Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

418. Een wervende naam voor een TV-programma

2 reacties

Voor het eerst deze week "Bonje met de buren" gekeken. Puur uit nieuwsgierigheid. Gezien de alliteratieve tekst zou het ook zomaar de titel van een Suske en Wiske album kunnen zijn. Maar de programmatitel dekte de lading volledig. Nee, ik ga geen tweede keer kijken. Het is goed zo. Ik vraag me af hoe iemand op het idee komt om zich bij de omroep aan te melden. Uit wanhoop? Een extreme vorm van publiciteitsgeilheid? En hoe krijg je de buren zo ver dat ze ook mee willen doen?

Een paar jaar geleden was er een programma met een soortgelijke titel: "Herrie in de keuken" waarin chef-kok Herman de Blijker noodlijdende restaurantjes hielp om smakelijke maaltijden te serveren en zodoende meer klandizie te trekken. Soms keken we hier wel naar.

De titel van een TV-programma is heel belangrijk. Door deze tekst moeten potentiële kijkers over de streep getrokken worden. De kijkcijfers moeten omhoog. En alles draait om kijkcijfers. Die arme Humberto Tan heeft het geweten. Hij had best een aardig praatprogramma op RTL. Alleen de kaasstengels bleven iedere avond onaangeroerd. Nog nooit heb ik iemand één van de twaalf stengels zien consumeren. Alleen al over die kaasstengels heb ik destijds column 285 geschreven. Was het negeren van deze stengels een voorbode van het naderende einde van Humberto?

Soms zet de titel van een programma je op het verkeerde been. Dat had ik onlangs nog met "The big bang theory" van Veronica. Aan de titel te oordelen een wetenschappelijk programma over de oerknal, een lesje in astronomie. Nee, niks van dat alles, het is een doodgewone Amerikaanse lachserie, compleet met een tribune met mensen die ervoor moeten zorgen dat er precies op de juiste momenten gelachen gaat worden. Daartoe krijgen ze een seintje van de regisseur.

Ook bij VPRO's "Kreatief met kurk" zat ik er helemaal naast. Het klonk als een soort doe-het-zelf programma waarin je van kurken van wijnflessen de prachtigste dingen kunt maken. Vanwege deze misleidende titel heb ik destijds (1993-1994) niet gekeken. Geen interesse in handvaardigheid. Dat was voor mij op dat moment dus de verkeerde titel. Het bleek namelijk een satirisch programma te zijn met o.a. Arjan Ederveen. Later heb ik een aantal afleveringen alsnog op Youtube gekeken. Best de moeite waard.

Ook "Help mijn man is klusser" heeft een verkeerde titel. De vlag dekt de lading niet. Deze echtgenoot is helemaal geen klusser. Hij is wel begonnen, maar hij is halverwege gestopt. Het huis is in een grote puinhoop veranderd en de vrouw des huizes belt in paniek met de RTL redactie. De echtgenoot weet van niets en wordt plotseling geconfronteerd met een huis vol TV-camera's. Ik kan me voorstellen dat sommige afleveringen de TV niet gehaald hebben omdat er zich onverzoenlijke relatieproblemen voordeden.

We lopen willekeurig nog wat TV-programma's door:
"Het familiediner" met de beroemde limousine met de geblindeerde ruiten. "Zouden ze erin zitten?" O, wat is dat altijd spannend. Bij een bezoek aan Alkmaar hebben wij ooit deze mega-limousine in levende lijve gezien. Nee, er zat niemand in, behalve de chauffeur.

"Boer zoekt vrouw" is in de loopt der jaren geëvolueerd tot "Agrariër zoekt partner" want zo'n beetje alle vormen van LHBT zijn inmiddels langs geweest. "Boer zoekt man", "Boerin zoekt vrouw" en ga zo maar een tijdje door. Arme Yvon, ze dacht eerst dat het dit jaar zou stoppen, maar bij nader inzien moet ze nog een tijdje door.

