Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

419. 's Lands wijs, 's lands eer

1 reactie

Bent u wel eens in Japan geweest? Gaat u wellicht binnenkort naar Tokio? Pas dan op. In bepaalde landen in Oost-Azië is het een grove belediging als je in een restaurant een fooi geeft. Japan is zo'n land. Maak dus nooit de fout om in een Japans restaurant een extraatje te geven. Hoe goed ook bedoeld, ze zijn zwaar beledigd en ze kijken je met de nek aan. De Japanse restaurants in ons eigen land zijn inmiddels "bijgedraaid". Daar zijn ze intussen gewend geraakt aan het verschijnsel "fooi".

Deze column gaat over zaken die in Nederland heel normaal zijn, maar die in andere landen net iets anders geïnterpreteerd worden. Het gaat met name over "eten en drinken".

Tsjechië:
Als je urenlang door de binnenstad van Praag hebt gedwaald en je zakt moe maar voldaan neer op een terrasstoeltje aan de Moldau, dan moet je bedenken dat je net zo lang mag blijven zitten, zo lang je glas nog niet helemaal leeg is. Na de laatste slok stuift er een ober op je af: nieuw drankje bestellen òf betalen en wegwezen. Toeristen die alleen maar naar de Moldau zitten te staren, daar hebben ze niks aan.

USA:
In Amerika, het land van Trump, is het al niet veel anders. Als je privé-serveerster doorheeft dat de maaltijd zo'n beetje opgesoupeerd is, verschijnt ze pontificaal met een schoteltje met daarop de rekening. Minimaal 15% fooi wordt er van je verwacht. Als je rekenvaardigheid je hierbij in de steek laat, wil de serveerster je graag een handje helpen, met behulp van een tipcalculator.
We blijven nog even in de States. Het zelf uitkiezen van een interessant tafeltje op een terras is daar een soort doodzonde. Je moet je eerst binnen melden bij een soort balie. Daar krijg je een serveerster toegewezen, die mee naar buiten loopt en een tafeltje voor je uitzoekt. Het leuke tafeltje helemaal beneden bij de rivier gaat aan je neus voorbij. In plaats daarvan wordt het een tafeltje tegen het huis aan, dan hoeft ze niet zo ver te lopen.

China:
In China is het gebruikelijk om, heel bewust, eetgeluiden te produceren. Boeren en smakken is een beleefde uiting dat het je smaakt. Als je deze geluiden achterwege laat, denkt men dat je het eten niet lekker vindt.

Italië:
In een restaurant moet je zogenaamde "coperto" betalen. Dit Italiaanse woord betekent in het Nederlands vertaald "bestek". Je huurt als het ware het bestek. De fooi dient hier nog bovenop te komen. Volgende keer als we naar Italië gaan dan nemen we zelf plastic bestek mee en dat leggen we dan opzichtig naast onze borden, met het verzoek om hun eigen bestek weg te halen. En o wee, als er dan alsnog "coperto" op de eindafrekening komt te staan...

Engeland:
In Engeland mag je als man probleemloos een pub bezoeken. Voor vrouw en kinderen is er een andere regeling. Zij mogen niet in de verleiding gebracht worden om alcoholische dranken te nuttigen of zelfs maar te zien nuttigen. Voor hen is er de hoogst ongezellige family-room. Heel ouderwets gestoffeerd en met een aftands tweedehands bankstelletje. Wat een zielig gezicht was dat, toen ik, jaren geleden, mijn familie moest achterlaten in die bedompte kamer met die oude meubeltjes. Uit solidariteit ben ik toen ook maar gebleven en hebben we met z'n allen een "lemonade" gedronken.

Frankrijk:
In een Frans hotelletje kun je een kamer huren, echter het ontbijt is niet inclusief. Dat dien je apart te voldoen en bedraagt minstens € 10,00 per persoon. Voor dat geld krijg je wat stokbrood, dat je hooguit met jam mag besmeren. Kaas (fromage) en ham (jambon) blijven ver uit het zicht.
Het is dus verstandiger om het ontbijt niet in het hotel te nuttigen, maar om gewoon na het ontbijt langs de boulanger te gaan en voor veel minder geld iets veel lekkerders te kopen.

België:
In de Belgische Borinage zijn café's waar je géén koffie kunt bestellen. Dat hebben ze niet, ondanks het feit dat het woord "café" letterlijk "koffie" betekent. Wat je dan wel kunt bestellen? Wat dacht u van een biertje? Dat is geen enkel probleem. De hele bar staat vol met lege glazen. En die zijn NIET van gisteravond!!! Maar ik had om half elf 's morgens nog geen zin in bier. Wat een geluk! Ze hadden nog precies één flesje chocomel.

Duitsland:
In Duitsland kun je geen buitenlandse bieren kopen. Om patriottische redenen kun je slechts Bitburg, Kölsch, Warsteiner, Erdinger, Becks, Krombacher en Fürstenberg bestellen. Dus geen Leffe, Grimbergen, Palm of Kasteelbier. Dit verschijnsel begint precies bij de stippellijn (= grens) tussen Duitsland en haar buurlanden.
Pas op, bij het bestellen van een schnitzel krijg je een megaportie, die je onmogelijk in je ééntje kunt verorberen. De oplossing? Neem òf een Kinderportion òf een Seniorenteller. Veel kleiner èn ietsje goedkoper.

Griekenland:
In een Grieks restaurant schenken ze meteen bij binnenkomst een gratis ouzo. Pas op, deze gratis ouzo is om het gezelschap alvast te paaien voor de volgende avond. Zeg nooit dat het je laatste avond is. Dat zou echt superstom zijn. Zo onwetend waren wij dus. Geen ouzo en geen vriendelijke bejegening die laatste avond.
Op een Griekse avond wordt retsina geschonken, een Griekse wijn, die naar hars smaakt. Helaas is de wijn op zulk soort avonden van inferieure kwaliteit. Niet lekker en je wordt er heel snel dronken van.

Oost-Azië:
In Korea, Vietnam, Cambodja en de Filippijnen heeft elk restaurant van importantie hond op het menu. Dus mocht u een keer in Manilla komen: een hondenbiefstukje is daar een speciale lekkernij. Ik weet het, hondenliefhebbers gruwen van deze gedachte.
Wat ik me nog afvraag, welk ras hond zouden ze daar verorberen? Van een chiwawa kun je nauwelijks één biefstukje snijden, hooguit een portie voor een seniorenmenu, maar van één Deense dog kun je met gemak een heel regiment soldaten voeden.

Zo, dat was een korte bloemlezing van afwijkende gebruiken in andere landen. Na wat onderzoekwerk zou er zomaar eens een deel-2 kunnen volgen.

1 reactie

Heel handig, deze column...

Voor iedereen die binnenkort op vakantie gaat!

Tuinfluiter

24 June 2018 om 18:59

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.