Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

428. Onbegrijpelijke zaken

1 reactie

We beginnen met een onbegrijpelijke rekenfout, die al vele jaren Nederland teistert. Met name tweepersoonshuishoudens hebben al jarenlang veel teveel betaald voor hun waterschapsbelasting.

Alle Nederlandse waterschappen hanteerden tot nu toe het volgende tarief:
- Een éénpersoonshuishouden wordt aangeslagen voor 1 vervuilingseenheid
- Een tweepersoonshuishouden wordt aangeslagen voor 3 (!!!!!) vervuilingseenheden
- Een driepersoonshuishouden (of groter) wordt aangeslagen voor 3 vervuilingseenheden

Hoe is het mogelijk geweest dat een gerespecteerde organisatie als het Waterschap zo'n koei van een rekenfout heeft kunnen maken. Heeft de leiding van zo'n organisatie nooit fatsoenlijk leren rekenen op het Middelbaar Beroepsonderwijs? En waarom heeft er nooit iemand van de Nederlandse burgers ingegrepen?

Even een ander rekensommetje: tussen 1967 en 1970 hebben wij drie jaar lang teveel betaald. Ja toen bestond die belachelijke rekenfout al. We waren nog met z'n tweetjes, de kindertjes waren nog toekomstmuziek. Tussen 1990 en 2017 hebben wij 27 jaar teveel betaald. We waren toen weer met z'n tweeën, de kinderen waren de deur uit.
Of zouden ze per ongeluk onze parkiet of (later) onze hamster meegeteld hebben?

Met ingang van 2018 wordt alles anders. Er is bij de waterschappen blijkbaar iemand in dienst getreden die wel fatsoenlijk heeft leren rekenen. De rekenregels zijn nu plotseling als volgt:
- Een éénpersoonshuishouden wordt aangeslagen voor 1 vervuilingseenheid
- Een tweepersoonshuishouden wordt aangeslagen voor 2 vervuilingseenheden
- Een driepersoonshuishouden wordt aangeslagen voor 3 vervuilingseenheden
- Een vierpersoonshuishouden (of groter) wordt aangeslagen voor 4 vervuilingseenheden

Ik denk dat ik een poging ga wagen om het te veel betaalde bedrag terug op te eisen. Dat zijn totaal 30 jaren dat we als tweepersoonshuishouden voor 3 vervuilingseenheden betaald hebben. Het zal even zoeken worden hoe destijds de tarieven lagen, maar dat zal de moeite waard zijn. We houden u op de hoogte, zodat ook anderen kunnen profiteren van ons (eventuele) succes.

Nog een onbegrijpelijke zaak op een heel ander niveau. Wekenlang zijn we in de media gevraagd naar de verblijfplaats van Jos Brech uit Simpelveld. Zijn foto stond pontificaal in alle kranten en op alle journaals. Aanvankelijk wees alles op een verblijfplaats in de noordelijke Vogezen. Toen hij, mede dankzij al die openheid, in de buurt van Barcelona werd gearresteerd waren er bepaalde media, waaronder het NOS-journaal, die vanaf dat moment alleen nog spraken over de arrestatie van Jos B. uit S. en die een balkje voor zijn ogen plaatste. Wanneer valt dat moment precies wanneer Brech wijzigt in B. Wanneer komt dat balkje voor zijn ogen om hem onherkenbaar te maken?
Deze maatregel van het TV-journaal en van bepaalde kranten komt op z'n zachtst gezegd een beetje geforceerd over. Niet alle media volgden het voorbeeld van het TV-journaal. De krant AD en haar satellietkranten, zoals de PZC, bleven de naam Jos Brech voluit schrijven en plaatsten géén balkje voor de ogen.

Deze zogenaamde initialenregeling wordt vaak toegepast in medialand. Maar niemand is verplicht om zich daaraan te houden. Er volgen geen sancties als een krant nog steeds Jos Brech schrijft. Een beetje hypocriet om van de één op andere dag over te stappen van de volledige achternaam naar de eerste letter daarvan.
De bedoeling van de regel is inderdaad om de privacy van de verdachte te waarborgen vóór deze door de rechtbank schuldig bevonden wordt. Eén uitzondering is er op de regel: als het potsierlijk wordt dan hoeft het niet. Wanneer wordt het potsierlijk? Als overbekend is over wie we het hebben, zoals in het geval van Jos Brech.
Zo is dat ook het geval bij die Amsterdamse knuffelcrimineel die zelfs door Twan Huis ooit is uitgenodigd om acte de presence te geven in College Tour. Niemand heeft het over Willem H., iedereen noemt hem bij zijn volle naam: Willem Holleeder. Deze meneer is overbekend en heeft geen privacy meer nodig.

Toen Pieter van Vollenhoven een aantal jaren geleden de file beu was en de laatste kilometers naar de afslag over de vluchtstrook aflegde. Hij wilde op tijd thuis zijn om de kookkunst van zijn lieve Margriet te proeven. Geen Pieter van V. stond er in de kranten, maar gewoon voluit: Pieter van Vollenhove heeft een ernstige verkeersovertreding gemaakt.

Dus stel dat onze koning morgen in Den Haag zonder licht op z'n fiets door het Haagse Bosch rijdt en hij wordt aangehouden en stel dat hij daarbij de verbalisant onheus bejegent. Dat zou best kunnen. Ook een koning heeft wel eens een kort lontje, zeker als Alexia de hele maaltijd heeft lopen zeuren dat ze haar bord met spruitjes niet leeg wil eten. Maar dan staat er de volgende dag niet in de Haagse Courant dat éne Willem Alexander van O.N. zich heeft misdragen, maar dan wordt gewoon zijn volledige naam genoemd.

Nog even een persoonlijke bekentenis. In 1954 heb ik, samen met mijn vriendjes, iets stouts gedaan. We werden vriendelijk, doch dringend uitgenodigd op het Middelburgse politiebureau, alwaar we te werk gesteld werden. De voorloper van het bureau HALT. We moesten de fietsen poetsen van alle agenten. Tijdens dat werkje heb ik helaas (per ongeluk?) één van de banden van de agentenfietsen leeg laten lopen. Stel dat de eigenaar van deze fiets met die platte band erop uitgestuurd zou worden om een wildstroper te arresteren in het buitengebied van Middelburg. Met een platte achterband is deze missie zeker niet geslaagd. Je zou dus met een beetje fantasie kunnen zeggen dat ik er persoonlijk voor verantwoordelijk was dat het misdaadcijfer op Walcheren in de hoogte werd gestuwd.
Als iemand van justitie dit stukje leest en daar alsnog werk van wil maken dan is mijn naam vanaf heden Han P., alias Guust F.

1 reactie

Doorzetten, die actie bij het Waterschap, dan klotst er misschien ineens heel veel particulier geld binnen de Zeeuwse dijken. En dat van Jos B. Tja, zeggen ze in Duitsland niet zoiets als  Konsequenz führt zum Teufel?

Toos van Holstein

05 September 2018 om 11:58

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.