Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

392. Zijn er nog "gewone" dagen?

3 reacties

Er is al weer een nieuwe dag bijgekomen, overgewaaid uit Amerika: Black Friday. Op deze dag bieden de deelnemende winkeliers ongelooflijke kortingen aan. Hier moet je wel aan meedoen, anders ben je een dief van je portemonnee. De online winkels, zoals bol.com reageerden onmiddellijk door Cyber Monday in het leven te roepen, dit is de maandag na Black Friday. Ook hier regent het kortingen èn ....... je hoeft niet in de rij voor de kassa.

Je moet Black Friday vooral níet verwarren met "zwarte zaterdag". Deze laatste term komt uit Frankrijk (samedi noir). Op sommige zaterdagen in juli en augustus wordt de snelweg Parijs-Lyon volgeparkeerd met auto's, in beide richtingen. En het bijzondere is: de passagiers blijven in de auto zitten !! Als wij de auto ergens parkeren, dan stappen we uit en gaan iets leuks doen. Op zwarte zaterdag blijft iedereen na het parkeren gewoon in z'n auto zitten. Merkwaardig...

Na de invoering van alweer twee bijzondere dagen, kun je je afvragen of er nog voldoende "gewone" dagen overblijven.
We lopen willekeurig een paar van die bijzondere dagen door.
Half januari is hij er weer: Blue Monday, vrij vertaald depri-maandag. Een Brit heeft met een wiskundige formule uitgerekend (!!!) dat dit de meest deprimerende dag van het jaar is. De feestdagen zijn voorbij, de portemonnee is leeg, de goede voornemens zijn reeds mislukt, het weer is guur en buiig, ga nog maar even door.

Nog enkele dagen die vanuit het land van Trump zijn overgewaaid:
Valentijnsdag, de dag dat iedereen lief is voor zijn of haar partner, via een bloemetje, een kaartje, een Facebookje, een etentje. Maar daar was deze dag oorspronkelijk niet voor bedoeld!! Valentijnsdag is ooit bedoeld om je GEHEIME liefde een attentie te bezorgen, dus niet je vaste partner. Een beetje ondeugend dus. Kees van der Staaij van de SGP is hier niet blij mee.
In 2018 vallen Valentijnsdag en Aswoensdag (niet te verwarren met a.s. woensdag) toevallig op dezelfde datum.
Ook Halloween is van oorsprong Amerikaans. Verkleed in angstigmakende outfit gaat de jeugd langs de deuren: "Trick or treat" Dit is een serieus dreigement en kan vrij vertaald worden door: "Geef ons snoep, anders gooien we je ruiten in!!" Een soort ultimatum dus.

- Vaderdag en Moederdag zijn al zo oud als de weg naar Rome.
- Op Dierendag weten onze trouwe huisdieren dat er weer extra brokjes zijn ingekocht; mede dankzij hun biologische klok weten ze dat het weer 4 oktober is.
- De enige dag, waarvan de datum niet van tevoren vastligt is Rokjesdag: de precieze datum wordt mede bepaald door de weerman van NPO; het mag niet gebeuren dat deze dag wordt verpest door lage temperaturen of extreme neerslag.
- Bij Vriendinnendag moeten de mannen thuisblijven; hopelijk is er voor hen een spannende voetbalwedstrijd op TV.
- Tijdens Secretaressendag moet de baas aardig zijn voor zijn secretaresse, niet te aardig, want dan speelt hij later een hoofdrol in de #metoo discussie; een doosje bonbons is meer dan voldoende.
- Tijdens Burendag kun je nader kennismaken met die mensen die je elke dag al tegenkomt in het trappenhuis.
- Bij de beelden van Prinsjesdag hoop je elk jaar weer dat de racistische panelen uit de koloniale tijd van de gouden koets verwijderd zullen zijn; misschien in 2018?
- Op de Dag van de Arbeid (1 mei) wordt er in vele landen NIET gewerkt; hoe tegenstrijdig; in Nederland gaat deze dag haast ongemerkt voorbij, over een paar dagen is het Bevrijdingsdag en dat vieren we uitbundig.
- Dankzij de Moslim-gemeente in ons land zijn er weer drie fenomenen bijgekomen: Ramadan, Suikerfeest en Offerfeest.

Biddag en Dankdag (voor het gewas) worden nog steeds in ere gehouden door het orthodoxe deel van onze protestante bevolking. Tegenwoordig liggen de data van deze 2 dagen vast, maar dat is wel anders geweest. In de vorige eeuw had iedere streek en iedere kerkgenootschap z'n eigen biddag en dankdag. Wel steeds op woensdag, maar met verschillende data.
Uit mijn onderwijsperiode kan ik me herinneren dat de jeugd uit Tholen, Walcheren en Flakkee op verschillende woensdagen ontbrak; het advies was dan ook om in die periodes géén proefwerken te plannen op woensdagen.

