Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

407. De waarheid geweld aandoen (2)

2 reacties

Nee, dat had ik nooit gedacht. Dat er een tweede versie zou komen over dit onderwerp. Column-74 ging over peuters, kleuters en pubers die voor het eerst leugentjes produceerden.

Maar dit keer heeft het alles te maken met het gedrag van onze wereldleiders.
Onze eigen ex-minister van Buitenlandse Zaken heeft ooit één leugentje om bestwil gepleegd, wat hem meteen de kop heeft gekost. Maar zijn Russische collega Lavrov moet zich bijna dagelijks, al jokkend en draaiend, in allerlei bochten wringen om dingen te ontkennen die feitelijk niet te ontkennen zijn.

Sorry dat het vandaag niet een echt gezellige column gaat worden, maar het is niet anders. Even doorbijten.

Het gaat in de eerste plaats om de Russische gifgasaanval in het Engels stadje Salisbury. Iedereen is 100% overtuigd dat Poetin en consorten achter deze wandaad zitten. Het was Russisch gifgas en de slachtoffers waren Russische "overlopers" die uit de weg geruimd moesten worden. Als represaille volgt er nu een kinderachtig spelletje. Groot-Brittannië gaat over tot uitzetting van 23 Russische diplomaten. Rusland kan niet achterblijven en zendt precies (!!) 23 Britse diplomaten uit. Dit heet KINDERACHTIG met hoofdletters. Waar gaat deze soap eindigen?

Er zijn zelfs West-Europeanen die het uitblijven van de voorjaarstemperaturen wijten aan de nieuwe "koude oorlog". Ten westen van Moskou zouden een aantal mega-ventilatoren overuren draaien met de bedoeling om koude lucht vanuit Rusland in de richting van West-Europa te transporteren. Dat is de laatste weken tot twee keer toe gebeurd. We hebben dat de Russische Beer genoemd, eerst een vrij grote beer, later nog een kleintje er achteraan.

De meest kwalijke rol van Rusland was destijds de ontkenning van de betrokkenheid bij de MH17-ramp. Dat begon al met het voorstel in de VN Veiligheidsraad om de toedracht via een tribunaal tot op de bodem uit te zoeken. Rusland stemde als enige land tegen dit voorstel en omdat de Russen het veto-recht hadden ging dit onderzoek dus niet door. Het weigeren van dit voorstel was te vergelijken met een overduidelijke schuldbekentenis.
Inmiddels zijn er andere onderzoeken naar de toedracht gepleegd. Het is nu voor de volle 100% duidelijk dat een Russische BUK-raket de MH17, vanaf de grond, uit de lucht heeft geschoten. Zelfs de namen van de Russen die betrokken zijn geweest bij het drama, ja zelfs van degene die uiteindelijk op de knop heeft geduwd, zijn bekend.
Als er ooit een rechtszaak komt zullen deze daders nooit uitgeleverd worden. Ze kunnen dus hooguit bij verstek veroordeeld worden.
Als afleidingsmanoeuvre heeft Rusland willekeurig de naam genoemd van een Oekraïense gevechtsvlieger. Hij zou degene geweest zijn die de fatale aanval heeft gepleegd. Pure verzinsels uiteraard.
Deze week stond er een dramatisch verhaaltje in de krant. Deze ten onrechte beschuldigde gevechtsvlieger is de laatste jaren in een depressie beland. De beschuldiging heeft hem zodanig aangegrepen dat hij zich onlangs van het leven heeft beroofd: het 299e slachtoffer van Russische agressie. Hij laat een vrouw en twee kindertjes achter.

Ik zei toch dat het geen leuke column zou worden?

Tot overmaat van ramp is meneer Poetin deze week herkozen en zal hij nog lang president zijn. De verkiezingen telde een groot aantal onregelmatigheden, maar wie maalt daar om?

We maken een reisje over de Atlantische Oceaan. Naar het land waar een andere wereldleider zo af en toe voor jokkebrok speelt. Jazeker, het gaat over Donald Trump, ons allemaal bekend.
Donald Trump, die iedereen op staande voet ontslaat die niet precies doet wat hij zegt. Die de meest onbenullige tweets de wereld in stuurt. Die alle berichten die hem niet bevallen promoveert tot fake-news. Die een handelsoorlog begint met de Europese Unie.

Diezelfde Donald heeft vóór zijn presidentschap meerdere keren in de nabijheid vertoefd van een dame van twijfelachtig allooi. Er is één probleempje: hij ontkent dit fenomeen in alle toonaarden. Fake-news, volgens Donald.
Zo kreeg pornoster Stormy Daniels $ 130.000 om vooral haar mond dicht te houden. Maar daar komt verandering in. Ze heeft ontdekt dat ze veel meer kan verdienen door het verhaal eerlijk op te biechten, zowel voor camera als bij de schrijvende pers.
En na Stormy Daniels staan er nog een handvol dames klaar om een boekje open te doen. We gaan hier nog van horen. Krijgen we binnenkort bewegende beelden op Youtube? Wie weet. Dat zou zo maar kunnen.

Intussen is de verhouding met Melania tot een dieptepunt gezakt.

Bij het googelen stuitte ik op een cartoon waarbij Donald 's avonds niet binnengelaten wordt door Melania. Hij moet noodgedwongen de nacht doorbrengen in een hondenhok in de tuin van het Witte Huis. Ondanks zijn smeekbede dat het allemaal fake-news betreft.

Een prachtige cartoon die precies aangeeft hoe de spanningen hebben toegeslagen in het privéleven van onze wereldleider.
Toch nog een stukje humor aan het einde van de column. Donald, bedankt !!

Eén ding nog na het schrijven van deze column. Hoe zit het met de lange arm van Moskou en de lange arm van Washington? Hiervoor hoop ik gespaard te blijven...

 

2 reacties

Nou, ik heb alles toch met heel veel plezier gelezen, hoor!

Tuinfluiter

24 March 2018 om 19:40

Je hebt de wereldpolitiek weer aardig op een rijtje gezet. Helaas, helaas, 't is niet anders. Maar houd moed, een paar eeuwen geleden waren we er als bevolking nog veel slechter aan toe. Maar een paar eeuwen vooruit? Nee, dat gaan wij niet meer meemaken. TOOS

Toos van Holstein

27 March 2018 om 10:48

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.