Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

403. Belgenmoppen

1 reactie

Eerst even een heel ander onderwerp: De voorjaarsschoonmaak. Weet u wat ik bedoel? Even voor onze jongere lezers: de voorjaarsschoonmaak was vroeger een jaarlijks terugkerend fenomeen. Vroeger, toen er nog geen centrale verwarming was, stond in iedere huiskamer een potkachel. Deze werd gestookt op steenkool, een soort mineraal wat in Zuid-Limburg werd gewonnen uit de steenkolenmijnen. Diezelfde steenkolenmijnen die president Trump onlangs weer heropend heeft, omdat hij de klimaattop van Parijs aan zijn laars lapt.
Sorry, ik dwaal af. Deze potkachels werden dagelijks gevuld met steenkool in de vorm van eierkolen of antraciet. Om dit aan het branden te krijgen werden onder andere aanmaakhoutjes en papier gebruikt. Daarbij moest elke volgende morgen de asla geleegd worden en de kachel opnieuw worden aangestoken.
Deze vorm van verbranding bracht heel wat stof en as teweeg in de huiskamers en ook het rookkanaal, de schoorsteen, moest regelmatig geveegd worden om de kans op schoorsteenbranden tot een minimum te beperken
In maart of hooguit in april kon de potkachel definitief uit. De winter was voorbij. Op dat moment was het tijd om alle stof en as uit de wintermaanden uit de huiskamer te verwijderen. Dit werd de voorjaarsschoonmaak genoemd. Behalve de huiskamer kreeg en passant ook de rest van het huis een goede beurt.
De voorjaarsschoonmaak leidde elk jaar tot een soort concurrentiestrijd tussen de huisvrouwen:
"Ben jij al begonnen?"
"Hoe ver ben jij al?"
"Ben jij al klaar?"
Jaloezie en nijd waren aan de orde van de dag. Deze neurotische dwang tot schoonmaken in het voorjaar heeft zich definitief genesteld in de hersenen van iedere vrouw. Ook nu de periode van de potkachel voorbij is, is er nu nog steeds die dwangmatige aandrang om in het voorjaar alles eens een extra goede beurt te geven. We noemen dat het voorjaarsschoonmaak-gen. Er is niets aan te doen, het is aangeboren.

Net als in maart 2015 (zie column-248) zei mijn vrouw deze week tegen mij: "Wordt het geen tijd om schoon schip te maken in de boekenplanken van de logeerkamer?"
Haar bedoeling was duidelijk. De hoeveelheid lectuur op deze boekenplanken loopt de spuigaten uit: kinderboekjes uit onze eigen jeugd, studieboeken, stripboeken, kortom, van alles en nog wat. Haar bedoeling was dat ik een selectie zou maken van boeken die we best konden missen. En dat we met die overbodige lectuur op de aanstaande Koningsdag op een kleedje op het Goese bolwerk zouden proberen om daar nog een paar eurootjes voor te vangen. In 2015 heb ik serieus geprobeerd om een selectie te maken, maar dat leidde helaas niet tot enige verlichting in ons boekenbestand.

Deze week heb ik een nieuwe poging gewaagd. En wat is er dan op tegen om alle boekjes één voor één door je handen te laten gaan. Zorgvuldigheid vóór alles.
Het eerste boekje had als veelzeggende titel "Belgenmoppen".
U kent ze wel, flauw, stigmatiserend en stereotiep. Het gaat meestal over het vermeende gebrek aan hersencellen. Ik weet niet of ik Vlaamse lezers heb, maar in dat geval bied ik vooraf mijn excuses aan. Gelukkig voor onze Zuiderburen zijn er ook moppen over Hollanders, met name over onze vermeende zuinigheid.

Nu ik toch aan het lezen ben wil ik wel enkele grappen met u delen.

"Waarom hebben Belgen rode haren?" "Omdat hun verstand is doorgeroest"
"Het heeft een IQ van 144 en het woont in België" "Een gros Belgen"
"Waarom lacht een Belg als het bliksemt?" "Omdat hij denkt dat hij op de foto komt"
"Waarom kan een Belg geen hersenschudding krijgen?" "Waar niks is, kan ook niks geschud worden"
"Wat is 15 meter lang en stinkt naar friet?" "Een bus met Belgen"
"In Antwerpen loopt een man met een divan op z'n rug" "Dat is een psychiater die op huisbezoek gaat"
"Waarom strooien Belgen peper op de TV?" "Om een scherper beeld te krijgen"
"Hoe noemt men in Begië een sexboetiek?" "Een geslachtsmagazijn"
"Waarom heeft een Belgische politieman een hond bij zich?" "Twee weten meer dan één"
"Hoe dikwijls lacht een Belg als hij een Belgenmop hoort?" "Drie keer, de eerste keer als hij verteld wordt, de tweede keer als hij uitgelegd wordt, de derde keer als hij hem begrijpt"
"Wat zijn de vier gelukkigste jaren in het leven van een Belg?" "De eerste klas van de lagere school"
"Wat is het nieuwste verkeersbord in België?" "Einde doodlopende weg"
"Wat doet een Belg als hij vreemd wil gaan?" "Dan draait hij zijn vrouw om"
Twee Belgen in de Sahara: "Wat gek, het is hier helemaal niet glad" "Natuurlijk niet, ze hebben pas gestrooid"

Dit is slechts een kleine bloemlezing uit het boekje Belgenmoppen, dat ik in jaren niet ingekeken had. Leuk om alles weer eens terug te lezen.
Inmiddels heb ik besloten om dit boekje niet te koop aan te bieden op Koningsdag.

Binnenkort begin ik aan de beoordeling van het tweede boekje.
(mijn vrouw vindt dat het niet erg opschiet...)

 

1 reactie

Nee hoor... geen boekjes weg doen, hoor. Anders krijg je later spijt!

Zelf heb ik drie boekenkasten vol staan en ik geniet er gewoon van.

En de voorjaarsschoonmaak heb ik in mijn jeugd meegemaakt...

Vre-se-lijk!

Dus bij mij gebeurt het niet!

Tuinfluiter

23 February 2018 om 19:25

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.