Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

416. GFT zonder T

2 reacties

U kent allemaal ongetwijfeld de afkorting GFT: Groente- , Fruit- , Tuinafval.
Nu wil het geval dat mijn vrouw en ik op een appartement wonen. En daar is geen tuin. We hebben dus wèl G, wèl F, maar géén T. Ons weinige groenafval bestaat dus uit wat appel- , sinaasappel- en bananenschillen en wat groenteafval in de vorm van puntjes van sperciebonen, loof van worteltjes en bruine vlekjes van witlofstronkjes en uiteraard aardappelschillen en eierschalen.

Ondanks dat gegeven heeft de Gemeente Goes, in al haar wijsheid, besloten om iedereen ongevraagd te voorzien van een nieuwe 240 liter GFT-container (rechts op de foto). Dat dit een geweldige politieke blunder is bewijst het volgende rekensommetje:

Tot nu toe hadden we voor onze GF de beschikking over een 40 liter minicontainer (links op de foto), die eens per veertien dagen aan de straat werd gezet ter lediging. Dit bakje was bij ons meestal slechts voor een derde gevuld, dus laten we voor het gemak aannemen dat wij met z'n tweeën zo'n 15 liter GF produceren in 2 weken tijd. Omgerekend kunnen we dus 32 weken doen met die megacontainer van 240 liter. Dit zou een leuk vraagstukje zijn voor het tentamen rekenvaardigheid aan een gemiddelde MBO-school.
Bovendien worden vele van onze appartementen bewoond door slechts één persoon. Zij kunnen 64 weken vooruit, alvorens de nieuwe container vol is.

En nu hebben alle 36 appartementen dus zo'n enorm gevaarte met een groen deksel gekregen, die bovendien niet of nauwelijks in de berging past, temeer omdat ook de restafvalcontainer is opgewaardeerd van 140 naar 240 liter. Waar laat je die bakbeesten?
Een ander probleem: kun je nog wel zonder wasknijper op je neus je berging binnenlopen?
Maar ..... er is ook een voordeel. Jazeker. Vele natuurorganisaties maken zich grote zorgen om de sterke afname van het aantal insecten. Dankzij de lange verblijftijd van ons GF-afval, zal de grootte van de populatie insecten in Goes met sprongen omhoog gaan.

Ik ben heel benieuwd wie van de Gemeente Goes deze gigantische blunder heeft begaan. Vermoedelijk komen we hier nooit achter. We weten wel wie uiteindelijk de eindverantwoording draagt. Dit is de vrouwelijke wethouder Loes M. Zij is van VVD-huize, maar dit terzijde. Zij heeft "huisvuil" op haar bordje. Dit laatste zinnetje moet u niet àl te letterlijk nemen... Ik hoor haar al een bestelling plaatsen in een plaatselijk eethuis: "Mag ik van u een portie restafval met pindasaus?" (sorry voor deze onzin)
Vanwege de nieuwe Europese privacywet schrijf ik haar achternaam niet voluit, hier kan ik last mee krijgen. De boete op een privacy-overtreding kan oplopen tot € 20.000.000 per delict.
Wel grappig dat Loes rijmt op Goes. Dat geeft haar functie een extra dimensie. Daarvoor alleen al zit zij uitstekend op haar plaats in het college.

De vorige blooper van Loes M. heb ik beschreven in column-305 waarin zij een poging heeft gewaagd om Goes voor te dragen als Fietstad van Nederland. Een heilloze missie. Het aantal gevaarlijke situaties voor fietsers is zo talrijk, dat Goes naar mijn mening behoort tot de 10% meest fietsonvriendelijke steden van Nederland. Deze column heb ik per mail gestuurd aan de toenmalige burgemeester van Goes èn naar Loes M., de verantwoordelijke wethouder. De burgemeester gaf mij antwoord, waarin hij mij deels gelijk gaf. Loes M. bleef echter oorverdovend stil.

Terug naar onze 240 liter GFT-containers. Als bewoners hebben we de Gemeente laten weten dat we niet gediend waren van deze mega-bakken. En jazeker, nadat ze een paar dagen werkeloos aan de straat hadden gestaan, werden ze weer opgehaald. Wat een moeite, wat een kosten. Als tussenoplossing hebben we nu één GF-container per gebouw (er zijn 3 gebouwen), die we om de veertien dagen aan de straat mogen zetten. Met deze tussenoplossing kunnen we leven.
Van de 36 geleverde containers hebben we er dus 33 weer meteen ingeleverd. Dat betekent een grote besparing voor de Gemeente. Ben benieuwd of Loes M. dat ook vindt en dat ze straks met een leuke geldelijke verrassing aankomt bij ons als bewoners...
Dat zou nog eens een sportief gebaar zijn!! Loes, doe je best!!

 

2 reacties

Je verslag zou zo naar een of ander VARA programma kunnen. Maar het is dom, heel dom. Terwijl ik weet dat je , bij ons in Tholen , en ik begrijp een beetje via FB ook in Goes, dat je moet bidden en smeken om een hele grote container te krijgen als je een echte tuin hebt. 
Afval, een welstandsprobleem
Net als Afvallen trouwens.

Prettig weekend.

Jopie Meerman

01 June 2018 om 14:51

Die Loes M. lijkt me nou echt zo'n persoon die past in de best uitgebreide afdeling 'Door gebrek aan intelligentie omhoog gevallen bestuurders'. TOOS

Toos van Holstein

06 June 2018 om 12:43

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.