Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

400. Luizenmoeder of computervader

2 reacties

Na alle ophef over de nieuwe TV-serie heb ik in een nieuwsgierige bui de Dikke van Dale van 1984 uit de boekenkast gehaald. Het tweede deel om precies te zijn, waarin de letter L voorkomt.
Heel voorzichtig heb ik met een kwastje het stof eraf geveegd, boven de prullenmand uiteraard. Toen ik de vorige keer een boek uit onze wandkast haalde, wat ik al jaren niet had ingezien, blies ik het stof de kamer in en toen was mijn echtgenote not-amused...

Bladerend door de letter L was ik op zoek naar het woord LUIZENMOEDER. Tot mijn verbijstering bestond dit woord nog niet in 1984 !!!!
Er waren al wel LUIZEN (een vleugelloze insectenfamilie) en de LUIZENKAM bestond ook al. Was het in die jaren misschien gebruikelijk dat de leerkracht zèlf met zo'n luizenkam aan de slag ging? Of lieten ze die beestjes toen gewoon hun gang gaan? In dat geval hadden die diertjes destijds een LUIZENLEVEN, ook wel "een leven als een luis op een zeer hoofd" genoemd.

Doorlezend kom je dan tot een aantal andere definities:
- Een LUIZENSTREEK is een zeer negatieve handelwijze ten aanzien van iemand.
- IEMAND ERIN LUIZEN klinkt ook al niet positief; in voetbaljargon is dit synoniem met "iemand een rode kaart aansmeren".
- Een LUIZENBOS is een slordig en vaak ook ongewassen kapsel.
- ZO KAAL ALS EEN LUIS is ongeveer synoniem met "zo arm als Job" en dat is nog vele malen erger dan getroffen worden door de belastingmaatregelen van Rutte-III of het niet indexeren van de pensioenen. "Zo arm als de neten" is een bekende variant op dit gezegde. Niet toevallig dat een "neet" een luizenei is, wat u bijna dagelijks moet invullen in de dagelijkse kruiswoordpuzzel van uw dagblad.
- DE LUIS AAN DE KETTING is een benaming voor een zeer slecht hotel, een soort Fawlty Towers (wij hadden vroeger in Middelburg een smoezelig hotelletje, Logement 't Hoekje, dat spottend Logement de Luis werd genoemd).
- KIJK NIET ZO LUIZIG was een opmerking die geplaatst werd als iemand even een niet al te intelligente indruk maakte.

We gaan naar de serie "De luizenmoeder" die een echt kijkcijferkanon aan het worden is. Het gaat met name over het verschijnsel ouderparticipatie op een basisschool. Alles is overtrokken en uit z'n verband gerukt. Maar dat slaat juist zo aan bij het kijkpubliek.
Om ouders te werven voor schooltaken wordt een avond belegd waarbij de aanwezigen worden getrakteerd op participizza.
De taak van de luizenmoeder is om met behulp van een luizenkam de haren van de leerlingen goed te kammen, de luizen tussen duim en wijsvinger beetpakken en een kopje kleiner maken.
Veel populairder dan luizenmoeders zijn leesmoeders, seizoensmoeders of schoolreismoeders. Daar wordt altijd het eerst op ingetekend.

Op deze basisschool zijn verder een aantal min of meer lachwekkende protocollen:
- het verjaardagsprotocol: ruim van tevoren moet de ouder aangeven wanneer zoon/dochter wenst te trakteren voor een verjaardag; twee verjaardagen op één dag is taboe
- het traktatieprotocol geeft nauwkeurig aan welke voedingsmiddelen zijn toegestaan bij het trakteren; hierbij is intensief contact geweest met Sonja Bakker, Dokter Frank en andere eetgoeroe's (wat had ik het vroeger simpel, ik nam gewoon een zak toffees mee op m'n verjaardag)
- het zwaaiprotocol: met behulp van een soort verkeersbord (wèl of niet zwaaien) wordt aan de afscheid nemende ouder meegedeeld dat ze nu wel genoeg gezwaaid hebben en dat ze onmiddellijk hun biezen kunnen pakken
- en dan uiteraard het luizenprotocol; in een Vlissingse school heet dat anders: het luizenopsporingsteam, afgekort LOT; hier wil ik toch een ernstige waarschuwing laten horen: dit is níet genoeg, naast een LOT moet er ook een LVT zijn: een luizenverdelgingsteam (opsporen alleen is niet voldoende)

