Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

423. Ezelsbruggetjes (2)

2 reacties

Dit is de tweede column over het onderwerp "Ezelsbruggetjes". De eerste dateert uit 2011 (column-59) en hierin heb ik, zonder het zelf te weten, een enorme blooper begaan. Wat was het probleem? Om de volgorde van de Waddeneilanden te onthouden, van west naar oost, had ik destijds het volgende zinnetje genoteerd in mijn column: Thee Van Tante Annie Smaakt Rot: Texel - Vlieland - Terschelling - Ameland - Schiermonnikoog - Rottumeroog.
Nou wil het toeval dat wij in onze familie ook een tante Annie hebben. En dat zij mijn columns las, dat wist ik echt niet. Deze tante Annie was zwaar beledigd over dat gewraakte zinnetje. Dat bleek uit haar agressieve email: Hoe ik erbij kwam dat haar thee niet lekker smaakte. En dat haar theevisite tot nu toe nooit klachten had. Kortom, ze was tot op het bot beledigd.
In een vriendelijke antwoordmail heb ik haar geadviseerd om het zinnetje over die rotsmakende thee niet al te persoonlijk op te vatten. Dat het slechts een geheugensteuntje was om de Waddeneilanden te onthouden. Niets hielp, ze bleef boos en die boosheid duurt tot op de dag van vandaag.

Misschien dat deze actie kan helpen. Ik heb besloten om Rottumeroog weg te laten uit het rijtje, daar mogen normale mensen toch niet komen. De enige gewone burgers die daar wel eens geweest zijn waren Godfried Bomans (hij werd er verteerd door eenzaamheid en heimwee) en Jan Wolkers (hij had het er reuze naar zijn zin en heeft er nog jonge zeehondjes geholpen). Dit speelde zich af in 1971.
Het nieuwe ezelsbruggetje luidt vanaf heden: Thee Van Tante Annie Smaakt. En dat laatste klinkt toch een stuk vriendelijker, zeg nou zelf. Of we gebruiken voortaan het meer bekende TV-TAS: Texel - Vlieland - Terschelling - Ameland - Schiermonnikoog.
Het zou dus zo maar kunnen dat door deze actie de vrede met tante Annie getekend is. Zo niet, dan resteert er nog maar één oplossing: ons beiden opgeven voor het programma "Het familiediner" en maar hopen dat zij op het beslissende moment plaatsneemt achter de geblindeerde ramen van de grote witte limousine, die aankomt bij het uitgekozen restaurant. Het is te hopen dat programmamaker Bert van Leeuwen haar zo ver kan krijgen.

Zijn er nog nieuwe ezelsbruggetjes bijgekomen? Jazeker.
Mijn Goudvis Bas Eet Haast Nooit Chocolade Pudding: Van noordwest naar zuidoost zijn dit de voorletters van de landen van Midden-Amerika: Mexico, Guatemala, Belize, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama.
Dat zinnetje over die domme goudvis die calorierijke producten eet is zo moeilijk te onthouden, dat ik even in de atlas moet spieken hoe die Midden-Amerikaanse landen erbij liggen en van daaruit kan ik dan misschien het zinnetje van het ezelsbruggetje terugvinden. Dit is precies de omgekeerde weg, dat is mij duidelijk.

Weer een ander zinnetje: Ik Verving Xanders Lekkere Citroenen Door Mandarijnen: Dit zijn de Romeinse cijfers van laag naar hoog: I V X L C D M (1 - 5 - 10 - 50 - 100 - 500 -1000)
Als Xander de ruil van deze vruchten niet ziet zitten, dan is er nog een alternatief zinnetje: Ik Verkoop Xavier Liever Chocola Dan Melk.

Vroeger op school had ik persoonlijk een trucje ontwikkeld om enkele aardrijkskundige probleempjes het hoofd te bieden:
Katwijk aan Zee en Noordwijk aan Zee liggen beiden in Zuid-Holland (enige voorkennis is nooit weg). Maar welke van de twee ligt het meest noordelijk? Noordwijk natuurlijk, het woord zegt het al.
Egmond aan Zee en Bergen aan Zee liggen beide in Noord-Holland. Maar welke van de twee ligt het meest noordelijk? Bergen natuurlijk, want bergen zijn van nature hoog.

Afgelopen weken heb ik het bekende trucje nog toegepast om aan de vorm van de maan af te lezen of het eerste kwartier (wassende maan) of laatste kwartier (afnemende maan) was.
Omdat ik van het sikkeltje de letter P kon maken, wist ik dat het eerste kwartier was.
P in het Frans is Premier (eerste) en D in het Frans is Dernier (laatste). U kent dat trucje ongetwijfeld ook.
Jammer dat de volledige maansverduistering van afgelopen vrijdag bij ons niet te volgen was vanwege een volledig wolkendek.

Nog een paar simpele bekende trucjes:
- Meneer Van Dalen Wacht Op Antwoord. In die volgorde moeten berekeningen uitgevoerd worden: Machtsverheffen, Vermenigvuldigen, Delen, Worteltrekken, Optellen, Aftrekken.
- KNAP: de Kathode is Negatief, de Anode is Positief
- stuuRboord = Rechts, dus bakboord = Links
- voor minder Bijbelvaste lieden is er het trucje GELaND: de eerste 5 boeken van het Oude Testament heten achtereenvolgens Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri, Deuteronomium

Om mijn pincode te onthouden heb ik een wiskundig trucje bedacht, wat altijd perfect werkt. Welk trucje dat is? Nee, dat ga ik u niet vertellen...

2 reacties

Ja, ik heb ook een trucje voor mijn pincode hoor...

Maar natuurlijk vertellen wij dat niet.

En ik heb ook weer van jouw verhaal genoten!

Tuinfluiter

30 July 2018 om 20:14

Ja, dat gedoe met foto's plaatsen blijft maar voortduren. Jammer.

Voor die maanstanden heb ik nog een andere truc. Bij opkomende (wassende) maan kun je aan de linkerkant van de maan een vertikaal streepje trekken waardoor een p ontstaat. Bij afnemende maan kun je dat streepje aan de rechterkant trekken en ontstaat een a.

Toos van Holstein

01 August 2018 om 11:01

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.