"De slechtste chauffeur van Nederland" is zo'n soort programma waar bij de kijkers het leedvermaak er vanaf spat. Ook hier geldt: wie geeft zich hiervoor op? Of zou er iemand in je omgeving kunnen zijn die de programmaleiding een hint geeft?

Het programma met de kortste titel: M. Waarbij M. niet op Matthijs slaat, doch op zijn opvolgster Margriet. Bij Matthijs van Nieuwkerk kreeg ik altijd de zenuwen. Helemaal hyper werd ik ervan. De ADHD van Matthijs spatte van het scherm, dat begon al bij de aankondiging: DE WERELD DRAAIT DOORRRRRRRRR (tel de letters R). Snel wegzappen of de kamer uitvluchten waren dan mijn enige opties. Maar....ondanks zijn ADHD verdiende Matthijs bijna 3x de Balkenende-norm

In "Steenrijk, straatarm" moeten twee gezinnen voor korte tijd ruilen van leefomgeving. Voor "straatarm" is het aan te bevelen om vooraf een paar afleveringen van "Hoe heurt het eigenlijk" te kijken hoe je je moet gedragen in zo'n steenrijke omgeving. Volgens Jort Kelder tenminste.

In "Talenten zonder centen" worden enkele bekende Nederlanders ergens ter wereld gedropt zonder centen, zonder creditcard, zonder telefoon. Zie maar hoe je het rooit. Nee, ik heb dit programma nog nooit gezien, maar de belangstelling is gewekt...

De volgende programma's rijzen de pan uit: "Huizenjacht", "Droomhuis op het platteland", "De grote verhuizing". En als een verhuizing er even niet inzit: "De grote verbouwing", "Verbouwen of verhuizen", "Verbouw ons huis tot droomhuis".

"Betalen of leeghalen" gaat over de dagbesteding van een deurwaarder. Zielig onderwerp, vooral als je niet kunt betalen. Daar gaan je spulletjes.

"Levenslang met dwang": over neuroses.
"Lelijke eendjes": over het weghalen van wratjes en ander ongemak.
"De wereld rond met 80-jarigen": de titel zegt al voldoende.

In "Bed&Breakfast" gaan drie stellen gaan bij elkaar op bezoek. Het slotakkoord is erg onbevredigend. Er moet zogenaamd een winnaar komen. Hoe maken we er een wedstrijdje van? Door eventueel iets meer te bieden dan de vraagprijs als de B&B blijkt te bevallen. Het echtpaar dat procentueel de meeste "opcenten" heeft gekregen wordt tot winnaar gebombardeerd. Wat mij betreft kan die zogenaamde "wedstrijd" gewoon weggelaten worden.

De komende weken is er weinig kans dat één of meer van bovenstaande programma's in beeld komen. Waarom niet? Het was u toch niet ontgaan dat het WK voetbal is begonnen? Nou, dan !!!

2 reacties

Hoe bedoel je, de vlag de lading dekken ? VOETbal..ik zie van alles, duwen, trekken, ellebogen, kopbeschadigingen, maar weinig mooi voetenwerk.. O ja, de bal is er uiteraard wel. We wachten af wat het gaat worden. Nee, ik denk niet dat we alles gaan zien, maar zo af en toe. En dan zal het wel net zo zijn dat je de verkeerde wedstrijd hebt gekozen.
Gelukkig, dan hebben we weer wat te mopperen..Heel prettig weeked gewenst, en een zonnige vaderdag!

 

Jopie Meerman

15 June 2018 om 14:30

We kunnen ons inderdaad helemaal te pletter amuseren met al dat soort programma's. Maar tot het grootste deel voel ik me niet echt aangetrokken. En al dat voetbal? Gelukkig zijn er op Ned 2 die detectiveseries. TOOS

Toos van Holstein

20 June 2018 om 11:26

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.