Terug naar de TV-serie. Tenenkrommende scènes zijn bijvoorbeeld de manier waarop juffrouw Ank, al zingend een moeder buiten de deur van haar klaslokaal werkt. Het liedje, waarvan je de melodie niet meer uit je hoofd kan krijgen, is inmiddels een carnavalshit geworden: "Hallo allemaal.....".
Ook de scène waarop een donkergekleurde vader iets te laat op de ouderavond verschijnt. Opnieuw juf Ank: "Over een half uur kunt u hier schoonmaken". Als de verbouwereerde man haar niet begrijpend aankijkt, herhaalt juf Ank haar opmerking in het Engels: "In half an hour you can clean up here".
Deze vorm van etnisch profileren is dus niet alleen voorbehouden aan politiemensen die (licht)getinte of donkere medelanders aanhouden of arresteren zonder duidelijke reden. Blanken lopen niet ditzelfde risico. O, sorry, blanken mag ik sinds kort niet meer zeggen. Witte Nederlanders.
Klaas Dijkhoff, ooit de slimste mens van Nederland, veroorloofde zich een bizar grapje: als het langdurig stortregent dan staan de straten wit.
Ik heb nog getwijfeld of ik een column zou schrijven over het verschijnsel blank versus wit, maar dat heb ik uiteindelijk niet gedaan. Twitter en Facebook ontploffen door het aantal meldingen dat de blanke vla van Albert Hein overgestickerd moet worden met WITTE VLA.

Even een heel andere vraag. Zouden er ook luizenvaders zijn? Of leesvaders?
Toevallig heb ik in het jaar 1984 (toevallig het jaar van mijn bejaarde Dikke van Dale) een duit in het zakje gedaan bij de ouderparticipatie van de basisschool van mijn jongste dochter. Zij zat in klas 6 (= groep 8). Het hoofd der school was ter ore gekomen dat ik, als enige ouder van de school, in het bezit was van een heuse computer. Nou ja, computer. Een hele prille voorloper was het. De programmaatjes werden ingeladen met een cassettebandje en een TV-scherm deed, via een snoertje, dienst als monitor.
Of ik voor de leerlingen van klas 6 eens een demonstratie wilde verzorgen. Nou, dat wilde ik wel. In de programmeertaal BASIC heb ik toen een aantal educatieve programmaatjes gemaakt, over breuken, over taal, over aardrijkskunde, enz.
Tezamen met wat luchtiger spelletjes heb ik toen een demonstratie gegeven aan een groep 12-jarigen. Jazeker, ik was die ochtend COMPUTERVADER !!!

Ook deze term is in de Dikke van Dale helaas niet terug te vinden...

Veel plezier bij de volgende aflevering van "De luizenmoeder" !!!

2 reacties

Ja, ik bezit ook boekenkasten.

Wel drie zelfs en inderdaad, als ik er iets uit haal, dan vliegen de stofwolken me om de oren...

En de luizenmoeder? Je zult het niet geloven Han, maar ik geniet ervan!

 

 

Tuinfluiter

02 February 2018 om 20:29

Een heerlijk luizig verhaal . Ikmoet hierbij toegeven dat ik van die tv-serie nog niets heb gezien. Maar dat komt door jouw verhaal misschien nog wel. TOOS

Toos van Holstein

06 February 2018 om 11:23

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.