Tijdens NL Doet ligt de nadruk op vrijwilligerswerk. De familieleden van Koninklijke bloede (en nog een heleboel andere bobo's) verrichten op die dag drie uurtjes vrijwilligerswerk, waarbij de landelijke pers en alle TV-stations zijn uitgenodigd. 's Avonds komt deze ultieme vorm van menslievendheid uitgebreid op TV.
Typisch dat gedurende mijn eigen vrijwilligerswerk (ruim 600 klokuren per kalenderjaar) nog nooit één TV-camera in de buurt is geweest...
Ik denk dat vele vrijwilligers ditzelfde ervaren. Maar ..... daar doen we het niet voor !!!

Nog even over Sinterklaas: we vieren het op 5 december. De goede man is één dag later pas ècht jarig, maar die verjaardag viert hij bij voorkeur in besloten kring, met kinderen en kleinkinderen. Of vertel ik nu onzin? Is Sinterklaas, als bisschop zijnde, niet veroordeeld tot het celibaat? En mag hij daarom dus geen nageslacht voortbrengen? Tenzij hij ooit een slippertje begaan heeft...

Met behulp van google.nl en via nog enkele andere bronnen heb ik speciaal voor mijn lezers een zo volledig mogelijke kalender 2018 gemaakt. Ik hoop dat u er wat aan heeft.

KALENDER 2018

1 jan               Nieuwjaarsdag
6 jan               Driekoningen
15 jan             Blue Monday
11 feb             Carnaval
13 feb             Vastenavond
14 feb              Aswoensdag
14 feb             Valentijnsdag
1 mrt               Nationale complimentendag
8 mrt               Nationale vrouwendag
10 mrt             NL Doet
14 mrt             Biddag
17 mrt             Vriendinnendag
21 mrt             Nationale dag tegen racisme en discriminatie
25 mrt             Palmzondag
29 mrt             Witte donderdag
30 mrt             Goede Vrijdag
31 mrt             Stille zaterdag
1 apr                1e Paasdag
2 apr                2e Paasdag
19 apr              Secretaressedag
27 apr              Koningsdag
1 mei               Dag van de arbeid
4 mei               Dodenherdenking
5 mei               Bevrijdingsdag
10 mei             Hemelvaartsdag
13 mei             Moederdag
16 mei             Begin van de Ramadan
20 mei             1e Pinksterdag
21 mei             2e Pinksterdag
15 juni             Suikerfeest
17 juni             Vaderdag
15 aug             Maria Hemelvaart
21 aug             Offerfeest
18 sept             Prinsjesdag
22 sept             Burendag
4 okt                Dierendag
6 okt                Dag van de ouderen
31 okt              Halloween
1 nov               Allerheiligen
2 nov               Allerzielen
7 nov               Dankdag
10 nov             Dag van de mantelzorg
11 nov             Sint Maarten
23 nov             Black friday
26 nov             Cyber monday
1 dec               Wereld Aidsdag
5 dec               Pakjesavond
6 dec               Verjaardag Sint-Nicolaas
7 dec               Nationale vrijwilligersdag
10 dec             Dag van de mensenrechten
14 dec             Paarse vrijdag
25 dec             1e Kerstdag
26 dec             2e Kerstdag
31 dec             Oudjaarsdag

3 reacties

Bedankt voor de kalender, ik zal er onze eigen familie-dagen nog bij noteren en dan maar hopen dat ik nog tijd voor mezelf overhoud. Gelukkig dat ik niet meer hoef te werken...
Leuke blog trouwens, arbeidsintensief.

En wat betreft je opmerking op 'over de brug'. zoals hier in Zeeland gesproken wordt over 'de overkant', zeggen wij 'over de brug' ls we de Brabantse kant bedoelen. Zoon Martijn  studeerde aan de HZ in Vlissingen, ging later in Bergen op Zoom wonen en is nu blij dat hij in ons vorige huis woont. En wij ook. Hebben we nog wel de lusten van de tuin en het mooie huis, maar niet de lasten.

Prettig weekend!

Jopie Meerman

08 December 2017 om 21:13

Nou, ik heb de kalender meteen maar uitgeprint, Han. Handig om te bewaren...!

En inderdaad, Sinterklaas is op 6 december jarig. Gelijk met mij en in mijn jonge jaren werd dat ook op die dag gevierd.

 

 

Tuinfluiter

11 December 2017 om 20:07

Ik ben 't helemaal met je eens over de invoering van die exoten uit Amerika. Afschaffen die handel! Alhoewel, we krijgen ze hier natuurlijk door de strot geduwd juist vanwege de ermee gepaard gaande handel. TOOS

Toos van Holstein

12 December 2017 om 13:56

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.