Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

420. Laatste nieuwtjes

1 reactie

Heeft u wel eens van een slaapfeestje gehoord? Het woord op zich is heel erg verwarrend, want op een slaapfeestje wordt NIET geslapen. Hoe ik dat weet? Wel, mijn kleindochter is onlangs 12 jaar geworden en toen hield ze een slaapfeestje met 7 andere meiden uit haar klas. Met een beetje passen en meten lukte het om het hele gezelschap in één kamer te situeren.
En er wordt dus níet geslapen, maar wèl gekletst. Waarover? Nou, gewoon. Alle jongens uit de klas komen één voor één uitvoerig aan de beurt. Daarna het onderwijzend personeel. En als er dan nog tijd over is? Dan begint alles weer gewoon van voren af aan. Verdere benodigdheden voor een slaapfeestje: heel veel chips en heel veel frisdrank. En .... niet te vergeten: de naaste buren waarschuwen voor mogelijke geluidsoverlast.
Die twaalfde verjaardag van mijn kleindochter heeft voor mijzelf nog een heel ander gevolg gehad. Ik ben nu de enige en allerlaatste van onze familie die NIET in het bezit is van een smartphone. Nee, ik voel me niet zielig. Zie column-395 voor de uitleg. En tussen december 2017 en juni 2018 is mijn aversie tegen het verschijnsel smartphone alleen nog maar gegroeid. Dat ding komt er dus niet.

Het wordt weer een rommelige column. Ik spring van de hak op de tak.

Het volgende verhaal speelt in het Zeeuwse provinciestadje Goes:
Afgelopen weken is de Sint Maartenbrug te Goes voorzien van een nieuw wegdek. Deze fiets- en voetgangersbrug over de Goese haven wordt elk uur met menskracht omhooggetrokken. De brugwachter doet de slagboom omlaag en trekt aan een ketting om de brug omhoog te krijgen en alzo de scheepvaart door te laten.
Het wegdek van de brug was destijds van hout en is nu vervangen door metaal. Beseft u het probleem? De soortelijke massa van hout is 0,7 kg/dm3 en de soortelijke massa van staal is 7,8 kg/dm3, meer dan 10x zo zwaar dus. Hoe krijgt die arme brugwachter dat vernieuwde zware wegdek ooit nog omhoog? Een tweede (hulp)brugwachter is veel te duur voor de Stadshaven Goes.
Andere opties:
- de brugwachter een abonnement geven voor het krachthonk op de sportschool
- de brugwachter tot aan zijn pensionering (67) te voorzien van gratis spinazie; daar was Popeye in de gelijknamige strip ook mee geholpen; deze groente levert spierballen op.
De echte oplossing is van natuurkundige aard. De balans van de brug is verstoord door het zwaardere wegdek. Een natuurkundestudent kan het probleem blindelings opdreunen: kracht x krachtarm = last x lastarm. Daar gaat het om. Met enige moeite heeft een bedrijfje het voor elkaar gekregen om de balans terug te herstellen, zodat de brug, via de ketting, door één persoon bediend kan worden. Dat zou een prachtig vraagstuk zijn voor het VWO-examen natuurkunde voor het komende seizoen: een berekening wat er precies moet gebeuren om de verzwaarde brug terug in balans te krijgen.

Nieuws uit Turkije:
Het gaat over R. Dogan (ik blijf zijn schuilnaam gebruiken). Hoe is het in Godsnaam, sorry, in Allah's naam mogelijk dat een kiezer aan zo iemand zijn of haar steun verleent. Onbegrijpelijk. Deze eigenheimer stopt iedereen achter slot en grendel die het niet met hem eens is. Hoe heet zoiets? Despotisme? Tirannie? En dat Nederlandse Turken massaal voor deze persoon kiezen. Nee, sorry, ik begrijp er geen jota van.

Weer iets heel anders:
Afgelopen zaterdag had Duitsland nog welgeteld 3 seconde te spelen in blessuretijd. De stand tegen Zweden was 1-1. Bij deze stand waren onze Oosterburen zo goed als uitgeschakeld. O ja, eventjes tussendoor, we hebben het over voetbal. "Schenk maar een borrel voor me in" zei ik tegen mijn echtgenote, "de Duitsers zijn bijna uitgeschakeld". Na die laatste vrije trap smaakte de borrel zuur. De eerste borrel in mijn leven die zuur smaakte.
Een paar dagen later smaakte de borrel een stuk minder zuur. Duitsland kreeg in de blessuretijd twee (!!!) doelpunten om de oren tegen Zuid-Korea. Een koekje van eigen deeg, heet zoiets.
Ik heb mijn hoop op België gevestigd. Ze hebben een hele goede lichting voetballers. Toen Nederland zo'n goede lichting had werden we 3x vice-wereldkamioen, één keer derde en één keer Europees kampioen. Kom op België, jullie hebben nog nooit zoiets bereikt, maar .... nu kan het !!!!!!

Toch nog eventjes naar de USA:
Aan de Mexicaanse grens worden kleine kindertjes van hun ouders gescheiden. Aan de Canadese grens worden hardloopsters achter de tralies gezet. Lees maar verder en huiver.
Een Frans meisje (19) was op bezoek bij haar moeder in Canada, in de buurt van Vancouver. 's Avonds had ze nog zin om een rondje hard te lopen. In het natuurgebied kwam ze per ongeluk aan de verkeerde kant van de stippellijn terecht. Nog erger: de stippellijn was niet ingetekend op het bospad!!! Ze werd gearresteerd door de Amerikaanse grenspolitie omdat ze haar paspoort niet bij zich had. Ze werd beschouwd als een illegale immigrant en werd met de boevenwagen met loeiende sirene vervoerd naar een naburig stadje en vastgezet in een detentiecentrum, lees gevangenis. Haar enige bezit was haar sportkledij. Het duurde 2 weken (!!!) voordat ze weer herenigd kon worden met haar moeder in Canada. In het land van Trump kan alles.
Dit roept herinneringen op aan ons bezoek aan de Niagara watervallen. We overnachtten in het plaatsje Olcott Beach aan de zuidkant van het Ontariomeer. Van daaruit reden we naar Niagara Falls om aan de Canadese kant onze auto te parkeren. Geen probleem om Canada binnen te komen, maar 's avonds terug naar de USA, dat was een ander verhaal. We hebben hemel en aarde moeten bewegen en al onze overredingskracht moeten inzetten om terug in de States te komen. Terwijl honderden toeristen dagelijks dezelfde handelingen plegen. En dit was nog in het pre-Trumpiaanse tijdperk...

Tot slot: een beter woord voor "slaapfeestje" is "pyama-party".

 

 

1 reactie

Een mooi nieuwsoverzicht van de laatste dagen! Dat niet-slaapfeestje is daarbij gelukkig een goed slaapmutsje voor al dat negatieve wereldnieuws. TOOS

Toos van Holstein

30 June 2018 om 15:46

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.