Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

431. Foutje, bedankt (1)

2 reacties

Wat een stunt !!! De trouwambtenaar van de Burgerlijke Stand stond te wachten in Kapelle-Biezelinge. Het bruidspaar en hun gasten stonden te wachten in Capelle aan de IJssel, op zo'n dikke 100 kilometer afstand. 't Scheelt inderdaad maar één letter: Kapelle of Capelle.
Tja, zo'n 100 kilometer overbrug je niet zomaar in een kwartiertje, maar achteraf was er toch nog wel wat mogelijk geweest langs de digitale snelweg: een huwelijksvoltrekking via het beeldscherm, zoals skype of facetime, compleet met het zetten van digitale handtekeningen. Uiteindelijk heeft het bruidspaar in spe een nieuw verzoek ingediend bij de gemeente Capelle aan de IJssel, enkele dagen later. Foutje, bedankt.

Zouden er in Nederland meer van dit soort situaties zijn die aanleiding geven tot vergissingen? Vast wel, ik heb er een aantal gevonden.

- Serooskerke (W) en Serooskerke (S) geven geen aanleiding tot vergissingen zo lang de plaatsnaam wordt gevolgd door een hoofdletter tussen haakjes.
- Koudekerke (W) en Coudekerke (S) worden niet verward, aangezien het laatste dorpje in de 17e eeuw geheel onder het Oosterscheldewater is verdwenen; alleen de Plomptoren staat er nog.
- Een vergissing tussen Grijpskerke op Walcheren en Grijpskerk, nabij de stad Groningen, kan heel wat onnodige autokilometers schelen.
- er is een Nieuwland bij Middelburg en er is ook nog een Nieuwland tussen Gorkum en Vianen, heel verwarrend allemaal.
- Ede op de Veluwe mag niet verward worden met Eede in Zeeuws-Vlaanderen; dat laatste dorpje is heel beroemd geworden omdat koningin Wilhelmina in 1945 na de oorlog voor het eerst voet op Nederlandse bodem zette; speciaal voor deze gelegenheid had de plaatselijke bakker met behulp van meel een grensstreep op het wegdek getrokken.
- hoe verhouden zich de criminaliteitscijfers tussen Maartensdijk (U) en Sint-Maartensdijk (Z); het laatste dorp telt, als je de naam beschouwt, meer heilige boontjes.
- Hoeveel mensen zouden bij een bezoek van de musical Soldaat van Oranje de begrijpelijke vergissing hebben begaan om naar het Zuidlimburgse Valkenburg af te rijden in plaats van het dorpje Valkenburg tussen Leiden en Katwijk?
- Er zijn in Nederland 7 dorpjes die luisteren naar de naam Veenhuizen; het bekendste dorp van die naam ligt in het noorden van Drente en is bekend vanwege de penitentiaire inrichtingen en het Geveangenismuseum.
- Hengelo (G) en Hengelo (O) liggen slechts 40 kilometer uit elkaar; een bron van misverstanden.
- Er zijn drie dorpjes die Alphen heten: Alphen bij Gilze-Rijen, Alphen aan de Maas en Alphen aan de Rijn.

Ook Belgische steden kennen hun Nederlandse kopieën:
- In Zuid-Limburg ligt het dorpje Mechelen aan het riviertje de Geul.
- Aan het Zwartewater bij Zwolle ligt het hanzestadje Hasselt.
- Aan de Waal bij Nijmegen ligt het dorpje Gendt (met dt, dat wel...)
- Aan de Afgedamde Maas ligt, in de buurt van Woudrichem, het dorpje Aalst (ik heb er ooit één keer gevoetbald tegen de plaatselijke club).
- in het Westland ligt het dorptje De Lier; is er enige gelijkenis met het Belgische Lier?

Om het extra ingewikkeld te maken:
- In Duitsland, vlak over de grens bij Dinxperlo, ligt het stadje Bocholt.
- In de Belgische Kempen ligt het dorpje Bocholt.
- In Zuid-Limburg, vlakbij Simpelveld, ligt het piepkleine dorpje Bocholtz (één keer ben ik daar met de racefiets doorheengereden).

Nog ééntje over onze band met Zwitserland:
- Aan de Friese kant van de Afsluitdijk ligt het dorpje Zurich; het verschil met de gelijknamige Zwitserse stad kan niet groter zijn: een indrukwekkend berglandschap tegenover een platte polder vol met koeien.

Nog een paar verrassende plaatsnamen:
- In Zeeuws-Vlaanderen, vlakbij Aardenburg, ligt het dorpje Turkeye. Voor de zekerheid heb ik even de website nummerzoeker.nl geraadpleegd: er is geen enkele inwoner met de achternaam Erdogan.
- In het oosten van Friesland, vlakbij Drachten, ligt het gehuchtje Moskou; omdat ik nummerzoeker.nl nog had openstaan heb ik ook daar een controle uitgevoerd: géén van de inwoners luistert naar de naam V. Poetin.

Bij de laatste vergelijking heb ik een serieus advies voor onze VVD-stemmers. Als ik u was zou ik niet verder lezen. Het mag wel, maar u moet het zelf weten, u bent gewaarschuwd.
Het gaat om de stad Roosendaal in Westelijk Noord-Brabant, de bakermat van Jesse Klaver, en om het dorpje Rozendaal, iets ten noorden van Arnhem. Dit laatste dorp heeft gemiddeld het grootste financieel vermogen per inwoner van heel Nederland. Er is nòg een record. De gemeente Rozendaal heeft het hoogste percentage VVD-stemmers van heel Nederland. Zou het één te maken hebben met het ander? Dat zou me niets verbazen.
Bovendien is er in Rozendaal een kasteel met een bijzondere attractie: de zogenaamde bedriegertjes. Dit is een soort plateau waar de bezoekers aan het kasteel verzameld worden. Plotseling wordt de verzamelde menigte kletsnat, omdat er overal fonteintjes met water ontstaan.
Het woord "bedriegertjes" is wel grappig gekozen, want ook in de eerder genoemde VVD komen nog wel eens bedriegertjes voor. Hoeveel VVD-ers hebben de laatste tijd het veld moeten ruimen, omdat er een "vlekje" aan zat. De één kon zich "zogenaamd" niet herinneren dat er ooit een bonnetje was, de ander bediende zich van onwelvoeglijke teksten op Facebook en Twitter en de derde beweerde hardnekkig dat hij gelogeerd had in het buitenverblijf van Vladimir Poetin.
Eén VVD-bedriegertje is heel hardnekkig. Ik heb het over Markje, toevallig de baas van het spul. Enkele jaren geleden beloofde hij € 1000 aan elke hardwerkende Nederlander. Niets van gemerkt !!! Kortgeleden besloot hij eigenhandig om de dividendbelasting voor grote bedrijven af te schaffen. Zelfs de coalitiepartijen waren stomverbaasd. Ze wisten van niets. Het was een duidelijke éénmansactie. Het gaat ons land miljarden kosten, die op een heel andere manier besteed hadden kunnen worden.

Een ondeugend baasje, die Markje...

2 reacties

Ik geniet altijd zo van jouw columns en ook deze keer weer!

Inderdaad, aan die namen van sommige Nederlandse dorpen

kun je je goed vergissen...

 

Tuinfluiter

23 September 2018 om 15:58

Leuk, die verzameling namen. Ik heb er nog een voor je. Het dorpje Zurich in Friesland bij de Afsluitdijk. Jammer dat er geen Umlaut op staat. En ons Markje? 't Is een bijzonder kind en dat is ie!

Toos van Holstein

26 September 2018 om 12:14

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.