Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

397. Alle katten aan een touwtje

1 reactie

"Het is kwart voor elf. Laat jij nog even de kat uit? Dan kunnen we straks samen nog even naar Eva Jinek kijken".
Dit soort zinnetjes zijn straks in Kapelle heel gewoon. Als het aan de SGP ligt moeten in deze gemeente straks alle katten aangelijnd worden als ze buitenshuis zijn. Deze "ophokplicht" voor katten heeft grote gevolgen voor het dorp en haar inwoners.

Even de directe gevolgen op een rijtje:
- de plaatselijke dierenspeciaalzaken gaan gouden tijden tegemoet dankzij de verkoop van kattenriempjes; de zilvervloot vaart binnen
- jammer dat juist de verkoop van kattenluikjes stagneert; een kat mag geen gebruik meer maken van deze sympathieke methode om in en uit te lopen
- het innen van gemeentelijke kattenbelasting is nu slechts een kwestie van tijd; deze vervolgstap laat niet lang op zich wachten
- door de te verwachten boetebedragen voor loslopende katten zal de gemeente Kapelle de volgende jaren eindigen met een flink positief saldo, waar weer andere leuke dingen van gefinancierd kunnen worden
- het toerisme zal in Kapelle (en aangrenzende dorpen) een grote vlucht nemen; iedereen in Nederland wil met eigen ogen zien dat in Kapelle de katten aan een touwtje lopen; iedereen wil graag een selfie maken met een aangelijnde kat (+ eigenaar)
- hotels en andere horeca zullen welvaren door dit toegenomen toerisme; deze toeristische trekpleister gaat het dorp veel geld in het laatje brengen
- de beroemde Kapellenaar Annie M.G. Schmidt wordt vanaf heden overvleugeld door de initiatiefnemer van de aangelijnde katten, te weten wethouder Marco Kleppe; een borstbeeld op het Kerkplein ligt voor de hand

En hoe zit het eigenlijk met andere huisdieren? Moeten schildpadjes ook aan de lijn? Voor de lichaamsbeweging van het baasje is dit niet optimaal. "Ik ga even een ommetje doen met Stoffeltje. Over een uur of vier ben ik wel weer thuis". Echt veel tempo zit er uiteraard niet in. Eén van de albums van Guust Flater loopt vooruit op het verschijnsel "schildpadden moeten aangelijnd worden".

Een weekje geleden liep er een flinke kudde schapen van Gapinge (gemeente Veere) naar Middelburg. Om precies te zijn 525 stuks, allemaal onaangelijnd. De boete voor één loslopende hond bedraagt in de gemeente Middelburg € 90 + € 6 administratiekosten. Voor een loslopend schaap zal het tarief ongeveer vergelijkbaar zijn. Als we die administratiekosten verdelen over alle 525 schapen, dan hoeven we dit bedrag slechts één keer te rekenen. Dan is meneer Kaljouw, de eigenaar van de kudde, slechts 525 x € 90 = € 47.256 kwijt. (incl. die € 6 administratiekosten).
De gemeente Veere heeft in haar verordening opgenomen dat ook hier loslopende honden (en dus ook schapen) verboden zijn, echter de boetetarieven worden niet vermeld op Internet. Dat is dus nog een extra financiële verrassing voor de heer Kaljouw.

Even een stukje serieuzer over het voorstel van meneer Marco Kleppe van de SGP.
De sociale media zijn ontploft sinds het voorstel van de SGP om katten voortaan aan te lijnen. Het overgrote deel van de reacties is uiterst negatief over het voorstel. De reacties waren soms zo heftig, daar lusten de katten geen brood van. Eén radicale twitteraar stelt voor om voortaan óók elke SGP-stemmer aan te lijnen. Ook deze maatregel is lastig te controleren: het stemhokje is een privé aangelegenheid. Niemand kijkt er over je schouder mee.
Kapelle, en daarmee Zeeland, is nu het nationale lachertje geworden. Alle dagbladen en nieuwszenders berichtten erover, bij Eva Jinek was een tenenkrommend filmpje te zien. Nederland op z'n smalst, Zeeland op z'n smalst, Kapelle op z'n smalst. Dit is geen reclame voor het dorp of voor onze provincie.
Normaal is de SGP een partij die gewend is om ergens tegen te stemmen. Tegen koopzondagen, tegen meer recreatiebedrijven, tegen uitbreiding van de horeca, tegen kunst en cultuur. Het bordje met de letters TEGEN ligt bij wijze van spreke al klaar onder het spreekgestoelte in de raadszaal. En nu komen ze met dit, op z'n zachtst gezegd, vreemde voorstel.
Aan het adres van de heer Kleppe verschenen mailtjes met het volgende, niet zo originele rijmpje: "Poesje mauw, kom eens gauw". Zelfs uit de hoek van de coalitiepartij (de VVD) kwam dit plagerige mailtje.
Een reactie van een horeca-eigenaar uit Kapelle geeft te denken: "Als dit alles is waar we ons hier druk om maken, dan gaat het best wel goed in Kapelle". Zo kun je het ook bekijken, gewoon een positieve draai eraan geven...

Rijdende rechter Meester Visser ziet de bui al hangen. Hij heeft het razend druk met erfafscheidingen en overhangende takken. Komen daar straks al die loslopende katten ook nog bij. Meester Visser vindt het een slecht idee. Loslopende katten verbieden is tot daar aan toe, maar het handhaven is zo goed als onmogelijk.

Toch nog een beetje sarcastische olie op het vuur gooien, ik kan het niet laten:
Zou de SGP het goedvinden als de Kapellenaars op zondag met hun poes aan de lijn door het dorp lopen, of mag dat alleen door de week? Of stellen we 5 "loopzondagen" in waarop huisdieren, aangelijnd uiteraard, samen met de eigenaars een luchtje mogen scheppen? Ook toevallig, na de 5 "koopzondagen" komen er nu dus ook 5 "loopzondagen".

Tot slot een welgemeend persoonlijk bedankje aan het adres aan meneer Marco Kleppe van de SGP in Kapelle: "Bedankt voor het leuke onderwerp, ik was er zelf nooit opgekomen!!!"

De titel van de column luidde:
Alle katten aan een touwtje.
Een alternatief zou kunnen zijn:
Alle gekheid op een stokje.

 

1 reactie

Heerlijk zoals jij heel consequent redenerend zo'n belachelijk voorstel op humoristische wijze volledig de grond in kunt boren.

Toos van Holstein

16 January 2018 om 18:40

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.