Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

396. Wat ons opviel in de media (2)

2 reacties

Het was een leuk kerstcadeautje: een verzameling gebundelde columns van Youp van 't Hek. In deze columns becommentarieert hij nieuwsfeiten, vaak gekenmerkt door grof taalgebruik. De titel van het boek is "Sorry", maar reeds in column-1 geeft hij eerlijk toe dat hij daar niets van meent. Het zou mij niets verbazen dat hij regelmatig claims aan z'n broek krijgt wegens belediging of laster. Niet voor niets heeft hij een vaste advocaat ter beschikking die zulke zaakjes voor hem opknapt. Zelf hoeft hij zich daar geen zorgen over te maken.

In navolging van Youp zal ik in het verloop van deze column enkele nieuwsfeiten van de afgelopen weken becommentariëren. Mijn toon is wat milder en gematigder, maar dat moet ook wel, ik heb niet de beschikking over een raadsman die mij bijstaat bij eventuele claims.
Opvallend is dat bijna alle voorbeelden een politicus als onderwerp hebben.
De eerste toevallig niet.

Kroketgate:
Ja, dat was me een heisa toen Feyenoord-reserve Michiel Kramer in de rust van de wedstrijd Feyenoord-Heracles betrapt werd op het naar binnen stouwen van een broodje kroket. De voetbalwereld stond op z'n kop, bij gebrek aan andere hoogtepunten.
Na enig googelen kwam ik tot de volgende conclusies:
Eén kroket vertegenwoordigt 150 kilocalorieën. Een broodje staat voor 100 kilocalorieën.
Hardlopen echter zorgt voor een afname van 12 kilocalorieën per minuut. Dat betekent dus: minimaal 20 minuten inlopen langs de zijlijn om broodje+kroket te kunnen "neutraliseren". Achteraf had Michiel dus rond de 70e minuut eventueel in kunnen vallen. Als trainer Giovanni van Bronkhorst bij het begin van de 2e helft even over z'n smartphone had geveegd, dan had hij dit zelf ook allemaal kunnen constateren.
Een beetje onlogisch dat ik het gebruik van de smartphone propageer, zeker na het onderwerp van de vorige column...

Nootjesrel:
De Iraanse ambassade in Den Haag had, als aardigheidje, aan alle Nederlandse parlementariërs een zakje pistachenootjes uitgedeeld. Henk Krol van 65plus kwam tot de conclusie dat vrouwelijke kamerleden géén nootjes hadden gekregen. Hier zat hij echter compleet naast. Ook de dames hadden wel degelijk zo'n zakje gekregen.
Maar de boze Henk meende een vorm van geslachtsdiscriminatie ontdekt te hebben. Hij belde PowNieuws en nodigde ze uit om met de camera naar het Binnenhof te komen, alwaar hij zijn zakje nootjes demonstratief ledigde in een afvalbak. Deze beelden bereikten Teheran. De ayatollahs waren pisnijdig, zeg maar gerust plasboos. En als ayatollahs boos worden, berg je dan maar. Henk Krol zelf is apetrots: hij heeft het acht uur journaal in Teheran gehaald. Dat heeft nog geen enkele andere Nederlandse politicus voor elkaar gekregen. Foutje van Henk Krol. Niet zijn eerste. Weet u nog dat hij de termen AOW en WAO door elkaar gooide?
Een andere naam voor nootjesrel? Wat dacht u van pistachegate?

Erdogan:
Dit nieuws kwam als een complete verrassing: Erdogan vindt Mark Rutte een aardige man. Ik moet nu voorzichtig zijn, straks staan er een paar honderd Nederlandse Turken (of Turkse Nederlanders) voor mijn appartement, zwaaiend met rode vlaggen met sterren en sikkels. Even voor de veiligheid: We vervangen Erdogan door het pseudoniem R. Dogan.
In maart 2017, nog geen jaar geleden, praatte meneer R. Dogan heel anders over de Nederlandse regering. Rutte werd bestempeld als fascist en nazist. Dat hij op zo korte termijn Mark Rutte weer aardig vindt, niet te geloven. In Nederland hebben ze hier een woord voor. Ik zal het woord niet noemen waar meneer R. Dogan zeer waarschijnlijk aan lijdt. Toch krijgt u van mij een tipje van de sluier: de aandoening begint met een "d" en eindigt op "ementie". Misschien is er een kliniek in Ankara die de grote leider op wil nemen?

Camiel Eurlings:
Camiel Eurlings heeft zijn ex-vriendin slechts een klein beetje mishandeld. Het viel allemaal wel mee, althans volgens Camiel. Het was geen zware, doch een eenvoudige mishandeling. Dus ze is niet de hele kamer doorgeslagen, maar slechts de halve kamer. Hij heeft ze dus niet alle hoeken van de kamer laten zien, maar slechts twee van de vier. Dus niet een litteken van 6 centimeters, maar slechts een wondje van 3 centimeters.
Tijdens de mishandeling was de ex-CDA-er de C even vergeten.
Ik stel voor om zijn achternaam met twee letters uitbreiden: Camiel Treurlings

Alexander Pechtold:
Alexander Pechtold had een Schevenings appartementje gekregen van de oud-ambassadeur van Canada. Waarde zo'n € 115.000 Het was een aardigheidje, een vriendendienst, het noemen niet waard. Terwijl het gebruikelijk is dat politici hun cadeautjes noteren in het groot geschenkenboek. Zowel Kamerleden als leden van het Kabinet hebben beloofd om zich hieraan te houden. Dit is een soort schriftje waarin alle relatiegeschenken worden genoteerd. Een doosje bonbons, een leuke kalender, een chocoladeletter, een doosje babbelaars (bij een bezoek aan Zeeland), een gratis maaltijd, een zakje pistachenootjes van een bevriende mogendheid, alles wordt nauwkeurig op papier toevertrouwd onder het kopje "relatiegeschenken". Dit alles om omkoping en belangenverstrengeling uit te sluiten. Wat moeten we met Alexander? Moet het appartementje alsnog bijgeschreven worden in dat beduimelde schriftje met relatiegeschenken? Zegt u het maar.

Laatste nieuws:
Camiel Treurlings heeft op de valreep zijn lidmaatschap van het IOC beëindigd.

 

2 reacties

Ja ja... die politicie...

En natuurlijk moet Alexander het appartementje nog even bijschrijven.

Tussen de babbelaars en de bonbons. Zo hoort het!

Tuinfluiter

07 January 2018 om 20:12

leuk mom de week zo even te zien doorgenomen. Maar af en toe ben je voor een aantal van die lui toch wel erg mild, hoor. TOOS

Toos van Holstein

09 January 2018 om 13:10

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.