Columns met een glimlach

Verhalen en ontboezemingen die ironisch bedoeld zijn

390. De intocht van Sint-Nicolaas

2 reacties

Wij wonen in het fraaie stadje Goes in een appartement aan het water. De hele zomer varen er bootjes langs ons raam. In november komt er nog precies één: de Sinterklaasboot.
Onze kleinkinderen zijn nu niet meer gelovig, maar ze hebben in het verleden ieder jaar Sinterklaas en de Pieten van zeer dichtbij mogen begroeten.
Dit jaar zijn we dus samen, zonder kleinkinderen, naar beneden gegaan. Naar het muurtje aan het water, op ons eigen privéterrein, één van de mooiste plekjes om de stoet met bootjes langs te zien komen.
Klokslag één uur gaat de bel van de Ringbrug en varen de boten van de armada van de Sint ons kanaaltje binnen, op weg naar de Goese binnenstad.
Gelukkig waren alle Pieten zwart dit jaar, er waren slechts twee blanken aan boord. De éne heette Nicolaas, de andere heette Kees. Hij was de schipper van de boot.

Twee keer, in de afgelopen jaren, was er een kink in de kabel. Vorig jaar nog, toen de Sint een half uur te vroeg langs voer. Heel wat kindertjes hebben toen die intocht gemist. Achteraf hebben we deze situatie nog kunnen reconstrueren. Er was regen voorspeld en de weerpiet had op zijn iPad gekeken op buienradar.nl. Zijn advies was doorslaggevend: een half uur eerder vertrekken en de hele intocht zou droog kunnen verlopen. Jammer voor een aantal kindertjes, met name langs het begin van de vaarroute...
Later deed zich in het centrum van ons stadje nog een grappig incident voor. Eén van de Pieten sloeg zijn arm om mijn schouder en zei luidkeels tegen het publiek: "Van deze meneer heb ik nog wiskunde van gehad. Wil er iemand een foto maken?" Vanwege zijn donkere schmink kon ik m'n oud-leerling helaas niet herkennen, maar leuk was het wèl.

Een aantal jaren geleden heeft iemand van de organisatie zich laten leiden door het Sinterklaasjournaal. In dat programma gebeuren de gekste dingen:
- de zak van Sinterklaas is zoek
- de wegwijspiet is zijn TomTom kwijtgeraakt
- de stoomboot is op een zandbank gelopen
- de kadootjes zijn in een vliegende storm in de Golf van Biscaje overboord geslagen
- het grote boek is gestolen

Dit soort bizarre situaties hadden iemand van het Sinterklaascomité geïnspireerd om ook in Goes eens "iets bijzonders" te doen.
Ze hadden het volgende bedacht. Tijdens de boottocht naar Goes was Sinterklaas "zogenaamd" in slaap gevallen. Hij lag "zogenaamd" benedendeks te slapen en hij werd "zogenaamd" bij de Sint Maartenbrug plotseling wakker, waarna hij "zogenaamd" voor het eerst zijn slaperige hoofd aan het publiek liet zien.
Op het plattegrondje is te zien dat vele tientallen verwachtingsvolle Goese kindertjes die middag alleen zwarte pieten hebben zien langsvaren: dit is het RODE gedeelte van de kaart. Pas na het bruggetje kwam Sinterklaas in beeld: dit is het GROENE gedeelte.
Onbegrijpelijk dat iemand dit op z'n geweten heeft. Vele Goese kindertjes, waaronder mijn kleinkinderen, waren diep en diep teleurgesteld. Ik zou de persoon die dit bedacht heeft nog wel eens willen ontmoeten en hem of haar alsnog flink de waarheid willen vertellen.

Een soortgelijke situatie deed zich dit jaar voor in Waarde. Vanwege laag water kon de boot niet aanleggen in het landbouwhaventje. Gedurende meer dan een uur liepen er alleen maar Pieten door het dorp. Sinterklaas was zogenaamd "zoek" en de kindertjes moesten maar meezoeken. Plotseling werd de Sint gespot op het dak van de kerk. Hoe komt die grijsaard daar? En hoe komt hij naar beneden. Toen gebeurde het ongelooflijke: de Sint bereikte al abseilend het straatniveau. Het geheel zag er op de beelden erg knullig uit. Deze meneer had duidelijk geen opleiding tot alpinist gevolgd. De waardigheid van de Sint was ver te zoeken. Een leuke woordspeling: de Sint verliest zijn Waardigheid in Waarde.
De beelden waren niet alleen op TV Zeeland te zien, ook landelijk was er aandacht voor.

