Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

391. Guinness book of records (2)

3 reacties

Ik ben bezig met een verlanglijstje voor de Kerstcadeautjes. Sinds onze kleinkinderen van hun Sinterklaasgeloof zijn afgevallen zijn we "verhuisd" naar de Kerstdagen. Dan geven we elkaar cadeautjes op basis van lootjes trekken. Niet met papiertjes, nee dat is hopeloos ouderwets, dat doe je niet anno 2017. Dat is zó gedateerd.
Eén van de meest digitale familieleden logt in op lootjestrekken.nl en voert alle deelnemers keurig in, compleet met naam en emailadres. De potentiële deelnemers krijgen een mailtje met het verzoek om te bevestigen dat ze mee willen doen. Zodra iedereen digitaal heeft geantwoord, husselt lootjestrekken.nl alle deelnemers door elkaar en koppelt iedereen aan een andere feestganger. Naar iedereen gaat dan een mailtje uit met de getrokken persoon.
Alles verloopt volstrekt eerlijk. Niemand weet van elkaar wie hij of zij heeft. Je krijgt van de getrokken persoon een digitaal verlanglijstje en het is de bedoeling dat je ook je eigen wensen aan de computer toevertrouwt.
Zodra je je verlanglijstje hebt gemaakt of hebt bijgewerkt krijgt de persoon die jou heeft getrokken een mailtje ter waarschuwing: er zijn nieuwe wensen ingevoerd.

Eén van de hoogtepunten van de avond blijft hetzelfde dan vroeger: achteraf raden wie wie had. Conclusies zijn te trekken uit de aard van de cadeaus, de stijl van de gedichten, de veelbetekenende blikken tijdens het uitpakken. Uiteindelijk komen we daar ook weer uit en is iedereen tevreden en blij.

En nu m'n verlanglijstje, want daar ging het om. Er staan al een paar kleinere dingen op, maar nog niet genoeg. En één van mijn stelregels is: liever een goed boek dan een paar sokken. Dat laatste artikel kreeg ik vroeger wel eens voor m'n verjaardag. Een nuttig cadeau noemden ze dat toen. Ik heb er nu nog een trauma van, het zogenaamde "sokkensyndroom".

Om inspiratie op te doen wierp ik mijn blik op onze redelijk uitgebreide boekenkast. Mijn oog viel op het Guinness Book of Records, editie 2002. Zwaar gedateerd dus. Allemaal oud nieuws.
Dat aftandse boek hoort niet thuis in een moderne boekenkast. Op de rommelmarkt op aanstaande Koningsdag huren we een plekje aan het Goese bolwerk, alwaar we een bontgekleurde plaid uitvouwen. Alle gedateerde lectuur ligt daar dan te wachten op een nieuwe eigenaar. Het recordboek uit 2002 ligt daar dan tussen. De boeken die weg mogen, krijgen een stickertje met prijzen variërend van € 0,50 tot € 1,50 Afdingen mag.

Intussen is het Guinness Book of Records editie 2018 al te koop. Zou ik dit op m'n lijstje zetten? Van € 16,99 bij bol.com tot € 24,99 bij wehkamp.nl Wat een enorm verschil voor hetzelfde boek!! Maar loop ik niet het risico dat ik straks een boek krijg met een prachtige kaft en een inhoud van 300 lege bladzijden? Tenslotte moet 2018 nog beginnen, dus alle records in dat jaar moeten nú nog gevestigd worden.

Deze angst is ongegrond. Op de computer is via wat googelen alvast een voorproefje te zien van het nieuwe recordboek.
Opvallend veel verzamelrecords:
- Zoals de grootste verzameling badeendjes; een dame in de VS heeft er 5631, allemaal verschillend; bij de wekelijkse badscène moet ze een keuze maken: welke eendjes mogen er vandaag mee?
- Alweer een mevrouw uit de VS heeft de grootste verzameling tuinkabouters: 2042 om precies te zijn; ze heeft een stuk grond van de naaste buren bij moeten kopen om al haar kabouters te kunnen plaatsen.
- Een Braziliaanse dame telt op dit moment 4225 piercings, vooral in het gezicht; mooi? nou, nee !!!Ook snelheidsrecords zijn opnieuw populair:
- Hond Kojo heeft een hardloopwedstrijd gewonnen; de trouwe viervoeters mochten daarbij alleen de vóórpoten gebruiken; het oogt allemaal heel onnatuurlijk.
- Een ander record werd gevestigd door een Ethiopiër die de 100 meter op krukken aflegt in 57 seconde; als extra handicap mogen de voeten de grond níet raken; tijdens deze prestatie moeten ze dus in de lucht bungelen.
- De snelste 100 meter hardlopen op klompen ging naar een Duitser; hij klokte 16,27 seconde.
- De snelste scootmobiel haalde een snelheid van ruim 115 kilometer per uur; de bestuurder gaf tegenover de gewaarschuwde politie schoorvoetend toe dat het voertuig opgevoerd was; ter geruststelling: in de omgeving van het verzorgingstehuis bij ons in de buurt gaat het er een stuk rustiger toe.
- De 100 meter horden lopen met zwemvliezen aan; dit is te vergelijken met de 100 meter vrije slag zwemmen met wandelschoenen aan; het heeft ook wat weg van een hakkenrace voor dames tijdens de jaarlijkse oubollige spelletjes op Koningsdag.

Een opvallend eetrecord:
- Een Amerikaan, 't zal niet waar wezen, is ooit begonnen om al zijn verorberde hamburgers te tellen; hij staat op dit moment op ruim 26.000 exemplaren en de teller staat nog steeds niet stil.

Heeft het nog wel zin om het nieuwste Guinness Book of Records op mijn lijstje te plaatsen, als ik bijna alles al weet? Ik twijfel nog even...

3 reacties

Hoi Han,

Je kan netuurluk perbeêre zelluf in dat boek te kommen. Waemee ? Dat mot jie zelluf mar uutveugele, je bin creatief genogt. En wie weet vraegen al joe lezers, je fens zogezeid, dat dikke boek dan voa d'r sinterkloas. Je mot netuurluk wè opschiete, want straks is sinterkloas oak verboaje, ier in dit land is 'n mens z'n bestaen noait zeker.
Ik ouwen j'in de gaeten, enne, dienk toch mar 's nae over Happy socks.. Ik zien ze liever van onder 'n mannebroek komme, dan 'n stikje wit van 'n langenonderbroek !
Fijn weekend...ons gaen 'n zondag de goeie man z'n verjaerdag viere. Mit 3 kleine geloavige en éen ongeloavigen.  En zes groate mensen die je niks wies kan maeke..

 

Jopie Meerman

01 December 2017 om 15:51

Een reactie in het Zeeuws !!! Dat overkomt je niet elke dag. Dankjewel !!!

han44

01 December 2017 om 17:12

Voor mij blijft 't toch Sinterklaas al zijn de aanwezigen allemaal al heel lang van hun geloof gevallen. Maar ook wij doen dat nu met die digitale lootjestrekkerij, geregeld door, inderdaad, zo'n jongere digitalist. TOOS 

Toos van Holstein

05 December 2017 om 13:03

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.