Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

412. Schoolreisjes

3 reacties

Ik graaf in mijn herinneringen:
De Lagere School in de Singelstraat in Middelburg, in de beginjaren '50 van de vorige eeuw. De jaarlijkse schoolreisjes verliepen voor mij als volgt:

Klas-1 (groep-3): Met de lijnbus van Middelburg naar Zoutelande (de recente hit van popgroep Blöf). Eén ding kan ik me nog live herinneren. We kregen op het strand van Zoutelande aanlenglimonade: een beetje siroop, aangelengd met kraanwater. Alleen..... de hoeveelheid siroop was dermate miniem, dat de smaak van het eindresultaat overeenkwam met zuiver kraanwater.

Klas-2 (groep-4): Met de lijnbus van Middelburg naar Zoutelande (de recente hit van popgroep Blöf). Eén ding kan ik me nog live herinneren. We kregen op het strand van Zoutelande aanlenglimonade: een beetje siroop, aangelengd met kraanwater. Alleen..... de hoeveelheid siroop was dermate miniem, dat het de smaak van het eindresultaat overeenkwam met zuiver kraanwater.

Ja, inderdaad, het is u opgevallen, de herinneringen aan de schoolreisjes van de klassen 1 en 2 waren EXACT dezelfde.

Klas-3 (groep-5): De vader van een vrouwelijke kwekeling (later heette dat stagiaire) had een boomgaard in Kapelle-Biezelinge. Op ons schoolreisje mochten we met de bus naar Kapelle en vertoefden we de hele middag in een hoogstamboomgaard. Als we dat wilden mochten we helpen om kersen te plukken. Maar we mochten ook gewoon "spelen".

Klas-4 (groep-6): Met de lijnbus van Middelburg naar Veere, met het pontje naar Kamperland (de Veerse Dam was er toen nog niet) en daarna lopend naar de Kamperlandse Duuntjes. Een kolere-eind was dat. Het weer werkte ook al niet mee. Koud en nat. In de namiddag alles in omgekeerde volgorde: lopend naar het pontje. Toen hebben we tot vervelens toe het liedje gezongen: "1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, zo gaat ie goed, zo gaat ie beter, alweer een kilometer". Met het pontje naar Veere en met de bus terug naar Middelburg.

Klas-5 (groep-7): Niet te geloven, met een touringcar naar Rotterdam. Eerst een rondvaart door de havens met Spido en daarna een bezoek aan dierentuin Blijdorp. Waar kwam opeens dat geld vandaan?

Klas-6 (groep-8): Het geld was weer op. Met de fiets (!!!) naar Domburg en daar de rest van de dag op het strand vertoefd. De limonade smaakte een ietsjepietsje beter dan in Zoutelande.

De lagere school van mijn 4 jaar jongere broertje had aanmerkelijk meer centjes, alleen de afwisseling in de schoolreisjes ontbrak volledig. Saaiheid ten top.
Klas-1: Met de bus naar de Efteling.
Klas-2: Met de bus naar de Efteling.
Klas-3: Met de bus naar de Efteling.
Klas-4: Met de bus naar de Efteling.
Klas-5: Met de bus naar de Efteling.
Klas-6: Met de bus naar de Efteling.

Maar mijn tijd kwam nog wel. Op 12-jarige leeftijd mocht ook ik voor het eerst naar de Efteling. Jawel, het schoolreisje in klas 1 van de MULO bracht mij voor de eerste keer in Kaatsheuvel. In 1956 was daar nog niet zoveel vertier: het sprookjesbos met "langnek", "papier hier" en "kleine boodschap", ja dat was er al. Tezamen met een aantal kermisattracties, zoals een stoomcarrousel, en een grote vijver waar je kano's of roeiboten kon huren. En dan had je het gehad.

Al die andere attracties zijn er in de loop der jaren bijgebouwd:
Megaschommel Halve Maen (een ervaring rijker)
Draaiende kookpotten Monsieur Cannibale
Zwevende tempel Pagode
Diorama
Spookslot (met het beroemde Danse Macabre van Saint-Saens)
Monorail
4D film Pandadroom (extra dimensie: je wordt nat en de wind waait om je oren)
Bobsleebaan (m'n kleindochter was er gek op)
Villa Volta (de bezoeker zit stil, maar het hele huis beweegt)
Vogel Rok (een achtbaan in het pikkedonker, wie verzint zoiets?)
Fata Morgana (met bootjes langs allerlei moois)
Carnaval Festival (dat irritante liedje krijg je nooit meer uit je kop...)
Stalen achtbaan de Python (je evenwichtsorgaan slaat op tilt)
Wildwaterbaan Piranha (nog niet uitgeprobeerd)
Waterachtbaan de Vliegende Hollander (nog niet uitgeprobeerd)
Droomvlucht (heerlijk tot rust komen onder mooie klanken langs tal van scènes)
Dive coaster Baron 1898 (alleen voor durfallen)
Houten achtbaan Joris en de Draak (nog niet uitgeprobeerd)
Paleis der Fantasie Symbolica (de nieuwst attractie)