Ook de wegblokkade in Friesland, het Catalonië van Nederland, was in het nieuws. Ze hadden het tot in de puntjes voorbereid, die 19 deelnemende automobilisten. De anti-zwartepieten-demonstranten uit de Randstad zouden Dokkum niet bereiken. De taferelen uit Gouda van enkele jaren terug stonden nog vers in het geheugen: kindertjes en hun ouders kwamen toen in de vechtende groepen terecht.
Bij de afrit van een benzinestation op de A7 tussen Joure en Heerenveen kropen de 19 auto's vóór de bussen met demonstranten. Ze begonnen steeds langzamer te rijden, tot er complete stilstand volgde.
Bij het zien van de bewegende beelden van de blokkade viel op dat de politie heel ontspannen te werk ging. De agenten keuvelden gezellig met de deelnemende wegblokkeerders. Voor de vorm noteerden ze de autonummers van de deelnemers. Maar ze hadden geen enkele haast om de blokkade op te heffen. Het was duidelijk, er werd hier gedoogd. Ze keken herhaaldelijk op hun horloge. Nog even en dan heeft het geen zin meer om naar Dokkum te rijden, dan is de intocht van Sinterklaas voorbij. Onder politiebegeleiding werden de bussen uiteindelijk terug naar de Afsluitdijk gebracht.
's Avonds bij Jeroen Pauw werd de vrouwelijke organisator van de blokkeer-actie in het zonnetje gezet. Ze kreeg uit alle hoeken bijval. In geval van eventuele boetes was er al € 35.000 opgehaald, voor de zekerheid.
Bij een snelle opiniepeiling werd al duidelijk dat tenminste 80% van de Nederlanderse bevolking begrip kon opbrengen voor de Friese blokkeer-actie. Kortom, er is wat afgegniffeld in Nederland. Jazeker, ik was één van die gniffelaars...

Tot slot nog een spotprent die langskwam op Facebook.
Sinterklaas heeft het toch al zo moeilijk met al die zonnepanelen op de daken. Stel dat hij tijdens zijn werkzaamheden even "sanitair" moet. Het dak af en even later het dak weer op, dat is nogal omslachtig.
Hij koos dus voor een betere en snellere oplossing. Bovenop de nok van een dak, ontdoet hij zich van zijn onderbroek, gaat op de rand van een schoorsteen zitten en ledigt daar zijn endeldarm. Toch nog een vraagje voor de zekerheid aan Zwarte Piet: "Weet je zeker dat dit het huis van Sylvana is?"
(met een knipoog naar mevrouw Simons, die niet zo op Zwarte Pieten is gesteld)

 

2 reacties

De Sint met zijn gevolg kwamen ook elk jaar naar ghet zorgcentrum toen ik daar werkte. Een keer voor de kinderen of kleinkinderen van het personeel, waarbij dan de bewoners van de serviceflat ook aanwezig waren.
Er werd telkens over een 'leuke' aankomst nagedacht. Een keer was de organisatie op het idee gekomen de sint met een gegipst been (nep) , in een rolstoel door de Pieten in de zaal te laten brengen. Helaas werd dat door de bewoners, bleek naderhand, niet op prijs gesteld. Je spot toch niet met je gezondheid !!!
Ik mocht de sint een paar jaar ontvangen, kreeg vooraf instructies, Jopie, denk erom dat je me geen koffie te drinken geeft, maar iets met een rietje! En een enkel keertje kon ik het niet laten en gaf de sint toch koffie...Dat leverde boze blikken van de Sint op, ik laat mijn koffie staan, die is te warm...en ik moet nog verder.

Helaas is het nme nooit gelukt mee te mogen naar Spanje..

Jopie Meerman

24 November 2017 om 21:38

Over Nederlandse identiteit gesproken! Wat zou die zijn zonder Sinterklaas. En dat is nog wel een katholieke heilige ook. Voor een zogenaamd protestants land tamelijk verwarrend. TOOS

Toos van Holstein

28 November 2017 om 11:46

Plaats een reactie

U bent nog niet ingelogd; hierdoor kunt u nog geen reactie plaatsen.
Ga eerst na de inlogpagina. Als u geen ZeelandNet abonnemenent heeft kunt u een gast-account gebruiken.