Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

417. De nieuwe Europese privacywet

2 reacties

De hobbyfotograaf van de voetbalvereniging Lutjewinkel (Noord-Holland) schiet al vele jaren beelden van juniorenwedstrijden. Deze foto's worden altijd meteen diezelfde avond op de website geplaatst. De beelden worden veelvuldig bekeken.
Deze week moet het jeugdelftal (onder 15) het opnemen tegen de jeugd van Tuitjenhorn, een dorpje verderop. Een echte streekderby dus. Onze enthousiaste fotograaf nestelt zich langs de zijlijn en schiet zijn wekelijkse plaatjes. Het verheugende nieuws: Lutjewinkel wint de wedstrijd met 5-1 en houdt daarmee kans op het kampioenschap.
Als onze fotograaf die avond bezig is met het uitzoeken van de mooiste foto's wordt hij gebeld door de clubsecretaris met de mededeling dat voetballertje Stefan de Bruine niet herkenbaar in beeld mag komen. Wat is het geval? In het kader van de nieuwe Europese privacywet heeft de secretaris aan alle ouders een email gestuurd met de vraag om een bijlage uit te printen, te ondertekenen en terug te sturen aan het secretariaat. Met het ondertekenen van deze brief geven de ouders toestemming om de naam van hun zoontje te mogen vermelden in het wedstrijdverslag en om eventuele foto's te mogen publiceren in het clubblad.
Helaas, de moeder van Stefan heeft de bewuste email voor spam aangezien en ongezien verwijderd. En dat heeft gevolgen. Op één van de wedstrijdfoto's moet Stefan onherkenbaar worden gemaakt en in het wedstrijdverslag wordt slechts vermeld dat het derde doelpunt werd gescoord door S. de B. Wat zielig voor Stefan!!!
Maar..... een driewerf hoera voor de nieuwe Europese privacywet.

Zo'n 1500 kilometer zuidelijker speelt zich een soortgelijk drama af. De clubsecretaris van Real Madrid heeft aan alle spelers van het eerste elftal een email gestuurd met de vraag of de spelers toestemming willen geven dat hun naam in wedstrijdverslagen genoemd wordt en dat er foto's gepubliceerd mogen worden. Dit alles in het kader van de nieuwe Europese privacywet die ook in Spanje gaat gelden. Helaas, Christiano Ronaldo heeft de mail niet begrepen. Hij heeft, als Portugees, nog steeds moeite met de Spaanse taal. Hetzelfde scenario doet zich voor als in dat Noord-Hollandse dorpje.
Op de elftalfoto en alle andere foto's wordt Christiano onzichtbaar gemaakt en in het wedstrijdverslag maakt men melding van éne C.R. die tegen stadgenoot Atletico het eerste doelpunt voor z'n rekening neemt.

De nieuwe Europese privacywet. Alle verenigingen, instellingen, scholen etc. krijgen er mee te maken. In Nederland heet het AVG: Algemene Verordening Gegevensbescherming.
Privacy handhaven is op zichzelf niet verkeerd, maar de zaak is naar mijn mening compleet doorgeslagen. Als secretaris van een VVE (Vereniging van Eigenaren) kan ik erover meepraten. Het enige dat een vereniging als de onze bewaart van onze bewoners is naam, voorletters, adres, telefoonnummer en emailadres. Dit gegevensbestand wordt veilig bewaard op een computer met een uitstekende virusscanner. Bij verhuizingen vinden er zo af en toe mutaties plaats. Hoe simpel kan het zijn? Alleen onze penningmeester is extra op de hoogte van één bankrekeningnummer per adres. Hij int tenslotte de servicekosten...
Toch heb ik al vele digitale uren besteed aan de privacywet. Waaraan moeten we ons houden? Wat doen we op dit moment verkeerd? Om gek van te worden.

De grote waakhond die alles in de gaten moet houden in Nederland is de AP (Autoriteit Persoonsgegevens). Op dit moment is deze organisatie op personeel gebied zwaar onderbezet. Ze moeten controleren of vele duizenden verenigingen zich houden aan de Europese wetgeving. Bij overtredingen is de maximale boete € 20.000.000 en dit bedragje kan rechtstreeks gevorderd worden van de bestuursleden van verenigingen die het niet zo nauw nemen met de privacy.

Inmiddels zijn er al heel wat secretarissen van diverse verenigingen die al die poespas niet zien zitten. Zij hebben hun kroontjespen aan de wilgen gehangen, onder het motto: "Als het zo moet, dan mag een ander het een keer proberen". Vooral bij sportverenigingen zijn er de laatste weken nogal wat bestuursleden die de pijp aan Maarten geven. Geef ze eens ongelijk.

Dat de nieuwe regels compleet doorgeslagen zijn, bewijzen de volgende voorbeelden, die op waarheid berusten:
- Tattoos van kindernamen mogen alleen aangebracht worden als er géén geboortedatum bijstaat.
- Scholen mogen alleen foto's van schoolreisjes of schoolavonden in hun schoolkrant opnemen als elke ouder schriftelijk toestemming heeft gegeven.
- Het is een goed gebruik van scholen om na de examens de geslaagden in de krant te zetten, met daarachter de woonplaats. Dit mag niet meer, tenzij iedere ouder hiervoor tekent. De Zeeuwse scholen hebben aangegeven dat ze deze dwaze regel NIET zullen volgen... (benieuwd wat de AP hiervan gaat vinden)
- Camerabewaking van winkels en bedrijven is vanaf heden taboe. Er komen mensen op de film die daar niet om gevraagd hebben.

Nogmaals, niets tegen privacy, maar deze dwaze en overdreven toestanden willen we niet. De Autoriteit Persoonsgegevens gaat het nog heel druk krijgen. Ik wens ze veel sterkte en wijsheid toe.

Nagekomen bericht:

In de functie van secretaris van een VVE kreeg ik onlangs de opdracht om via een aantal vragen en antwoorden aan te tonen of onze vereniging voldeed aan de nieuwe privacywet. De vragen waren opgedeeld in 12 verschillende hoofdstukjes over 12 verschillende deelonderwerpen. Meerdere malen had ik al mijn wenkbrauwen gefronst over de dubieuze aard van de vraagstelling, maar bij het laatste onderwerp barstte ik in lachen uit. De volgende idiote vragen werden bij hoofdstuk 12 op mij afgevuurd:

- Bent u, naast digitale bestanden, ook in het bezit van papieren documenten, zoals namenlijsten, notulen, etc.?  (JA/NEE)
- Worden deze documenten achter slot en grendel bewaard? (JA/NEE)
- Is uw woning beveiligd tegen inbraak? (JA/NEE)

Nadat ik uitgelachen was kwam er de boosheid. Wat gaat het bijvoorbeeld Europa aan of er al dan niet een slotje op het kastje zit waar ik mijn papieren bewaar? Ik zie dit als een ernstige inbreuk op mijn eigen privacy !!!!!!!!

2 reacties

Inderdaad. Dwaze en overdreven toestanden.

'k Ben het helemaal met je eens!

Tuinfluiter

09 June 2018 om 20:02

Zo blijkt maar weer, Konsequenz füfrt zum Teufel!

Toos van Holstein

13 June 2018 om 13:08

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.