Om dit allemaal mee te maken moet je twee dingen beseffen.
Ten eerste heb je als gezinnetje met pakweg 3 kinderen voor die dag een groot aantal eurootjes nodig. Eén toegangsbewijs kost al € 38.
Het andere nadeel is de populariteit van het park. Je moet nog al eens wachten. Bij de meest populaire attracties is er een speciale wachtruimte, gescheiden door hekjes. Een uur wachttijd is heel normaal.
Maar .... er is hoop. Als je bereid bent om € 48 per persoon te betalen, dan mag je een half uur eerder in het park en in dat halve uurtje heb je bijna geen wachtrijen. Èn .... voor dat tientje extra krijg je ook nog een paar ongezonde snacks op de koop toe.

Jammer dat de Efteling kort na elkaar negatief in het nieuws is geweest.

Sylvana Simons had na haar anti-zwarte-pieten-campagne even niks te doen. Ze kwam met een verbijsterend statement: "De Efteling discrimineert". Ze doelt op Carnaval Festival, waar de Chinese poppen net iets te scheve ogen hebben en waar de Afrikaanse negertjes net iets te dikke lippen hebben.

Het andere negatieve nieuws is van kortgeleden. In de wachtrij voor de attractie Droomvlucht ontstond commotie. Een paar tienermeisjes rookten en draaiden harde muziek. Iemand sprak hen daar op aan, anderen vonden dat maar flauw gezever. Er was een heftige woordenwisseling. Gelukkig gingen de deuren open en iedereen kon in z'n gondeltje genieten van beeld en geluid. Droomvlucht is de meest relaxte attractie van het park, hierbij past zeker geen ruzie. Maar helaas, bij de uitgang kwamen de kemphanen elkaar weer tegen. Het werd een ordinaire vechtpartij, met steeds meer opgefokte "deelnemers". Zelfs de toegesnelde politieagenten moesten het ontgelden.
Slotconclusie: een flink aantal gewonden en 7 arrestaties bij de uitgang van Droomvlucht, de meest rustgevende attractie van de Efteling.

Advies voor een Eftelingbezoekje: Neem in elk geval één of meerdere Droomvluchten. De kans op herhaling van bovengenoemde onverkwikkelijkheden is zo goed als nul.

Tot slot een uitdaging voor mijn lezers: weten jullie je alle schoolreisjes te herinneren uit jullie lagereschoolperiode?

 

3 reacties

Ik herinner me Rotterdam, zelfs het Witte Huis! Niet dat uit de USA, dat weet ik dus wel. 
En wat ik nog weet, is dat ik altijd theeworst op mijn brood had met een schoolreis. Normaliter at ik dat nooit. Mezelf kennende zal ik ook wel aan de boterhamen begonnen zijn, voor het echt tijd was.
De schoolreizen van de Mulo weet ik nog wel iets van, zelfs overnacht in een jeugdherberg in de Ardennen. 
Ik herinner me de schoolreizen van onze zoons beter, maar ik ben nooit meegegaan. Ik ben nl. zo'n moeder van Pas op, Kijk uit, Niet doen, en dat wilde ik mijn kinderen niet aan doen. 
De Efteling bezocht, heel veel jaren geleden, met regelmaat. Ik had een (correspondentie)vriendin in Sprang-Capelle, en met de fiets naar het zwembad in Kaatsheuvel, was toen gewoon.
Leuk stukje trouwens , Han.

Jopie Meerman

28 April 2018 om 11:23

Ja, dat Witte Huis in Rotterdam zag je als je vroeger met de trein Rotterdam binnenkwam, maar helaas ga je nu ondergronds. Laatst zaten we op een terras aan de Oudehaven, aan de voet van de kubuswoningen. Van daar uit keek je precies op het Witte Huis.

han44

28 April 2018 om 11:54

Heerlijk, die herinneringen aan lang geleden. Wat een eenvoud eigenlijk als je dat vergelijkt met wat er nu allemaal moet worden georganiseerd op scholen om het grut en de ouders een beetje tevreden te stellen. TOOS

Toos van Holstein

01 May 2018 om 11:41

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.