijssel, 1 in Gelderland en 2 in Zuid-Limburg. Die laatste 2 etappes hebben we gewandeld vanuit Strabeek bij Valkenburg, alwaar we in een hotelletje zaten. Strabeek-Sittard was tot nu toe de mooiste etappe, mede vanwege het glooiende landschap. De andere etappe Strabeek - Sint-Pietersberg, is eigenlijk de laatste etappe van de totale wandeling tussen Noord-Groningen en Zuid-Limburg. Die dag kwamen we een gezin tegen met kinderen die de andere kant opliepen. "Kijk", zei de man van het gezelschap, "die meneer en mevrouw komen helemaal uit Pieterburen!!". We hebben het maar zo gelaten. De kindertjes keken ons vol bewondering aan...
Of er nog een vervolg komt aan die Pieterpadwandelingen is nog maar de vraag. We worden allebei een jaartje ouder.

Nog een andere topografische verzameling: Steden van Nederland, van enige importantie. Er staan er nog precies twee op onze bucketlist: Medemblik en Sneek. Toevallig hetzelfde Sneek van de Elfstedentocht.
De rest hebben we zo ongeveer gehad. Nou ja, een aantal steden slaan we gewoon over. Misschien een vooroordeel maar Almelo, Hengelo en Enschede slaan we over (volgens Herman Finkers is één van de plaatselijke stoplichten het meest interessante object van Almelo: het springt soms op rood en soms op groen, spannend!!!).
Het bezoek aan Tilburg, vorig jaar, bleek een grote sof. Dit hadden we nooit moeten doen. We hebben een stadswandeling gekocht bij het VVV. Knap dat ze door het oersaaie Tilburg nog een wandeling hebben kunnen regelen. Dat is op zichzelf al een prestatie van formaat.
De stad Eindhoven is een compleet oninteressant voor de eventuele toerist. En ik kan het weten, want ik heb er 5 jaar gewoond als personeelslid van een gloeilampenfabriek in het zuiden des lands.
IJmuiden en Den Helder lijken mij als eerste indruk volslagen oninteressant. Hoewel.... op weg naar Texel rijden we door enkele straten van Den Helder.

Zo, dat was het verhaal over topografische verzamelingen. Zijn er nog andere soorten verzamelingen?
Jazeker, sexuele verzamelwoede. In het kader van #metoo vertelt Bill Cosby zijn memoires. Nee, daar komt wat mij betreft geen column over !!!

3 reacties

Nou, ik heb er weer van genoten, hoor!

En ik wens jullie een hele fijne tijd op Texel!

Tuinfluiter

01 October 2018 om 19:55

Dankjewel Tilly !!! Afhankelijk van onze bevindingen kan ons bezoek aan het laatste Waddeneiland misschien leiden tot een nieuwe column.

han44

01 October 2018 om 22:50

Als ik dat zo lees hebben jullie al een heel mooie verzameling aangelegd. Waar opletten vroeger op school bij topografieles al niet toe kan leiden! trouwens, als jullie het Pieterpad af hebben is er nog de aansluitende route naar Santiago de Compostela.

Toos van Holstein

03 October 2018 om 11:47

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.